Cezayir, Libya ve Mali'deki Terör Tehdidi - Son Dakika
Güncel

Cezayir, Libya ve Mali'deki Terör Tehdidi

Cezayir'in İlizi kentindeki bir doğalgaz tesisine düzenlenen saldırıyla adı duyulan Muhtar Bilmuhtar'ın zehirlenerek öldürüldüğü iddiaları üzerine cesedinin Libya ve Mali'de arandığı bildirildi.

13.04.2015 14:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cezayir'in İlizi kentindeki bir doğalgaz tesisine düzenlenen saldırıyla adı duyulan Muhtar Bilmuhtar'ın zehirlenerek öldürüldüğü iddiaları üzerine cesedinin Libya ve Mali'de arandığı bildirildi.

Geçen yıl bir sürelik ayrılığın ardından tekrar El Kaide'ye bağlılığını ilan eden Bilmuhtar'ın cesedinin Libya'daki arama çalışmalarına ilişkin bilgi veren Ubari bölgesinin önde gelen isimlerinden Uksu Ebu Bekir, "Tebu kabilesi mensuplarından oluşan silahlı birlikler cumartesi günü Bilmuhtar'ın gömülmüş olabileceği yerlerde arama çalışmalarını başlattı" dedi.

Libya'nın güneybatısındaki Fizan bölgesinde yer alan Ubari ve Gadamis kentlerinde 2 haftadan uzun bir süredir Bilmuhtar'ın öldüğüne ilişkin söylentiler olduğunu ifade eden Ebu Bekir, ölüm nedenine ilişkin de farklı bilgiler olduğunu kaydetti.

Ebu Bekir, Bilmuhtar'ın ölümü veya hapsedildiğine dair bilgi karşılığında Fransa tarafından konulan 5 milyon dolarlık ödül nedeniyle defin yerinin Tebu kabilesi milislerince arandığını belirterek, "Arama çalışmaları, Nijer-Libya sınırı yakınındaki Bilmuhtar'ın lideri olduğu Ketibe El-Mülessimin'in (Maskeli Birlikler) hareket alanı olan Libya çölünde, iz sürme yöntemiyle yapılıyor" diye konuştu.

Mali'deki arama çalışmaları

El-Barabiş kabilesinin önde gelen isimlerinden ayrıca Bilmuhtar'la dünürlük bağı olan Hasan bin Hammal, "Birkaç gün önce Fransız subaylar, Malili subaylarla beraber Gao kentinin Uni bölgesindeki bazı kabile bireylerine Bilmuhtar'ın damatları ve eşi hakkında sorular yöneltti. Aylar önce haberleri kesilen Bilmuhtar'ın akıbeti hakkında bilgi almak istediler" ifadelerini kullandı.

Cezayirli emniyet kaynaklarından alınan bilgiye göre, Bilmuhtar'ın zehirlenerek öldüğüne dair bilgiler kesin değil. Kaynaklar, Bilmuhtar'ın ölümünün ancak cesedi görüldükten sonra emin olunabileceğini aktarıyor.

Adını vermek istemeyen Cezayirli bir emniyet yetkilisi, Bilmuhtar'ın daha önce hakkında "öldü" iddiaları yayıldığında ortaya çıktığını ancak bu defa bir aydan uzun süredir hakkında hiçbir haber olmadığını söyleyerek, "Tüm emniyet raporları, Bilmuhtar'ın dikkat çekici şekilde ortadan kaybolduğunu gösteriyor. Son kez Ağustos 2014'te Eymen Zevahiri'ye (El Kaide lideri) bağlılığını ilan ettiğinde görülmüştü" şeklinde konuştu.

Gerçek adı Halid Ebu Abbas olan Bilmuhtar'ın kurucusu oluğu Kanla İmza Atanlar Tugayı, İlizi kentinde yer alan Ayn Emnas bölgesindeki bir doğalgaz tesisine Ocak 2013'te düzenlenen baskın ve rehine alma olayının sorumluluğunu üstlenmişti. "Maskeli Birlikler" aynı zamanda Kanla İmza Atanlar Tugayı olarak da biliniyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Cezayir, Libya ve Mali'deki Terör Tehdidi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement