Çanakkale'yi Anlamak' Konferansı Düzenlendi - Son Dakika
Yerel

Çanakkale'yi Anlamak' Konferansı Düzenlendi

Çanakkale\'yi Anlamak\' Konferansı Düzenlendi

Adıyaman Üniversitesi tarafından düzenlenen programda Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muammer Gül tarafından, ‘Çanakkale’yi Anlamak’ konulu konferans verildi.

19.03.2015 17:57

Adıyaman Üniversitesi tarafından düzenlenen programda Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muammer Gül tarafından, 'Çanakkale'yi Anlamak' konulu konferans verildi.

M. Vehbi Koç Konferans Salonu'nda gerçekleşen konferansta Çanakkale'deki temel amacın savaşın müttefik devletler lehine erken bitirilmesi ve savaş sonrası yeni Dünya düzeninin buna göre kurulması olduğunu söyleyen Prof. Dr. Muammer Gül, sömürge altına alınamamış tek ülke olan Osmanlı İmparatorluğu'nun tasfiye edilmeye çalışıldığını belirtti.

Prof. Dr. Gül şöyle devam etti:

"Çanakkale bugün yerinde duruyor, yaşanan tarih de bir ibret tablosu olarak yerinde duruyor. Lakin biz bugün neredeyiz? Galiba kendimize sormamız ve cevabını vermemiz gereken soru bu olmalıdır. 100. yıldönümünde Çanakkale'yi nasıl anlamalıyız? Bu sorunun cevabına geçmeden önce muharebelerin seyri hakkında kısa bir hatırlatma yapmayı faydalı buluyorum. Hemen belirtelim ki, Çanakkale muharebeleri sadece deniz ve kara muharebelerinden ibaret değildir. Hava muharebeleri de zaferin kazanılmasında azımsanmayacak bir role sahip olmuştur. Bu nedenle muharebelerin seyrini bu üç cephesiyle birlikte anmalıyız. Öncelikle şunu da ifade etmek gerekir ki, Çanakkale Boğazı'na hakim olma düşüncesi ve mücadelesi, I. Dünya Savaşı'nın en önemli olaylarından biridir. Çünkü burada cereyan eden muharebeler, hem deniz kuvvetleriyle Boğaz'ın zorlanması, hem de kara ve deniz kuvvetlerinin müşterek taarruzu bakımından benzeri görülmemiş muharebelerin yaşandığı bir harekattır. Bir asır önce Türkiye'nin üzerinde güneş doğudan değil batıdan, Çanakkale'den doğmuştur. Çünkü Çanakkale Kurtuluş Savaşı'nın önüne dikilmiş bir meşaledir. Bu zaferle birlikte Türk milletinin kendine olan güven duygusu artmıştır. Bu durum ise, ileride başlayacak olan Milli Mücadele için bir azim ve moral kaynağı olmuştur. Zira 19. yy'dan beri Osmanlı devletinin sürekli gerileyişi ve mağlubiyetleri Türk milletinin psikolojisi üzerinde olumsuz tesirler bırakmış idi. Bu zafer nasıl sömürgelerdeki Müslüman milletler üzerinde hürriyet ve bağımsızlık yönünde bir tesir icra etmişse, bu zaferi kazanan Türk milleti üzerinde daha derin izler bırakmıştır. Böylece emperyalizme karşı ilk bağımsızlık savaşını yani Kurtuluş Savaşını ve onun Kuvay-ı Milliye ruhunu ateşleyen Çanakkale Zaferi olmuştur.

Kuvay-ı Milliye, iki yüzyıldır gerileyen ve toprak kaybeden Osmanlı devletinin 6 asır evvel başladığı yerden yeniden bir silkinme hareketidir."

Konferansın sonunda katılımcılar Çanakkale konulu sergiyi gezdiler.

Konferansa Adıyaman Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Seyit Temir, İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hacı Duran, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Murat Aydın, Eczacılık Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Solmaz, Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcıları Yrd. Doç. Dr. Yasin Doğan, Doç. Dr. Nihat Şireci, akademik ve idari personel ve öğrenciler katıldı. - ADIYAMAN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Çanakkale'yi Anlamak' Konferansı Düzenlendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement