Bu Köyde Bayram Bir Başka Kutlanıyor - Son Dakika
Yerel

Bu Köyde Bayram Bir Başka Kutlanıyor

Bu Köyde Bayram Bir Başka Kutlanıyor

Teknolojinin gelişmesi ile birlikte bir çok yerde gelenek ve görenekler yok olurken Aydın’ın Karpuzlu İlçesi’ne bağlı Tekeler Köyü Nahallesi’nde bayramlar asırlık geleneklerle kutlanıyor.

27.09.2015 17:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Teknolojinin gelişmesi ile birlikte bir çok yerde gelenek ve görenekler yok olurken Aydın'ın Karpuzlu İlçesi'ne bağlı Tekeler Köyü Nahallesi'nde bayramlar asırlık geleneklerle kutlanıyor. Yediden yetmişe herkesin birlik beraberlik içersinde olduğu bayram kutlamaları renkli görüntülere sahne olurken, köyün gençleri bayramları atalarından öğrendikleri şekilde kutluyor. Oldukça renkli geçen kutlamaları izlemek için de köye çok sayıda misafir gidiyor.

Her yıl olduğu gibi bu yıl da Tekeler Köyü'nde kurban bayramını teknolojiden uzak tam bir bayram havasında kutlandı. İlk gün kurbanlarını kesip işleyen köylüler daha sonra hazırlıkları tamamladıktan sonra seyirlik oyunu için köy meydanında toplandılar. Geleneksel Arap oyunu, Deve oyunu ve Gelin Getirme ve Gemi kaldırma oyunlarının sergilendiği köyde bayram oldukça renkli geçti. Köydeki bu geleneğin asırlardır sürdürüldüğünü belirten Karpuzlu eşrafından Osman Kuzgun, köyün tarihinin 5-6 asır öncesine dayandığını ve gençlerin atalarından aldığı bu mirası halen sürdürdüğünü belirtti.

Özellikle gelişen teknoloji ve iletişim araçlarının bazı gelenek ve görenekleri unutturduğunu buna rağmen Tekeler Köyü'nde geleneklerin teknolojiye yenilmediğini belriten Osman Kuzgun, "Köyde yaşayan herkes çocuğunu bu geleneklere uygun olarak yetiştirir. Bu köyün havasını soluyup suyunu içen herkes oyunları da bilir. Rivayete göre Aydın'ın en büyük köylerinden biri olan Tekeler Köyü Tekeli aşiretinin Antalya civarında göçebe olarak yaşamakta iken sürülerini otlatmak için bu bölgeye gelmesi ile oluşur. Eskiden çobanlıkla yaşamını sürdüren büyüklerimiz daha sonra tarımla iştigal etmeye başlayıp buraya yerleşmiş. Ancak kesinlikle gelenek ve göreneklerini unutmamıştır. Köyde dini bayramlarda Arap bayramı denilen piyes sergilenir. Gençler bu oyunları askerlik çağına gelinceye kadar öğrenir. Her tertip de askere gitmeden önce bu oyunu sergiler" diye konuştu. - AYDIN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Bu Köyde Bayram Bir Başka Kutlanıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement