Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik Açıklaması - Son Dakika
Güncel

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik Açıklaması

"Gözden Geçirilmiş Avrupa Sosyal Şartı'nın 98 maddesinin 91'ini kabul etmiş durumdayız. Henüz onaylamadığımız 7 maddenin 5'inin daha onaylanması sürecini de talimatlandırmış bulunuyoruz" Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Jagland: "Bizler açıkçası Avrupa'da bir karışık kokteyl diyebileceğimiz pek çok sorunla mücadele ediyoruz.

07.01.2015 19:58

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Türkiye'nin Gözden Geçirilmiş Avrupa Sosyal Şartı'nın 98 maddesinin 91'ini kabul ettiğini belirterek, onaylanmayan 7 maddenin 5'inin daha onaylanması sürecinin resmen başlatıldığını bildirdi.

Çelik, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thornbjorn Jagland ve beraberindeki heyeti Bakanlıkta kabul etti.

Kabulde, Fransa'da yaşanan menfur saldırıyı kınadığını belirterek sözlerine başlayan Çelik, Fransız halkına geçmiş olsun ve başsağlığı dileklerinde bulundu.

Bakan Çelik, Avrupa Konseyi'nin demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğü temelinde inşa edilmiş bir Avrupa ideali için çalıştığını belirterek, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile Avrupa Sosyal Şartı gibi insan hakları alanındaki uluslararası iki önemli belgenin, Avrupa Konseyi'nin çalışmaları olarak kendilerine yol gösterdiğini söyledi.

Sosyal ve ekonomik hakları teminat altına alan Avrupa Sosyal Şartı'na Türkiye'nin de taraf olduğunu anımsatan Çelik, şunları kaydetti:

"2007 yılında onayladığımız Gözden Geçirilmiş Avrupa Sosyal Şartı'nın 98 maddesinin 91'ini kabul etmiş durumdayız. Böylece gözden geçirilmiş Avrupa Sosyal Şartını kabul eden ülkeler arasında 7. ülke konumundayız. Sayın Jagland'ın ziyareti vesilesiyle henüz onaylamadığımız 7 maddenin 5'inin daha onaylanması sürecini de talimatlandırmış bulunuyoruz. Bu talimat doğrultusunda 7 maddeden 5'inin onay süreci de resmen başlamış bulunuyor.

Çelik, Bakanlık olarak Avrupa Konseyi ile yakın bir işbirliği içerinde olduklarını ve İstanbul'da 2012'nin Ekim ayında Avrupa Konseyi'nin Sosyal Uyumdan Sorumlu Bakanlar Toplantısı'nı gerçekleştirdiklerini ifade ederek, geçen yıl Ekim ayında ise İtalya'nın Torino kentinde "Avrupa Sosyal Şartı" konulu üst düzeyli konferansa katıldıklarını vurguladı.

Söz konusu toplantıda Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Başkanı ile Suriyeli sığınmacıların karşı karşıya bulunduğu sorunlar ve Türkiye'nin onlar için yaptıkları konusunda verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerini dile getiren Çelik, şöyle konuştu:

"Bugün de Sayın Jagland ile gerek bu konu, gerekse Avrupa'da artan yabancı düşmanlığı, ayrımcılık, terör gibi sorunlardan duyduğumuz endişeyi paylaşacağız. Bu sorunların bertaraf edilmesi Türkiye olarak her zaman destek olduğumuz konular olarak tarihteki yerini almıştır. Yapıcı işbirliğimiz bundan sonra da devam edecek."

"Sosyal haklar insan hakları kadar önemli"

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thornbjorn Jagland da tarih boyunca Avrupa Sosyal Şartı'nın hiç bugünkü kadar önemli olmadığını ifade ederek, "Çünkü ekonomideki gelişmeler ve Avrupa'daki finansal duruma baktığımız zaman aslında sosyal hakların, insan hakları kadar önemli olduğunu ve bunların eşdeğer olması gerektiğini görüyoruz. Çünkü herhangi birinde sıkıntı olursa, birbirlerini zor duruma sokuyorlar. Bunlar eşit köklere sahipler ve eşit dayanakları var" diye konuştu.

Avrupa İnsan Hakları Beyannamesi ile Avrupa Sosyal Şartı arasında bağlayıcılık açısından bir fark olduğuna dikkati çeken Jagland, Avrupa Sosyal Şartı'nın, Avrupa İnsan Hakları kadar güçlü olmadığını dile getirdi.

İnsan hakları ile sosyal hakların eşit öneme sahip olması gerektiğine işaret eden Jagland, şunları kaydetti:

"Sosyal haklar dediğimizde, durum Avrupa'da çok da parlak değil. Bu nedenle sosyal haklar çok önem kazanmış durumda. Bizler açıkçası Avrupa'da, bir karışık kokteyl diyebileceğimiz pek çok sorunla mücadele ediyoruz. Bunların arasında ırkçılık ve yabancı düşmanlığı var. Bunların hepsi bir tehdit olarak şu an karşımızda. Özellikle şu sıralar ırkçılık ve sosyal dışlama konularına eğilmekteyiz."

Torino'daki konferansın sosyal şart rolünün yeniden canlandırılması açısından önemli olduğunu ifade eden Jagland, "İnsan Hakları Sözleşmesi ile Sosyal Şart'ın eşit derece olaylara müdahale edebilmesi gerekiyor. Fakat baktığımız zaman standart uymadığı için, iki farklı açıdan yaklaşılıyor" ifadelerini kullandı.

İlk etapta Gözden Geçirilmiş Avrupa Sosyal Şartı'na taraf olan ülkelerin daha çok maddeyi kabul etmesini sağlamak istediklerini ifade eden Jagland, "Talimat verdiğiniz üzere geriye kalan 7 maddeden 5 tanesinin daha kabulünün sağlanması için sürecin başlatılması Türkiye tarafından büyük önem taşımakta. Umarım geriye kalan 7 maddeden talimat verdiğiniz 5 madde arasında toplu sözleşme ve örgütlenme hakkını içeren 5. ve 6. maddeler de vardır" dedi.

Bakan Çelik ve Jagland'ın konuşmaların ardından kabul basına kapalı olarak devam etti. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement