Çiftçiler Temiz Pamuğu Yerinde Gördü - Son Dakika
Güncel

Çiftçiler Temiz Pamuğu Yerinde Gördü

Çiftçiler Temiz Pamuğu Yerinde Gördü

GAP BKİ, tarafından yürütülmekte olan GAP TEYAP Projesi kapsamında, Aydın/Nazilli -İzmir/Menemen ' e teknik gezi düzenlendi.

02.09.2015 13:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

GAP Bölge Kalkınma İdaresi (BKİ) tarafından yürütülmekte olan GAP TEYAP Projesi kapsamında geziyi organize eden GAP TEYAP Şanlıurfa İl Koordinatörü Ahmet V. Coşandal, "28 çiftçi ve 15 teknik elemanın katılımı ile pamuk ve organik tarım üzerine yol dahil 6 günlük düzenlenen teknik gezi ile farklı kentlerdeki tarım uygulamalarını yakından görme imkanı oldu" dedi.

Geziye katılan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Haliliye Ziraat Odası, Suruç Ziraat Odası, Cullap Sulama Birliği ve Çukobirlik'ten çiftçi ve teknik elemanların katılımları sağlandı.

Programda ilk günü Aydın Nazilli Pamuk Araştırmaya giderek Araştırma Müdür Vekili Mehmet Çoban tarafından bir sunum yapılırken, bu zamana kadar yapılan çalışmalar ıslah edilmiş çeşitler araştırmanın deneme alanları ziyaret edildi.

Daha sonra ilçede bulunan bazı cırcır fabrikaları gezilerek çalışma şekilleri temiz pamuk toplanması için yapılan çalışmalar, programın ikinci gününde Aydın Nazilli Ziraat odası ziyaret edildi.

Oda başkanı Necdet İzgü tarafından çiftçilerine verdikleri makine parkı, toprak analizi ve diğer hizmetleri hakkında bilgiler alındıktan sonra saha çalışması yapıldı. Nazilli GTH İlçe Müdürlüğü ziyaret edildi.

Programın üçüncü gününde Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanlığına gidilerek İşletme Koordinatörü Prof. Dr. Harun Yalçın tarafından fakülte ve kurulundan bu yana yapılan çalışmalar hakkında gelen çiftçi ve teknik elemana bilgiler verdikten sonra tarla bitkileri bölümünden Yrd. Doç. Özgür Tatar tarafından pamuk yetiştiriciliği ve fakülte bünyesinde yapılan deneme ve çalışmaları aktarıldı.

Prof. Dr. Muzaffer Tosun ise üniversite bünyesinde yapılan ıslan ve ıslah edilmiş çeşitleri hakkında bilgiler aktardı. Tarım alet ve Makineler bölüm başkanı Prof. Dr. Erdem Aykas tarafından azaltılmış toprak işleme ve pamukta kombine toprak işlemenin faydaları hakkında bilgiler aktararak, Ege Üniversitesinin Menemen'de bulunan 4 bin dekarlık tarımsal işletmesine gidilerek hayvancılık, bahçe, tarla tarımı ve organik tarım üzerine kurulmuş denemeler üzerine saha çalışması yapıldı. Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğüne gidilerek müdür vekili Gün Kırcalıoğlu ve Ertuğrul Arda tarafından araştırmanın kurulumundan bu yana yapılan çalışmaları denemeleri aktarıldı, daha sonra Islah çalışmaları ve organik tarım üzerine saha çalışmaları yapıldı.

GEZİ 6 GÜN SÜRDÜ

GAP TEYAP İl Koordinatörü Coşandal, "Teknik gezimiz yol dâhil 6 gün sürmüştür. Gezimizin içeriği pamuk yetiştiriciliği, pamukta kirlilik konusu ve organik tarım üzerine olmuştur. Ülkemizde önemli kurum ve kuruluşlarından olan Nazilli pamuk araştırma, Nazilli Ziraat Odası, Nazilli GTH İlçe Müdürlüğü, Ege Üniversitesi ve ziraat fakültesi dekanlığına, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsüne bizlere yapmış oldukları çalışma deneme faaliyetlerini bizlerle paylamıştır. Bu tür gezilerin faydası eğitimden çok görsel ve saha çalışması ağırlıklı olduğundan daha verimli geçmesidir. Gezimize katılan bütün çiftçilerin öğrendiklerini kendi arazilerinde uygulamaları, teknik elemanların ise çiftçilere verdikleri tarımsal danışmanlık kapsamında çiftçileri daha iyi yönlendirmeleri gerekmektedir" şeklinde bilgi verdi.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Çiftçiler Temiz Pamuğu Yerinde Gördü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement