BM Komitesi Türkiye'yi Değerlendirdi - Son Dakika
Güncel

BM Komitesi Türkiye'yi Değerlendirdi

Birleşmiş Milletler (BM) İşkenceyi Önleme Komitesi, periyodik inceleme kapsamında Türkiye'yi değerlendirdi.

28.04.2016 00:02

Birleşmiş Milletler (BM) İşkenceyi Önleme Komitesi, periyodik inceleme kapsamında Türkiye'yi değerlendirdi.

Türkiye, 10 bağımsız uzmandan oluşan Komiteye, 4. periyodik raporunu sundu.

Türkiye'nin BM Cenevre Ofisi Nezdinde Daimi Temsilcisi Büyükelçi Mehmet Ferden Çarıkçı, heyet başkanı olarak İsviçre'nin Cenevre kentindeki BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği'nde düzenlenen Türkiye oturumunda yaptığı açılış konuşmasında, Türkiye'nin 2003 yılında işkenceye karşı "sıfır tolerans" politikası uygulamaya başladığını ve bu yönde önlemler almaya da devam ettiğini söyledi.

Çarıkçı, kadına yönelik şiddetin engellenmesinin ise Türkiye'nin önceliklerinden birisi olduğuna dikkati çekti.

Komite uzmanları ise Türk heyetine, hapishanelerin durumu, terör şüphelilerine nasıl muamele edildiği, aşırı güç kullanımı, gösterilere polis müdahalesi ve ülkedeki sığınmacılara nasıl davranıldığına ilişkin sorular yöneltti.

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin yürütülen soruşturma, Gezi Parkı olayları ve Hürriyet gazetesine yönelik saldırıya da değinen komite, Çözüm Süreci'nin durmasının ardından yaşanan gelişmeleri, "endişe verici" buldu.

Komitenin Türkiye raportörlerinden Felice Gaer, Türkiye'nin terörle mücadelede kendisini koruma hakkı olduğunu ancak sokağa çıkma yasağı gibi önlemlelerin sivillerin hayatını zorlaştırdığına yönelik iddiaların ise endişe verici olduğunu ifade etti.

Büyükelçi Çarıkçı ise Türkiye'nin sorunların çözümüne çağdaş insan hakları ve normlarına dayalı çözümler bulmak için çalışmaya devam edeceğini ve komite tarafından yapılan bütün önerilerin özenle değerlendirileceğini söyledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel BM Komitesi Türkiye'yi Değerlendirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement