Cezaevlerinde Ruh Sağlığı ve Madde Bağımlılığı Teknik Destek Projesi - Son Dakika
Güncel

Cezaevlerinde Ruh Sağlığı ve Madde Bağımlılığı Teknik Destek Projesi

Adalet Bakanı Kenan İpek, artan ihtiyaçlar da dikkate alınarak, eski tip ceza infaz kurumlarının kapatılıp, çağdaş infaz koşullarına uygun yenilerinin açılmasının planlandığını belirterek, "Bu kapsamda, 2014-2019 yıllarında toplam 143 küçük ve yetersiz ceza infaz kurumunun kapatılmasını planlıyoruz" dedi.

25.06.2015 12:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Adalet Bakanı Kenan İpek, artan ihtiyaçlar da dikkate alınarak, eski tip ceza infaz kurumlarının kapatılıp, çağdaş infaz koşullarına uygun yenilerinin açılmasının planlandığını belirterek, "Bu kapsamda, 2014-2019 yıllarında toplam 143 küçük ve yetersiz ceza infaz kurumunun kapatılmasını planlıyoruz" dedi.

İpek, Avrupa Birliği (AB) ile yürütülen Ceza İnfaz Kurumlarında Ruh Sağlığı ve Madde Bağımlılığı Tedavi Hizmetlerinin İyileştirilmesi Teknik Destek Projesi'nin kapanış törenine katıldı.

Konuşmasına silahlı saldırıda yaşamını yitiren Kandıra 1 No'lu F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi Müdürü İsmet Aktürk'e rahmet ve ailesine başsağlığı dileyerek başlayan İpek, bu tür olayların, yargı mensuplarını ve cezaevi personelini asla yıldıramayacağını söyledi.

"Görevimizin gereğini hepimiz yapmaya devam edeceğiz" diyen İpek, ilgili birimlerin alçak saldırıyı gerçekleştiren katil veya katiller konusunda çok titiz çalıştığını, en kısa sürede yakalanacaklarını ve yargıya teslim edileceklerini anlattı.

Türkiye'de ceza infaz kurumlarıyla ilgili son yıllarda yoğunlaşan verimli projelerin olumlu sonuçlarının alınmaya başlandığına işaret eden İpek, ceza infaz kurumlarının fiziki şartlarının iyileştirildiğini, kapasite artırımına gidildiğini ve çağdaş infaz uygulamalarının yaygınlaştırıldığını kaydetti.

İpek, küçük ve uluslararası standartlara uymayan cezaevlerinin kapatıldığını hatırlatarak, "Artan ihtiyaçlar da dikkate alınarak, eski tip ceza infaz kurumları kapatılarak, çağdaş infaz koşullarına uygun yenilerinin açılması planlanmaktadır. Bu kapsamda, 2014-2019 yıllarında toplam 143 küçük ve yetersiz ceza infaz kurumunun kapatılmasını planlıyoruz" diye konuştu.

Eğitimli, değişime açık ve insan haklarına saygılı infaz personelinin, ceza infaz sisteminin başarısındaki önemini vurgulayan İpek, gelecek dönemde eğitim merkezlerinin teknik ve fiziki kapasitesinin artırılmasının planlandığını dile getirdi.

"Önceliğimizi, hükümlü ve tutukluları dört duvar arasına kapatmak değil, onları rehabilite etmek, iyileştirmek ve hayata yeniden hazırlamak olarak görüyoruz" diyen İpek, bunun için psikososyal ve eğitim servislerine önem verdiklerini söyledi.

Bireyselleştirilmiş infaz sistemi

İpek, ceza infaz kurumlarında, bireyselleştirilmiş infaz sistemini geliştirici çalışmalar yürüttüklerini aktararak, bu sistemle her hükümlü için ayrı saptama yapılacağını ve cezaevinde uygulanacak iyileştirme programının planlanacağını anlattı.

Adalet Bakanı Kenan İpek, Ceza İnfaz Kurumlarında Ruh Sağlığı ve Madde Bağımlılığı Tedavi Hizmetlerinin İyileştirilmesi Teknik Destek Projesi kapsamında, 650'ye yakın psikososyal servis çalışanıyla mahkumların ruhsal sorunları, alkol, madde bağımlılığı ve suç motivasyonları konusunda başarılı çıktılar elde edildiğini bildirdi.

İpek, "Ulaşılan sonuçların, yola çıktığımızda belirlenen hedeflerin daha ilerisinde olması, bizler için gurur vesilesidir. Temel amaç, ülkemizin her alanda daha iyi, daha çağdaş ve örnek teşkil edecek hizmetler üretme politikasıyla AB'ye katılım sürecinde gösterilen kararlılık olmuştur" dedi.

Yeni Yargı Reformu Stratejisi kapsamında daha gelişmiş ve infaz odaklı ceza infaz sistemini yerleştireceklerine dikkati çeken Kenan İpek, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Ceza infaz kurumlarındaki kadınlar, çocuklar, engelliler ve yaşlıların sorunlarının tespitiyle bunların çözümü için çalışmalar yapılması, çocuklar için ceza infazının sağlandığı infaz kurumları ve bireyselleştirilmiş infaz sisteminin yaygınlaştırılması, Çocuk ve Gençlik Ceza İnfaz Kanun Tasarısı'nın hazırlanması ve yasalaşmasının sağlanmasıyla adliye ve ceza infaz kurumlarında dezavantajlı gruplara yönelik uygulamaların geliştirilmesi öncelikli alanlarımızdır."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Cezaevlerinde Ruh Sağlığı ve Madde Bağımlılığı Teknik Destek Projesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement