BM Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi 12. Taraflar Konferansı - Son Dakika
Güncel

BM Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi 12. Taraflar Konferansı

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Birleşmiş Milletler (BM) Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi'nin 12. Taraflar Konferansında, arazi tahribatının dengelenmesi konusunda ilk kez somut kararının alındığını bildirdi.

26.10.2015 14:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Birleşmiş Milletler (BM) Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi'nin 12. Taraflar Konferansında, arazi tahribatının dengelenmesi konusunda ilk kez somut kararının alındığını bildirdi.

Eroğlu, yaptığı yazılı açıklamada, etkinliğin geçen hafta dönem başkanı sıfatıyla Türkiye'nin ev sahipliğinde gerçekleştiğini anımsattı.

Konferansın en önemli çıktısının arazi tahribatının dengelenmesi kararı olduğunu belirten Eroğlu, şunları ifade etti.

"Konferansta birçok ilke de imza atıldı. Dünya ülkeleri ilk kez somut bir adım atarak arazi tahribatının dengelenmesi kararı aldı. Bu karar ile birlikte çölleşme ile mücadele sözleşmesi tarihinde küresel ölçekte somut bir hedef belirlenmesi yönünde çok önemli bir adım atılmış oldu. Yine ilk kez bir Bakanlar Deklarasyonu yayınlandı. Bakanlar, arazi tahribatının dengelenmesi kavramının ve hedeflerinin küresel bir hedef olarak kabul edilmesine böylelikle öncü oldular."

Çölleşmeye hassas ülkelerde kuraklıkla mücadele ve erken uyarı sistemlerinin kurulması konusunda fikir birliğine varıldığına işaret eden Eroğlu, Türkiye'nin çölleşmeyle mücadelede lider ülke konumuna geldiğini vurguladı.

Eroğlu, çölleşmeyle mücadele konusunun lider ülkeleri arasında Türkiye'nin bulunduğunu belirterek, şu bilgileri verdi:

"Türkiye bu konferans sürecinde 'Ankara Girişimi'ni hayata geçireceğini de bütün dünya ülkelerine duyurdu. Ankara Girişimi, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi'nin Sekretaryası arasında imzalanacak ikili bir işbirliği protokolüyle hayata geçecek. Ankara Girişimi ile birlikte ülkemiz küresel ölçekte Arazi Tahribatı Dengelenmesi'nin sağlanmasına katkı verecek çalışmalara destek olacak. Ülkemizin bu konudaki bilgi ve tecrübeleri diğer ülkelerin de kullanımına sunulacak."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel BM Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi 12. Taraflar Konferansı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement