Tokat'ta Ceviz Kırarak Aile Bütçelerine Katkı Sağlıyorlar - Son Dakika
Yerel

Tokat'ta Ceviz Kırarak Aile Bütçelerine Katkı Sağlıyorlar

Tokat\'ta Ceviz Kırarak Aile Bütçelerine Katkı Sağlıyorlar

Tokat'ın Niksar ilçesinde çok sayıda kadın, tüccardan aldıkları cevizleri ev veya bahçelerinde kilogramı 1 liradan kırarak para kazanıyor.

12.11.2014 12:18  Güncelleme: 13:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

EKBER TÜRKOĞLU - Tokat'ın Niksar ilçesinde çok sayıda kadın, tüccardan teslim aldığı cevizleri evinde ve bahçesinde kilogramı 1 liradan kırarak aile bütçesine katkı sağlıyor.

Kurudere Mahallesi'nde yaşayan 65 yaşındaki Fatma Kırdı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, evinde 30 yıldır bu işle uğraştığını söyledi. İlçede çok sayıda kadının bu işle meşgul olduğunu belirten Kırdı, "Aile ekonomisine katkı olsun diye ceviz kırıyoruz. Cevizin kilosunu 1 liradan kırıyoruz. Çalışmaya alışmışız, çalışmadan duramıyoruz. Eskiden ceviz kırma işi mevsimlikti, 3-4 ay ceviz kırardık, günümüzde ise 12 ay ceviz kırıyoruz" diye konuştu.

Ürünü kabuğundan ayıkladıktan sonra tüccara yeniden teslim ettiklerini anlatan Kırdı, kabukları da kışın yakacak olarak kullandıklarını dile getirdi.

Ceviz kırarken hiç zorlanmadıklarını belirten Kırdı, "Günde 15 kilo ceviz kırıyoruz. Günlük ortalama 15 liradan aylık 450 lira kazanıyoruz. Mahallemizdeki hemen hemen her kadın ceviz kırıyor" dedi.

Kırdı, Niksar'da 10 ceviz tüccarı olduğunu ve bu işin ilçede artık meslek haline geldiğini dile getirerek, "Ceviz kırmazsam hasta oluyorum. 13 yaşından beri çalışıyorum. Ceviz kırarak stres de atıyorum" ifadesini kullandı.

Evinde ceviz kırma işiyle uğraşan Esra Korkmaz da "20 yıldır ceviz kırıyorum. Aile bütçemize katkı sağlıyorum. Kilosu 1 liradan ceviz kırıyoruz. En azından bu işi yaptığımız sürece cebimizde harçlığımız oluyor" diye konuştu.

Tüccar Serkan Korkmaz ise ceviz kırma işini kadınlara evlerde yaptırdıklarını belirtti. Ceviz içinin paketleme yapılan alanda ayıklandığını anlatan Korkmaz, şunları söyledi:

"Ceviz içini dörde ayırıyoruz. Ceviz içlerini paketleme aşamasından sonra satışa sunuyoruz. Ceviz kırma işlemi, 30 yıldır ev hanımları tarafından yapılıyor çünkü ceviz kırma işleminde çok fazla para verilmiyor. Kilosunu 1 liradan kırdırıyoruz. Niksarımız, Türkiye'de ceviz üretiminde söz sahibi. Bahçelere son yıllarda çok sayıda ceviz ağacı dikildi." - Tokat

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Tokat'ta Ceviz Kırarak Aile Bütçelerine Katkı Sağlıyorlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement