Çocuk Dostu Kent Muğla Sempozyumu - Son Dakika
Yerel

Çocuk Dostu Kent Muğla Sempozyumu

Muğla Vali Yardımcısı Rıza Dalan, "Çocukların globalleşen dünyada iyi eğitilmeleri çok önemli. Sempozyumun önümüzdeki yıllarda kente çok önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum" dedi.

20.11.2015 12:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Muğla Vali Yardımcısı Rıza Dalan, "Çocukların globalleşen dünyada iyi eğitilmeleri çok önemli. Sempozyumun önümüzdeki yıllarda kente çok önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum" dedi.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezi'nde Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ve Büyükşehir Belediyesi tarafından "Çocuk Dostu Kent Muğla Sempozyumu" düzenlendi.

Sempozyumun açılışında konuşan Muğla Vali Yardımcısı Rıza Dalan, çocuk hakları ve çocuğa duyulan sevgi ve saygı bağlamında sempozyuma katkı sağlayanlara teşekkür etti.

Muğla'da böyle bir projenin yapılmasının çok önemli olduğunu vurgulayan Dalan, "Muğla'da suç oranının çok az olması, huzurlu ve mutlu bir toplum yapısının oluşması bunda en önemli faktör. Muğla turizm potansiyeli yüksek Türkiye'nin önemli kentlerinden biri. Çocukların globalleşen dünyada iyi eğitilmeleri çok önemli. Sempozyumun önümüzdeki yıllarda kente çok önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum" diye konuştu.

MSKÜ Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar ise Muğla'nın her yönüyle farklı bir kent olduğunu ifade etti. Muğla'nın Türkiye'nin en yaşanabilir kentler sıralamasında ikinci sırada yer aldığını hatırlatan Harmandar, çocuk dostu kent olmanın da iyi bir fırsat olacağını anlattı.

Sempozyumun kendileri içinde büyük önem arz ettiğini ifade eden Harmandar, şunları söyledi:

"Buradan çıkarılacak sonuçlar ile üniversitemizdeki araştırma merkezimizde de çeşitli çalışmalar yürütülecek, tezler hazırlanacak ve çocuklarımızın geleceğe daha güvenle bakması için projeler üretilecek. Çocuklarımıza sahip çıkmak onları çok iyi eğitmek zorundayız. Eğer biz çocuklarımıza sahip çıkamazsak onlara başkası sahip çıkar.  İşte o zaman da çocuklarımız istemediğimiz şeyleri yapar, kötü insanların emellerine alet olur, kötü alışkanlıklar edinir. Bu nedenle çocuklarımıza çok iyi sahip çıkmalı onları en iyi şekilde eğitmeliyiz."

"Çocukların kentten beklentileri değerlendirilecek"

Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün de sempozyum öncesi okullarda çalışma yürüttüklerini ve bu kapsamda dilek ağaçları oluşturduklarını söyledi.

Gürün, çocuk dostu kent olmak için UNICEF'e sözlü başvurunun yanı sıra yazılı olarak da müracaat ettiklerini kaydetti.

Çocuk Dostu Kent Muğla Sempozyumu'nda çocukların kentten beklentilerinin değerlendirileceğini anlatan Gürün, bu kapsamda çocuk dostu kent olma yolunda izlenecek adımlarının belirleneceğini dile getirdi.

Projenin 13 ilçede de uygulanacağını ve belediyelerden de destek aldıklarını kaydeden Gürün, "Burada en önemli faktör çocuklarımızın ne istediklerini bilmemiz, sormamız ve onları anlamaya çalışmamız. Çocuklarımızın içindeki hür duygu ve düşünceyle kendisini ifade etmesini sağlamamız gerekiyor" dedi.

Çocuk eğitimine bakıldığında sağlık, eğitim, oyun ve sevginin ana temalardan olduğunu vurgulayan Gürün, şöyle konuştu:

"Öğrencilerin dilek ağaçlarına çok önemli mesajlar yazdıklarını gördüm. Benim için en önemlisi bir öğrencinin dünyada barışı istemesiydi. Çocuklarımız artık çevremizde yaşanan savaşlardan etkileniyor. Hayal dünyalarına bunu yazıyorlar. Biz yürütülecek bu proje ile çocuklarımızın daha iyi ortamlarda eğitilmeleri, geleceğe daha güvenle bakabilmeleri için çalışma yürüteceğiz."

Türkiye'nin genç nüfusu olan ve bu yönüyle farkındalık yaratan bir ülke olduğunu belirten Gürün, "Biz bu değerimize sahip çıkmak zorundayız. Bizim fikri, vicdanı, irfanı hür olan çocuklar yetiştirmemiz gerekiyor. Biz eğer bu genç nüfusu bu şekilde yetiştirebilirsek o zaman geleceğimizle ilgili bir endişemiz olmaz ve dünya devletleri içerisinde çok daha üst seviyelere çıkabiliriz." dedi.

Açılış konuşmalarının ardından ilçe belediye başkanları tarafından Muğla yerel yönetimlerinde çocuk dostu uygulamalarının mevcut durumu ve yapılması planlanan projelerin sunumu yapıldı.

"Çocukların dilek ağacı"

Sempozyum kapsamında kentteki öğrencilerin istek ve görüşlerinden hazırlanan dilek ağaçlarında ise önemli mesajlar sergilendi. Dilek ağacındaki mesajlardan bazıları ise şöyle:

"Dünyada barış olsun", "Dünyanın hiç bir yerinde savaşların olmadığı insanların barış ve mutluluk içinde yaşaması isterim", "Annemlere zam olsun çocuklara oyuncak alsın", "Dünyayı daha güzel yapacak şey doğadır, doğamızı koruyalım", "Tarihi yerler keşfedilsin", "Sokaklara çocuk oyun parkları yapılsın", "İnsanlar hiç ölmesin."

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Çocuk Dostu Kent Muğla Sempozyumu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement