Bu Mağdurların Muhattabı Kim? - Son Dakika
Yerel

Bu Mağdurların Muhattabı Kim?

Bu Mağdurların Muhattabı Kim?

Sur'dan göçen mağdur vatandaş, hak ettiği sosyal yardımı almak için bile dilekçesini verecek yer bulamıyor.

11.02.2016 17:25

Diyarbakır'ın Sur ilçesinden yasaklar ve çatışmalar nedeniyle göç etmek zorunda kalan mağdur vatandaş, hak ettiği sosyal yardımı almak için bile dilekçesini verecek yer bulamıyor. Valilik, Kaymakamlığa, Kaymakamlık da Vakfa, 'Muhatap biz değiliz' diyerek vatandaşı birbirine havale ediyor. 'Muhattabını' bin bir zorlukla bularak dilekçesini verenler ise ellerine dilenci gibi kendilerini 300 TL verilerek mağdur halleriyle baş başa bıraktıklarını söylüyor. Mağdur vatandaşlar, "Herkes bizi başından salmak için başka yere gönderiyor. Dünyada hukuken değil ancak, ahrette Allah katında hepsinden davacıyız" diyerek tepkilerini dile getirdiler.

Muhatap siz değilseniz kim?

Diyarbakır'ın Sur ilçesinden yasaklar ve çatışmalar nedeniyle göçmek zorunda kalanlara yapıldığı iddia edilen kira yardımının yapılmadığı ortaya çıktı. Sur'dan göç eden vatandaşlar, kendilerini Valilik, Kaymakamlık ve Sosyal Yardımlaşma Vakfı arasında oradan buraya "Muhatabınız biz değiliz" diyerek başlarından saldıklarını Başbakan Davutoğlu'nun söylediği 'Kira yardımı, gıda ve ihtiyaçlarını gideriyoruz" şeklindeki sözlerini havada kaldığını söylediler. Mağdur vatandaşlar, minnet ile yapılan yardımlara da, mağduriyetler üzerinden fırsatçılık yapanlara da tepki gösteriyor.

Hak ettikleri sosyal yardımları alamıyorlar

Son 5 ayda yüzlerce kişinin yaşamını yitirdiği, sağlık hizmetlerinin tam olarak verilemediği ve devletle halk arasında güven bunalımı yaşandığı sur ilçesinde yasaklar ve çatışmalar nedeniyle göç etmek zorunda kalanlara hak ettikleri sosyal yardımlardan da mahrum kaldıkları öğrenildi.

Çatışma bölgesine yardım kolileri

Çatışmalardan önce Sur'da 24 bin insanın yaşadığı 20 binden fazlasının göç ederek ilçeyi terk ettiği belirtiliyor. Sokağa çıkma yasağının olduğu bölgelerde 2 bin ila 4 bin arasında insan olabileceğini tahmin edilirken, Sur'da kalan vatandaşlara gıda kolileriyle yardım gönderildiği ifade ediliyor.

Şanslı olanlar otele yerleştirildi

İlçeden göç edenler arasında şanslı olan 300 dolayında Surlu göçzede otellere yerleştirilirken, binlere varan aileler ise devletin vereceğini ilan ettiği 'Kira Yardımı' için başvuruda bulundu. Ellerindeki su veya elektrik faturalarından Sur ilçesinde yaşadıklarını kanıtlayan ve bununla birlikte Valilik veya Kaymakamlıklara dilekçe yazarak başvuran Sur halkına cevap verileceği belirtilerek gönderiliyor.

Bir seferliğine mahsus 300 TL

Başvuruya günler sonra cevap verildiği belirtilirken, verilen cevabında aylık kira yardımı şeklinde olmadığı bir kereliğine mahsus 300 lira yardım yapıldığını öne sürdüler. Yardımın çok az olduğunu belirtmelerine rağmen kimsenin kendileriyle ilgilenmediğinden yakınan Sur'dan göç eden mağdurlar, kendilerini Valilik, Kaymakamlık ve Vakıf arasında mekik dokuduklarını söylediler.

"Devlet yardım yapıyordu hani nerede?"

"Devlet aleyhinde konuşursan, yapılacak yardımlar kesilir" söylentisi nedeniyle konuşanlar isimlerinin yasılmamasını istiyor. İsmini vermek istemeyen Sur'dan göç eden bir mağdur, kiraladığı evin kirasını veremediği için evden çıkmak zorunda kaldığını, 6 çocuğuyla bir hayırseverin yanında kaldığını belirterek, "Allah razı olsun ev sahibi önemli değil sonra ödersin demesine rağmen ben yinede sonra da ödeyemeyeceğim için çıktım. Çünkü bir gelirim yok ben hastayım çocuklarım ufak en büyük çocuğum 16 yaşındaki kızım o da hanımım rahatsız olduğu için ona bakıyor. Ben arada sırada bulduğu gündelik işlerde hamallık, inşaatlarda amelelik yapıyorum. Televizyonlardan bağırıyorlar devlet böyle şöyle yardım yapıyor diye hani nerede?" diyerek içini döktü.

"Bırak vazgeçeriz diye 'oradan buraya, buradan oraya' gönderiliyoruz"

Dertli ve mağdur bir başka vatandaş ise, Valilik ve Kaymakamlık ve Sosyal Yardımlaşma Vakfı'na yaptıkları başvurularda kendilerine kira yardımı yapmadıklarını belirtti. "Bir defaya mahsus 300 TL verdiler o kadar" diyen mağdur vatandaş şöyle dedi:

"Bir Valiliğe, bir Kaymakamlığa, bir Vakfa gidiyoruz. O diyor ki burası değil, o diyor burası değil. Herkes bizi başka bir yere yönlendiriyor. Aslında herkes bizi başından salmak için başka yere gönderiyor. Oradan buraya gönderirsek bunlar bırak vazgeçer diye yapıyorlar. Dünyada hukuken değil ancak, ahrette Allah katında hepsinden davacıyız" diyerek tepkisini dile getirdi.

Fırsatçı arzuhalcilere de tepki

Diyarbakır Valiliği, Sur Kaymakamlığı ve Diyarbakır Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı civarlarında çoğalan arzuhalcilerde mağdur vatandaşları adeta soyuyor. Evlerinden barklarından olmuş, yiyecek ekmekleri dahi bulunmayan vatandaşların dilekçe isteklerini 10–20 TL gibi fahiş rakamlara karşılayan arzuhalcilere de tepki gösteren mağdur Sur halkı, dilekçenin dilekçeyi kabul eden kurum tarafından ücretsiz alınmasını istiyor.

Yardım verende rencide ediyor.

Arzuhalcilerin yazdıkları iki satırlık dilekçe için kendilerinden yüksek paralar istediğini anlatan mağdur vatandaşlar, "Sur halkının mağdurluğu üzerinden fırsatçılar da türedi. Adam iki satır yazacak diye 20 lira para istiyor Allah'tan reva mı? Diğeri adam batıdan mağdurlara verilsin diye para, gıda göndermiş sanki borç verir gibi TC numarasına kadar yazıyor. Yardım veren de diğerleri de insanı rencide ediyor. Allah yanına koymasın" diyerek içinde bulundukları duruma adeta isyan ediyorlar.

Kaynak: Özgür Haber Gazetesi

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Yerel Bu Mağdurların Muhattabı Kim? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement