Bm: ABD'deki Sorumlular Cezalandırılmalı - Son Dakika
Güncel

Bm: ABD'deki Sorumlular Cezalandırılmalı

Bm: ABD\'deki Sorumlular Cezalandırılmalı

BM İnsan Hakları yetkilisi Emmerson, sistematik suçlar ve uluslararası insan hakları ihlallerine izin veren Bush yönetiminin üst düzey yetkililerinin cezalandırılması gerektiğini söyledi.

10.12.2014 09:45

BM İnsan Hakları ve Terörle Mücadele Özel Raportörü Ben Emmerson, ABD Kongresi'nin CIA ile ilgili raporunda Bush yönetiminin üst düzey temsilcilerinin planlı bir şekilde sistematik suçlar ve uluslararası insan hakları ihlallerine izin verdiğinin görüldüğünü belirterek, sorumluluğu olan herkesin yargılanması gerektiğini belirtti.

Emmerson, ABD Merkezi Haberalma Teşkilatı'nın (CIA) 11 Eylül saldırıları sonrası 'terör' şüphelilerine uyguladığı işkence içeren gözaltı ve sorgulama tekniklerine dair Senato İstihbarat Komitesi raporuna ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, raporun uluslararası toplumun uzun süredir bildiği gerçekleri doğruladığını kaydetti.

Bu raporun yayınlanması için daha önce ABD yönetimine çağrı yaptığını hatırlatan Emmerson, "Raporda Bush yönetiminin üst düzey temsilcilerinin planlı bir şekilde sistematik suçlar ve uluslararası insan hakları ihlallerine izin verdiği açık şekilde görülüyor" dedi.

Emmerson, özeti yayınlanan raporun detaylarının Senato tarafından bilindiğini belirterek, "Şimdi eylem zamanı. Raporda ortaya çıkarılan suçların sorumlusu bireyler yargının karşısına çıkarılmalı ve suçlarının ağırlığıyla orantılı şekilde cezalandırılmalı" değerlendirmesinde bulundu.

'Onay verenler de cezalandırılmalı'

Uluslararası hukukun, işkenceye karışan devlet görevlilerine dokunulmazlık tanımadığını vurgulayan Emmerson, bunun sadece işkenceyi bizzat uygulayanlara değil bu suçları planlayan ve onay veren ABD hükümeti içindeki üst düzey görevliler için de geçerli olduğunu kaydetti.

ABD'nin İşkenceye Karşı BM Sözleşmesi uyarınca sorumlulukları olduğunu belirten Emmerson, sorumluların üstlerinin emirlerini yerine getirme bahanesine de sığınamayacaklarını belirtti.

'Başka ülkeler de yargılayabilir'

Emmerson, ABD Adalet Bakanlığı'nın yasal olarak sorumluları yargılamak zorunda olduğunu kaydetti. İşkencenin evrensel bir suç olduğunu ve sorumlularının ABD'de yargılanmamaları durumunda seyahat ettikleri başka bir ülkede yargılanma ihtimalleri olduğuna da işaret etti.

ABD Senatosu İstihbarat Komitesi'nin, 11 Eylül saldırıları sonrası terör şüphelilerine uyguladığı işkence içeren gözaltı ve sorgulama tekniklerine dair raporunda, CIA'in uluslararası yasalara uymaksızın yakaladığı esirlere zarar verme ve acı çektirme taktikleri uyguladığı vurgulanmıştı.

Kaynak: AA

Kaynak: Aljazeera

Son Dakika Güncel Bm: ABD'deki Sorumlular Cezalandırılmalı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • MUKARREBUN DEVLET MELEK ASKER..........?: YÜCE BİR VARLIK. . . ÇOK YÜCE BİR VARLIK. . . . HERHANGİ BİR DEVLET VATANDAŞLARINA (AZINLIK DAHİL ) İŞ AŞ VERMİYOR VE KÖTÜLÜK YAPIYOR İSE, EMRİMDİR, TERÖR ESTİRİN !. . . TECELLİLER, BAŞ ÜSTÜNE. . . TECELLİLER, SİDRET'ÜL MÜNTEHENA, ÇABUK BURAYA GEL. . . TECELLİLER, TERÖR ESTİRECEKSİNİZ, EMİR BÖYLE. . . SİDRETÜL MÜNTEHENA, BAŞÜSTÜNE. . . . . LADİN DEVRİ KAPANMIŞTIR VE ÇOKTAN BİTMİŞTİR. . . BATI ÇEÇEN KONUSUNDA TEKRAR TÜRKİYE İLE ANLAŞIYOR. . . RUSYA 'DA PKK KONUSUNDA ANLAŞIP 90 'LI YILLARA TEKRAR DÖNÜYORUZ. . . LADİN'NİN OLUŞTURDUĞU ANAFOR ARTIK BİTMİŞ VE HİKAYE OLMUŞTUR. . . ŞİMDİ SIRA RUSYA'DA. . . BAKALIM RUSYA NE YAPACAK. . . MERAKLA BEKLİYORUZ. . . . . . . . . . ? 1 0 Yanıtla

Advertisement