Bismil Çiftçisinden Sitem: Devlet Sanki Dedaş'ı Koruyor Gibi - Son Dakika
Güncel

Bismil Çiftçisinden Sitem: Devlet Sanki Dedaş'ı Koruyor Gibi

Bismil Çiftçisinden Sitem: Devlet Sanki Dedaş\'ı Koruyor Gibi

Yol kesme ve araç yakmalara varan eylemlere neden olan elektrik kesintilerinin olduğu Bismil'de çiftçiler, DEDAŞ yetkililerini dürüst davranmamakla suçladı.

08.07.2014 20:38  Güncelleme: 21:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Elektrik kesintilerinin olduğu Bismil'de çiftçiler, DEDAŞ yetkililerini dürüst davranmamakla suçladı. Bismil'deki çiftçi temsilcisi Hasan Vural, bölge çiftçisinin kullandığı elektrik parasını ödemeyi istediğini, ancak şirketin fahiş fiyatları kendilerine dayattığını iddia etti.

"DEVLET ŞİRKETİ KORUDU"

Bakanlar Kurulu'nun çıkardığı yasayla da DEDAŞ'a borçlu olan çiftçinin destekleme primine bloke konulduğunu ifade eden Vural, devletin şirketi koruduğunu ve sanki tahsildarıymış gibi hareket ettiğini savundu. Elektrik dağıtım işlerini devletin yürüttüğü dönemde, böyle sıkıntılar yaşamadıklarını ifade eden Vural, o dönem sorunların en geç 2 saat içerisinde çözüldüğünü, şimdilerde ise basit bir arızanın bile 12 saatte ancak çözülebildiğini anlattı.

"GÜNEYDOĞU'NUN ÇUKUROVASI'NDA 4 BİN 500 KİŞİ ÇİFTÇİLİK YAPIYOR"

Güneydoğu'nun Çukurovası olarak kabul edilen Bismil'de 800 bin dönüm arazide ekim yapıldığını belirten Vural, her gün, elektriklerin 4 ila 8 saat arasında kesildiğini söyledi. Vural, "Ben de çiftçilik yapıyorum. Ama bir günde, 4 ila 8 arasında kesinti yaşınıyor. Üreticinin, pamuk ve mısırı susuzluk yüzünden kuruyor. GAP sulama sistemi devreye girmediği için çiftçi kendi imkanlarıyla enerji hattı çekmiş, sulama sistemi kurmuş, pompaj sistemi kurmuş. 200 ila 400 bin lira masrafla tarlasını sulanabilir hale getirmiş. DEDAŞ elektrikleri günde en az 6 saat kesiyor. Bu yüzden de mahsul kuruyor, ürün verimliliği düşüyor" diye konuştu.

"ÇİFTÇİ KAÇAK ELEKTRİK KULLANMAK İSTEMİYOR"

Bölgedeki çiftçinin kaçak elektrik kullanmak istemediğini, ancak şirketin çiftçilere fahiş bir fiyat dayattığını kaydeden Vural, "Çiftçi kaçak elektrik kullanmak istemiyor. Ama dönüm başına dayatılan rakam çok yüksek. Şirket, bir dönüm pamuk sulamak için 280 ila 380 lira para ödememizi istiyor. Yani 100 dönüm için çiftçi 28 ila 38 bin lira para ödemesi gerekiyor sezon boyunca. Aslında bu rakam çok yüksek rakamlar, şişirilmiş rakamlar. Bunun tespitini yapabiliyoruz. Maliyet hesabını yaptık. Bugün için devletin yüzde 59 bir indirimi var. Onu da hesaba kattığımız zaman bir çiftçi 100 dönüm pamuk için 3 bin 600 ila 4 bin 800 lira para ödemesi gerekirken, şirket 9 bin lira para istiyor. Çiftçinin bunu ödemesi mümkün değil."

Bölgedeki 5 kentin ziraat odaları başkanları ile oluşturdukları 35 kişilik çiftçi grubuyla Ankara'da Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker başta olmak üzere bölge milletvekilleriyle birebir görüştüklerine değinen Vural, buna rağmen bir çözümün ortaya çıkmadığını anlattı.

"ÖLEN ANAMIZA, BABAMIZA BORÇ ÇIKARILMIŞ"

Bölge çiftçisi olarak elektriği kaçak kullanmaktan yana olmadıklarını belirten Hasan Vural, şirketin çıkardığı rakamın astronomik olduğunu savunarak, "Biz elektrik parasını ödememeyiz demiyoruz, kaçak kullanmaktan yana değiliz. Sezon başında şirkete gidip 3-4 teklif sunduk. Ama şirketin çıkardığı fiyat astronomik bir rakam. Yaptığımız hesaba göre bunun 1/4'ünü ancak ödeyebiliriz. Şirket, çıkardığı fiyatı da bize dayatıyor. Yeni çıkan yasanın iptalini, uygulama tebliğinin değişmesini istiyoruz. Çünkü bütün maddeleri çiftçinin aleyhine. Devlet şirketi sanki koruyormuş gibi, şirketin sanki bir yerde tahsildarıymış gibi, o konuma düşüyor. Bu tebliğden dolayı şirket sulama yapan, yapmayan, ne kadar ÇKS sahibi varsa hepsine borç çıkarmış. Dere suyuyla, kanal, taşıma suyuyla, ayak suyu ile kanalizasyon veya atık su ile sulama yapan çiftçiye de borç çıkarmış. Ölen anamıza, babamıza da borç çıkarmış. ÇKS sahibi olan her çiftçi elektrikle sulama yapmıyor ki. Bölgedeki herkes sanki elektrikle sulama yapmış gibi herkese borç çıkarıyor" diye konuştu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Bismil Çiftçisinden Sitem: Devlet Sanki Dedaş'ı Koruyor Gibi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (3)

  • beleşçilere: bedavaya alıştınız demi beleş ilaç beleş elektrik senin silah çektiğin türk askerinin anası babası ödesin ne ala ohhh mualla beleşçiler sizi 7 1 Yanıtla
  • ASM: HADİ DEVLETİ KERİZ YERİNE KOYDUNUZ YILLARCA KAÇAK KULLANDINIZ VERGİ VERMEDİNİZ ONU ANLADIK DA BATIDAKİ ASKARİ ÜCRETLİ VATANDAŞLARDAN KÖYLERDEKİ HALI DOKUYARAK PARA KAZANABİLMEK İÇİN OVALARA SEZONLUK GİDEN GARİBAN KESİMLERDEN DEMİ UTANMIYORSUNUZ ARKADAŞ DOĞUDA HER KÖYLÜNÜN DURUMU SÜPER GEL BATIDAKİ KÖYLÜYE AĞLAMASINI BİLMEDİKLERİ İÇİN KARINLARINI ZOR DOYURUYORLAR O KADAR DA DEĞİL AMA ARADA ÇOK FARK VAR MADEM HASATLARINIZ KURUYOR O ZAMAN ÇÜRÜK YUMURTALARI AYIKLAYIN ŞİKAYET EDİN YAPTIRTMAYIN DEVLET DE SİZE HİZMET VERSİN 4 3 Yanıtla
    a.öz: batıda köylü traktör ,su,elektirik parasını karşılayamadıgından tarlasını ekemiyor madenlerde ölümüne çalışıyor .batıda köylü devlete borcunu ödemesin ,elektirik faturasını ödemesin ne oluyor.konyada elektşirik faturasını ödemeyemedigi için intihar eden var.devlet doguda ki vatandaşı kendi haline bırakmış vatandaş devlet nedir bilmniyor ne iş imkanı ne güvenligini saglamışsın şimdi dogu neden böyle malatya adıyamanda neden bunlar olmuyor çünkü devlet orda iş imkanıyla güvenligiyle var 0 0

Advertisement