BM İçişleri'nden de "Kimse Yok mu Derneği"Nden de Hizmet Satın Aldı: BM'nin Toplam Satın Almaları... - Son Dakika
Ekonomi

BM İçişleri'nden de "Kimse Yok mu Derneği"Nden de Hizmet Satın Aldı: BM'nin Toplam Satın Almaları...

Birleşmiş Milletler geçen yıl Türk ekonomisine çeşitli şirket ve kuruluşlardan mal ve hizmet satın almak suretiyle 228 milyon dolar katkıda bulundu.

17.07.2014 13:12

Birleşmiş Milletler geçen yıl Türk ekonomisine çeşitli şirket ve kuruluşlardan mal ve hizmet satın almak suretiyle 228 milyon dolar katkıda bulundu. BM'nin Türkiye'den mal ve hizmet satın aldığı kuruluşlar arasında Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin 1 milyon 689 bin dolarlık hizmet aldığı "Kimse Yok mu Derneği" de yer aldı. BM İçişleri Bakanlığı ve Bilkent Üniversitesi'nden de mal ve hizmet satın aldı.

"BM Satın Alım Programı Hakkında Yıllık İstatistik Raporu" bu yıl ilk kez yayınlandı. Buna göre BM'ye bağlı kuruluşlar geçen yıl Türkiye'den toplam 228 milyon dolarlık mal ve hizmet aldı. Toplam satın almaların yüzde 1.42'si Türkiye'den yapılmış oldu. Türkiye bu oranla BM'nin tedarikte bulunduğu "Gelişmekte olan ya da geçiş sürecinde olan ilk 20 ülke" sıralamasında 11'inci geldi. Gelişenler kategorisinde BM'nin en çok mal tedarik ettiği ülkeler Rusya, Afganistan ve BAE.

Türkiye'nin BM'ye sattığı mal ve hizmetlerin toplamı geçen yıl, 2012'ye göre yüzde 100 arttı. Türkiye geçen yıl BM'ye 31milyon dolarlık hizmet ve 196 milyon dolarlık mal sattı.

BM'nin Türkiye'den tedarikleri şöyle (milyon dolar): Dünya Gıda Programı 129.13, Mülteciler Yüksek Komiserliği 47.46, Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu 13.52, BM Kalkınma Programı 10.68, BM Satın Alma Birimi 7.51, Çocuklara Yardım Fonu 6.29, Dünya Sağlık Teşkilatı 2.96, Nüfus Fonu 2.50, Sınai Kalkınma Teşkilatı 2.38, UNESCO 2.27, Proje Hizmetleri Bürosu 1.61, FAO 0.79, UNWOMEN 0.37, Atom Enerjisi Kurumu 0.32.

Türkiye BM'ye "mallar" kategorisinde sırasıyla gıda, motorlu araçlar, inşat malzemeleri, mobilya, giyim ve kullanım eşyası sattı. "Hizmetler" kategorisindeki alımlar ise yönetim, mühendislik, inşaat hizmetleri şeklinde sıralandı.

BM'nin Türkiye'den ihaleyle mal ve hizmet aldığı firma ve kuruluşlardan bir bölümü adının yayınlanmasını "güvenlik nedeniyle" istemedi. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Türkiye'den 4 milyon 235 bin dolarlık hizmet satın alımı yaptı. Sivil toplum örgütü "Kimse Yok Mu Derneği"nin "yönetim, iş uzmanlığı ve idare hizmetleri" alanında BM Mülteciler Yüksek Komiserliği ile 1 milyon 689 bin 289 dolarlık kontratı da bulunuyor. BM ihaleleri sonucu San-İş'ten 2.7, Akkaşlar Dayanıklı Tüketim ile 2.5, Alkan Otomotiv ile 12.5, Güvencem Veri Uygulama ile 3.9, Haksel Büro ile 4.6, Kompozit Proje ile 8, TNR Prefabrik ile 3.4 milyon dolarlık iş alındı.

Güvenlik gerekçeleriyle adının açıklanmasını istemeyen bir firma BM'ye 2.2 milyon dolarlık "kültürel mirasın korunması ve tanıtımı" hizmeti verdi. Bilkent Üniversitesi'nden 87 bin dolarlık eğitim teknolojisi alındı. İçişleri Bakanlığı'ndan da 1.4 milyon dolarlık hizmet tedarik edildi.

-DÜNYADAN ALIMLAR-

BM 192 ülkeden yarı yarıya olmak üzere dünyadaki toplam 16 milyar dolarlık mal ve hizmet temin etti. FAO, Mülteciler Yüksek Komiserliği, UNICEF ve Satın Alma Bürosu en fazla satın alma faaliyeti gösteren BM kuruluşları oldu.

En fazla ABD'den (1.7 milyar dolar) ve Hindistan'dan (1.1 milyar dolar) mal ve hizmet temin edildi. En fazla satın alma yapılan sektörler ise, sağlık, ulaştırma, inşaat ve mühendislik, gıda ve tarım, idari hizmetler, akaryakıt ve katkıları şeklinde sıralandı.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi BM İçişleri'nden de 'Kimse Yok mu Derneği'Nden de Hizmet Satın Aldı: BM'nin Toplam Satın Almaları... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement