Bursa Nakille Yaşadı Nakille Yaşatacak - Son Dakika
Güncel

Bursa Nakille Yaşadı Nakille Yaşatacak

Bursa Nakille Yaşadı Nakille Yaşatacak

Bursa'da 12 sene böbrek bekleyen ve bir yıl önce yapılan nakil ile hayata tutunan 64 yaşındaki Ayşe Cınga yüksek tansiyona bağlı beyin kanaması geçirerek hayatını kaybetti.

29.01.2015 10:45

Bursa'da 12 sene böbrek bekleyen ve bir yıl önce yapılan nakil ile hayata tutunan 64 yaşındaki Ayşe Cınga yüksek tansiyona bağlı beyin kanaması geçirerek hayatını kaybetti. 47 yıllık eşinin ölüm haberini doktorlardan öğrenen 67 yaşındaki Ahmet Cınga, "Karım, organ bağışlanmasa geçen yıl ölecekti. Organ bağışı ile kurtuldu. Bende, onun organlarını bağışlıyorum" dedi. Bunun üzerine Çınga'dan alınan karaciğer, Antalya'ya gönderildi.

Merkez Osmangazi ilçesi Başaran Mahallesi'nde oturan ve her iki böbreği iflas ettiği için yıllardır organ bekleyen Ayşe Cınga'ya sevindirici haber geçen sene Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden geldi. Kadavradan alınan böbreklerden birinin kendisine nakledilmesi ile rahat bir nefes alan Cınga'nın mutluluğu sadece dört ay sürdü. Yaklaşık 8 ay önce yüksek tansiyona bağlı olarak beyin kanaması geçirip felç olan Ayşe Cınga geçtiğimiz hafta rahatsızlanarak Çekirge Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Tedavisi devam ederken geçen salı gecesi beyin ölümü gerçekleşen Çınga'nın eşine bu haberi doktorlar verdi. Acı haberi alınca üzülen Ahmet Cınga bir süre sonra kendine gelince, "Ayşe, organ nakli olmazsa geçen yıl önecekti. Doktorları bana öyle söylemişti. Bağışlanan böbrek ile hayat arkadaşımla bir yıl daha fazla yaşadım. Bende, onun organları ile başka insanların yaşamasını, mutlu olmasını istiyorum" dedi. Ayşe Cınga'nın kızı Necla Bayram ise "Annemin nakil yapılınca sevincini dün gibi hatırlıyorum. Nakil sonrası, 'Benim asıl doğum günüm bu gün' demesini hiç unutmuyorum. Bizde annemin karaciğerini bağışlayarak nakil yapılacak aileninde bu mutluluğu yaşamasını istiyoruz" şeklinde konuştu.

Bunun üzerine yapılan tetkiklerde, 2 çocuk annesi Ayşe Cınga'nın sadece karaciğerinin kullanılabilir olduğu dokularının ise Antalya'da bekleyen bir hastaya nakledileceği belirlendi. Çekirge Devlet Hastanesi Organ Nakil Koordinatörü Op. Dr. Timur Didinen, Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Volkan Tümay tarafından yapılan ameliyat ile alınan karaciğer, ambulans ile Akdeniz Üniversitesi'nde tedavi gören bir hastaya nakledilmek üzere Antalya'ya gönderildi.

Çekirge Devlet Hastanesi Organ Nakil Koordinatörü Op.Dr. Timur Didinen "Normal şartlarda organ Bursa'da kalacaktı ancak Ulusal Organ Nakil Koordinasyon Merkezi'nden gelen acil çağrı ile aldığımız karaciğer'i 112 Acil Ambulansı ile Antalya'da tedavi gören bir hastaya nakledilmek üzere gönderdik, Organ nakli konusunda vatandaşlarımızın daha duyarlı olmasını istiyoruz dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Bursa Nakille Yaşadı Nakille Yaşatacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement