Burdur Pancardaki Şeker Oranını Çiftçiyi Vurdu - Son Dakika
Güncel

Burdur Pancardaki Şeker Oranını Çiftçiyi Vurdu

Burdur Pancardaki Şeker Oranını Çiftçiyi Vurdu

Burdur Ziraat Odası Başkanı İbrahim Demir, pancardaki ödemelerin yüzde 16 şeker oranı (polar) üzerinden yapıldığını belirterek üreticiyi mağdur eden bu oranın yüzde 12-13'ler seviyesine düşürülmesini istedi.

20.11.2015 13:09

Burdur Ziraat Odası Başkanı İbrahim Demir, pancardaki ödemelerin yüzde 16 şeker oranı (polar) üzerinden yapıldığını belirterek üreticiyi mağdur eden bu oranın yüzde 12-13'ler seviyesine düşürülmesini istedi.

Burdur'da 71 bin, Afyonkarahisar'ın Sandıklı İlçesi'nde ise 18 bin dekar alanda şeker pancarı üretimi yapıldığını belirten Burdur Ziraat Odası Başkanı İbrahim Demir, üreticilerin şeker fabrikalarına ürün teslimi yapmaya başladığını söyledi. Burdur Şeker Fabrikası'na bu yıl yaklaşık 500 bin ton pancar teslim edileceğine işaret eden Demir, çiftçinin yaşadığı bütün zorluklara rağmen canla başla üretime devam ettiğini anlattı.

Şeker pancarı hasadının devam ettiğini aktaran Demir, bu yıl yaprak lekesi hastalığı nedeniyle pancarındaki şeker oranının düşük çıktığını, üreticinin mağdur olduğunu kaydetti.

Şeker pancarında fiyat hesaplamasının pancardaki şeker oranının baremine göre yapıldığını, şu anda bu oranın yüzde 16 olarak kabul edildiğini ifade eden Demir, "Bu oranın altındaki pancar için düşük ödeme yapılıyor. Bu da üreticimizin mağdur olmasına yol açıyor. Oranın yüzde 12-13'lere düşürülmesini istiyoruz" dedi.

BAREM ORANI DÜŞÜRÜLSÜN

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun 157.5 kuruş olan şeker pancarının kilogram fiyatını 190 kuruş olarak açıkladığını hatırlatan Demir, şöyle konuştu:

"Bu mükemmel bir fiyat. Ancak pancardaki şeker oranı düşük olmasından dolayı çiftçinin eline geçecek para çok az. Polar oranı yüzde 12 olduğu zaman çiftçimizin eline ton başına 142,5 lira geçecek. Şeker oranı yüzde 14'e düşse ton başına 166 lira gelir elde edilecek. Dolayısıyla bu yıl çiftçimiz mağdur. Mağduriyetin giderilmesi için baremin yüzde 12-13'e düşürülmesini talep ediyoruz. Aksi halde gelecek yıl üreticilerimiz pancar ekmeyecek."

Ziraat Odası Başkanı İbrahim Demir, pancardaki şeker oranının düşük çıkmasına tohum, yaprak lekesi hastalığı, zamansız yağışlar ile gece ve gündüz arasındaki sıcaklık farklarının neden olabileceğini vurguladı

Pancar üreticisi 50 yaşındaki Abdurrahman Demir ise şeker oranının geçen sene iyi seviyelerde olduğunu, bu yıl ise yapılan bakıma rağmen oranın yüzde 11- 12 seviyesine indiğini, bundan dolayı ekonomik anlamda zarar gördüklerini söyledi

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Burdur Pancardaki Şeker Oranını Çiftçiyi Vurdu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement