Cezayir'deki Libya Uzlaşı Görüşmeleri - Son Dakika
Güncel

Cezayir'deki Libya Uzlaşı Görüşmeleri

Cezayir'de, Libyalı taraflar arasında devam eden krize siyasi çözüm bulmak amacıyla BM nezdinde yapılan görüşmelerin ikinci turu sona erdi.

14.04.2015 20:55

Cezayir'de, Libyalı taraflar arasında devam eden krize siyasi çözüm bulmak amacıyla BM nezdinde yapılan görüşmelerin ikinci turu sona erdi.

Libya'da çatışan tarafların temsilcilerinin katıldığı uzlaşı görüşmelerinin ikinci turu, BM Libya Özel Temsilcisi Bernardino Leon ve Cezayir'in Mağrib ve Afrika İşlerinden Sorumlu Delege Bakanı Abdulkadir Messahel başkanlığında tamamlandı.

Görüşmenin ardından yapılan basın toplantısında Leon, müzakerelerin başarıyla sürdürüldüğünü ve taraflar arasında uzlaşı sağlanabilmesi için büyük mesafe katettiklerini belirtti.

Müzakerelerde birçok dosya ve projeyi incelediklerini aktaran Leon, "Görüşmelerde büyük başarı elde ettik. Libya'daki taraflara iki mesajımız oldu; terör tehlikesi ve siyasi istikrarın sağlanması için gerekli olan ulusal birlik hükümeti kurma sürecini hızlandırmak" dedi.

Özel Temsilci Leon ayrıca siyasi çözüm sürecini hızlandırmak için önümüzdeki günlerde Cezayir'de tekrar toplanılacağını kaydetti.

Cezayirli Bakan Messahel de "Kardeş ülke Libya için artık yeni bir aşamaya girdik. Bu aşamada ulusal birlik hükümetinin kurulması ve bu çerçevede silahlı milislerin düzene sokularak askeri disipline alınması konusunda taraflar arasında görüş birliğine varıldı. Bu aşamadan sonra tarafların büyük bir dikkat içerisinde barışçıl ve diyaloğa dayalı yolla siyasi çözüme odaklanması çok büyük önem arz etmekte" diye konuştu.

Libyalı tarafların da söz aldığı basın toplantısında Libya Vatan Partisi Başkanı Abdulhakim Bilhac, "Görüşmeler süresince bize BM'nin sunduğu siyasi çözüm taslağı üzerinde çalıştık. Fikrimize göre kapsamlı siyasi bir çözüm için üç şart gerekli; yasama organının oluşturulması, birlik hükümeti ve güvenlik biriminin yapılandırılması" ifadesini kullandı.

Libya Değişim Partisi Başkanı Cuma el-Kamati ise görüşmelerin çok olumlu bir havada geçtiğini belirterek, "Bu turda nihai karara varamadık ancak bundan sonraki turda çözüme ulaşmak için çok umutluyuz" dedi.

Trablus merkezli Milli Genel Kongre ve Tobruk'taki Temsilciler Meclisi heyetlerinin katılımıyla, BM gözetiminde Fas'ta başlatılan görüşmelerin yanı sıra Cezayir'de de 10 Mart'ta Libya'daki taraflar arasındaki krize siyasi çözüm bulmak için diyalog görüşmeleri başlamıştı. Görüşmelerin birinci turunda, acil ateşkes ve teknokrat hükümet kurulmasını da içeren 11 maddelik "Cezayir Deklarasyonu" adında bir çözüm planı yayımlanmıştı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Cezayir'deki Libya Uzlaşı Görüşmeleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement