Cezayir'deki Libya Uzlaşı Görüşmeleri - Son Dakika
Güncel

Cezayir'deki Libya Uzlaşı Görüşmeleri

Cezayir'de Libya'daki taraflar arasındaki krize siyasi çözüm bulmak için Birleşmiş Milletler (BM) nezdinde yapılan görüşmelerin ikinci turu başladı.

13.04.2015 21:28

Cezayir'de Libya'daki taraflar arasındaki krize siyasi çözüm bulmak için Birleşmiş Milletler (BM) nezdinde yapılan görüşmelerin ikinci turu başladı.

Libya uzlaşı müzakereleri çerçevesinde çatışan taraflar, Cezayir'de diyalog masasında bir araya geldi. Uzlaşı görüşmeleri BM Libya Özel Temsilcisi Bernardino Leon ile Mağrib ve Afrika İşlerinden Sorumlu Delege Bakan Abdulkadir Messahel başkanlığında başladı.

Messahel, şiddet olaylarının sona ermesi ve milli birlik hükümeti kurulması gibi konuların ele alınacağı 2 gün sürecek toplantının açılışında, Libya'daki taraflara şiddet eylemlerine son vermesi çağrısında bulunarak, "Cezayir, tüm dostlarını Libya halkının menfaatlerini öncelemeye, çabalar birleştirilerek milli birlik hükümetinin kurulması için gereken alt yapıyı oluşturmaya çağırıyor" dedi.

BM Libya Özel Temsilcisi Leon da toplantının yapılması için kayda değer bir çaba sarfettiğini belirterek, şunları söyledi:

"Biz Libya'da daha fazla çatışma ortamına hayır mesajını vermek için buradayız. Savaşan taraflara, 'tüm Libya halkını, birlik içinde yaşamakla taçlandıracak bir siyasi çözüm sunma fırsatı verin' demek zorundayız. Toplantıda sahadaki gelişmeleri ele alacak, katılımcıların görüşlerini dinleyeceğiz."

Trablus merkezli Milli Genel Kongre ve Tobruk'taki Temsilciler Meclisi heyetlerinin katılımıyla, BM gözetiminde Fas'ta başlatılan görüşmelerin yanı sıra Cezayir'de de 10 Mart'ta Libya'daki taraflar arasındaki krize siyasi çözüm bulmak için diyalog görüşmeleri başlamıştı.

Görüşmelerin birinci turunda, acil ateşkes ve teknokrat hükümet kurulması dahil, 11 maddelik "Cezayir Deklarasyonu" adında bir çözüm planı yayımlanmıştı.

Libya'da 17 Şubat 2011'de gerçekleşen devrimin ardından istikrar sağlanamamış, Mayıs 2014'te ise emekli General Hafter'in Zintan merkezli milis gruplarla başlattığı darbe girişimi, Trablus ve Misrata'daki devrimci gruplarla ortak hareket eden Trablus'taki merkezi yönetim tarafından engellenmişti.

Olayların ardından biri Tobruk'ta (Temsilciler Meclisi) diğeri Trablus'ta (Milli Genel Kongre) olmak üzere iki meclisin faaliyete geçtiği ülkede, Başkentteki Milli Genel Kongre'nin desteklediği Libya Şafağı (Fecr-i Libya) Koalisyonu ile Tobruk Temsilciler Meclisi'nin destek verdiği Hafter'e bağlı "Onur Operasyonu" koalisyonu arasındaki çatışmalar devam ediyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Cezayir'deki Libya Uzlaşı Görüşmeleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement