CHP'li Nazlıaka, Yetiştirme Yurtlarından Kaçan Çocukları Sordu - Son Dakika
Güncel

CHP'li Nazlıaka, Yetiştirme Yurtlarından Kaçan Çocukları Sordu

CHP\'li Nazlıaka, Yetiştirme Yurtlarından Kaçan Çocukları Sordu

CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, yuva, yurt ve çocuk evlerinden kaçan çocukların sayısını ve kaçma nedenlerini sordu.

27.08.2014 10:50  Güncelleme: 11:03

CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, yuva, yurt ve çocuk evlerinden kaçan çocukların sayısını ve kaçma nedenlerini sordu.

Nazlıaka, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na bağlı yuva, yurt ve çocuk evlerinde yetişen çocuklar ve gençlerin durumunu Meclis gündemine taşıyan Nazlıaka, basında yer alan bazı haberlerde 2013 yılında 536 erkek, 537 kız çocuğunun yuva ve yurtlardan kaçtıklarının belirtildiğini kaydetti. Bu haberlerde "Uluslararası istatistiklere göre bu süreçte gençlerin yüzde 20'si suça, yüzde 15'i fuhuşa sürüklenmekte ve yüzde 10'u canına kıymaktadır" bilgisine de yer verildiğini ifade eden Nazlıaka şu soruların yanıtını istedi:

"2011-Ağustos 2014 döneminde Bakanlığınıza bağlı birimlerde kalan çocuk ve gençlerin sayısı nedir? Kurumlara ve illere göre dağılımı nedir?

Bu yıllar arasında yuva, yurt ve çocuk evinden kaçan çocuk sayısı nedir? Bu genç ve çocukların kaçma nedenleri nedir? Kuruma geri dönmeyen çocuk sayısı nedir? Birden fazla yuva, yurt ve çocuk evinden kaçan çocuk sayısı nedir?

Bakanlığınıza bağlı yuva, yurt ve çocuk evlerinde çalışan personelin sayısı nedir? Bu personelin eğitim/sertifika durumları nedir? Bu personelden kaçı çocuk gelişimi eğitimi almıştır?

Kurumun koruması altında olan çocukların, yuva ve çocuk evlerine seçiminde hangi kriterler dikkate alınmaktadır? Bu seçmelerde cinsiyet ayrımı yapıldığı iddiası doğru mudur?

Çocuk yuvaları ve evlerinde eğiticilerin ve bakıcıların çoğunluğunun cemaat ve tarikatlarla ilişkili kişilerden oluşturulduğu, çocukların Cumhuriyet ve çağdaş toplum değerlerinden reddeden bir dünya görüşüyle yetiştirilmeye çalışıldığı iddiası doğru mudur? Bakanlığınıza bağlı yurt ve çocuk evlerinde bulunan çocuklara kendi hayatlarını ve dünya görüşünü seçme hakkı tanıyacak bir ortam neden hazırlanmamaktadır? Devletin bakımına muhtaç çocuklar üzerinde siyasi gelecek tesis edilmeye çalışılması devlet ciddiyeti, toplumsal değerler ve ahlaka ne kadar uygundur?"

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel CHP'li Nazlıaka, Yetiştirme Yurtlarından Kaçan Çocukları Sordu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement