Cambazlı'da Karadut Mucizesi - Son Dakika
Güncel

Cambazlı'da Karadut Mucizesi

Cambazlı\'da Karadut Mucizesi

İzmir'in Tire İlçesi'ne bağlı Cambazlı Köyü'nde yaşayanların, gölgesinden yararlanmak için evlerinin önüne diktiği karadut ağaçları, geçim kapıları oldu.

10.10.2014 11:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir'in Tire İlçesi'ne bağlı Cambazlı Köyü'nde yaşayanların, gölgesinden yararlanmak için evlerinin önüne diktiği karadut ağaçları, geçim kapıları oldu. Artık meyve bahçeleri gibi karadut yetiştiriciliğine başlayan, bunun için tarımsal kalkınma kooperatifi kuran, yıllık 70 tona varan üretim yapan köylüler, şimdi de markalaşma yoluna gitti. Gelecek yıldan itibaren 'Cambazlı Karadut' markasıyla reçelden, lokuma, şerbete kadar üretim yapıp piyasaya da sürecekler. Kooperatif Başkanı Esat Eryılmaz, "Dedelerimizden kalan geleneği, marka olarak sürdüreceğiz" dedi.

Tire'ye 6 kilometre uzaklıktaki 100 haneli Cambazlı Köyü'nün geçmiş yıllardaki en büyük gelir kaynağını, kestane ve ceviz oluşturdu. Ancak geçmişte hem meyvesini yemek hem de gölgesinden faydalanmak için evlerin önüne dikilen dut ağalarından elde edilen karadut, ilk olarak pazarlarda satılmaya başlandı. Karadutun zamanla ekonomik olarak gelir getirmesiyle birlikte, 2004 yılında muhtarlık yapan Esat Eryılmaz, köylülere öncülük ederek onları biraraya getirip, Cambazlı Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'ni kurdu.

ÜRETİM ARTTI SOĞUK HAVA DEPOSU GELDİ

Karadut üretiminde birlikte hareket eden köylülerin, ekonomik kazançlarının artmasıyla, artık kestane ve cevizin yerini bu ürün almaya başladı. Köydeki karadut ağacının sayısı 2500'e ulaştı. Haziran ve eylül ayları arasında, bulundukları konuma göre olgunlaşan karadutların taze olarak saklanması ve tüketilmelerinde sorun yaşayan kooperatif yönetimi, ikinci adım olarak köylerine soğuk hava deposu kurdu. Artık toplanan ve aynı gün tüketilmesi gereken karadutlar, bu depoda aylarca ilk günkü tazeliğinde saklanmaya başlandı. Olgunlaştıktan sonra toplanmaları oldukça zor olan karaduta zarar vermeden dalından alabilmek için, köylüler de özel yöntemler geliştirdi. Köylülerin bidonlara koydukları karadutlar, soğuk hava deposunda ise, kovalar içerisinde korumaya alındı.

BÜYÜK ŞİRKETLERE PAZARLADILAR

Köylüler, kuruyan ceviz ve kestane araçlarının yerine, ayrıca yeni açtıkları tarlalarına da artık karadut fidanları dikip yetiştirmeye başladı. Cambazlı Köyü'nde, küçük poşetlerde birer, ikişer kilo olarak pazarlarda satılan karadut, artık, yıllık 70 ton üretime kadar çıktı. Türkiye'nin bu alanda en büyük üreticisi konumuna gelen Cambazlı Köyü'nü, büyük dondurma, reçel ve pasta firmaları da farketti. Bu firmalar, aylar öncesinden kooperatif yönetimiyle bağlantıya geçerek onlardan ürün alabilmek için rekabete başladı.

Karaduttan önemli bir ekonomik değer yaratan Cambazlı köylüleri, yeni bir adım da attı. İklim yapısından dolayı farklı bir aroması da olan karadutları, "Cambazlı karadut" markasıyla, tescil ettirdi. Bunun için bakanlıklar nezdinde gerekli girişimleri de yapan kooperatif, önümüzdeki yıldan itibaren yetiştirdikleri karadutun bir bölümüyle, reçelden, lokuma, şerbete kadar kendi üretimlerini yapıp piyasaya sürecek.

DEDELERİMİZDEN ALDIK, MARKA YAPACAĞIZ

Cambazlı Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Esat Eryılmaz, "Bizim böyle bir değerimiz vardı ama bizler geç farkına vardık. Ancak ondan sonra, adımlarımızı hızlı attık. Kooperatif kurduk. Soğuk hava deposu yaptık. Şimdi önemli firmalarla işbirliklerimiz var. Köylülerimiz için de önemli bir ekonomik getirisi oldu. Artık karadut bahçelerimiz bile var. Zor ve emek isteyen bir ürün ama, ekonomik kazancı buna değiyor. Bizler de firmaların isteklerine göre, ya ürün olarak yada suyu ayrılmış olarak onlara hazırlayıp satıyoruz. Dedelerimizden kalan geleneği, marka olarak sürdüreceğiz. Dedelerimizden aldık ama öyle bırakmadık. Marka yapıp kendi ürünlerimizi de satacağız" dedi.

Kooperatifin köylüden bu yıl karadutu kilosu 7 TL'den aldığı, masrafları da ekleyip 8.5-9 TL'ye büyük firmalara toptan sattığı öğrenildi. - İzmir

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Cambazlı'da Karadut Mucizesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement