Çin'den Almanya ve ABD'ye "Aixtron" Tepkisi - Son Dakika
Güncel

Çin'den Almanya ve ABD'ye "Aixtron" Tepkisi

Pekin yönetimi, Almanya'nın, çip ekipmanı üreticisi Aixtron firmasının Çin'e satılmasından vazgeçmesine tepki gösterdi.

28.10.2016 14:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Pekin yönetimi, Almanya'nın, çip ekipmanı üreticisi Aixtron firmasının Çin'e satılmasından vazgeçmesine tepki gösterdi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lu Kang, olağan basın toplantısında, ABD istihbarat servislerinin Berlin yönetimini uyarması sonrasında Almanya'nın çip ekipmanı üreticisi Aixtron firmasının Çin'e satılmasından vazgeçmesini eleştirdi.

Lu, ABD istihbaratlar servislerinin Alman makamlarını, Aixtron'un şirketinin Çin'e satılması durumunda Pekin yönetiminin bu teknolojiyi nükleer silah geliştirmek için kullanacağı yönünde uyarması ve Almanya'nın satışı geri çekmesine yönelik bir soruya, söz konusu müdahalenin Almanya'nın imajına leke sürmekle kalmayıp yatırımcılar için olumsuz etkilere sebep olacağı yanıtını verdi.

Almanya'dan üst düzey bir yetkili pazartesi günü, çip ekipman üreticisi Aixtron'un Çin merkezli Fujian Grand Chip İnvestment Fund (FCG)'ye yaklaşık 730 milyon dolara satılması kararının güvenlik ile alakalı sebeplerden dolayı askıya alındığını açıklamıştı.

Ekonomi bakanı, firmanın 8 Eylül'de Çin firmasına satılmasını onaylayan Berlin yönetiminin kararı geri çekmesini, "bilinmeyen güvenlik nedenlerinden" diye belirtmişti.

Alman basını söz konusu geri çekme kararının ABD istihbarat servislerinin Almanya'yı uyarması sonrasında geldiğini duyurmuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Çin'den Almanya ve ABD'ye 'Aixtron' Tepkisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement