Çorum'da İçme Suyu Sıkıntısı Yok Ancak Gözler Bahar Yağışlarında - Son Dakika
Yerel

Çorum'da İçme Suyu Sıkıntısı Yok Ancak Gözler Bahar Yağışlarında

Çorum\'da İçme Suyu Sıkıntısı Yok Ancak Gözler Bahar Yağışlarında

Çorum’da geçtiğimiz ay etkili olan yağışlar sonrası barajlardaki doluluk oranlarında kısmen artış olsa da gözler yine bahar yağmurlarına çevrildi.

03.04.2014 16:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çorum'da geçtiğimiz ay etkili olan yağışlar sonrası barajlardaki doluluk oranlarında kısmen artış olsa da gözler yine bahar yağmurlarına çevrildi.

Sonbaharda mevsim şartlarının farklı seyretmesi, kış mevsiminde ise kar ve yeterli yağmur yağışının olmayışı içme suyu ihtiyacının karşılandığı barajlarda su rezervlerinin azalmasına neden oldu.

Mart ayında etkili olan yağışların ardından kentin içme suyu ihtiyacının karşılandığı Yenihayat su rezervi yüzde 30'a, Hatap Barajı'ndaki su seviyesi ise yüzde 64'e ulaştı. Çorum belediyesi barajların yanı sıra içme suyu ihtiyacının karşılanması için zaman zaman Pınarbaşı, Konaklı, Kuruçay, Mürsel, Karaağaç, Sağmaca, Elmalı gibi kuyu ve kaynak sularından takviye yapıyor.

Bütün ihtimalleri göz önüne alan Çorum Belediyesi, tüm olumsuz senaryoları göz önüne alarak kentte içme suyu sıkıntısı yaşanması için B ve C planlarını hazırladı. Kuraklığa rağmen bu yıl kentte su sıkıntısı yaşanmayacağı belirtilirken, Nisan ve Mayıs ayında beklenen yağışların gerçekleşmediği taktirde gelecek yıl içme suyu kullanımında ek tedbirler alınacak. Yağışlar istenen seviyede olmadığı taktirde belediyeye ait kuyu ve kaynak sularından barajlara su getirilerek dengeleme yapılacak.

Öte yandan Koparan bölgesinde boşa akan suların Yenihayat barajında toplanarak içme ve sulama suyu olarak kullanılmasını sağlayacak olan "Çorum-Yenihayat Barajı Derivasyonları Projesi"de büyük önem arze diyor. Proje kapsamında Koparan bölgesinde bulunan 4 derede boşa akan sular bu proje ile toplanıp Yenihayat barajında toplanacak. Proje hayata geçirildiği taktirde Yenihayat barajındaki su rezervinin yüzde 25 ila 30'u bu derelerden karşılanacak.

SU TASARRUFUSU UYARISI

Yetkililer içme suyu problemi bulunmamasına rağmen su tasarrufu konusundaki tedbiri elden bırakılmamasını isterken, içme suyu kaynaklarının tasarruflu kullanılması konusunda vatandaşları uyarıyor.

Kaynakları en iyi şekilde kullanmaya çalışarak, su sıkıntı oluşmaması için gayret gösterdiklerini dile getiren Belediye Başkan yardımcısı Alper Zahir, "Bu yıl yeterince kar ve yağmur yağışı olmaması nedeniyle kuraklık yaşanıyor. Bu yılki su ihtiyacını karşılayacak rezervimiz var. İçme suyu problemimiz yok diye suları israf etmemiz gerekir. Vatandaşlarımız sadece su değil diğer kaynaklarımıza kaynakları mutlaka dengeli, kontrollü kullanmalı. Gelecek için herkes duyarlı olmalı. Özellikle barajlarımız ve kaynaklarımızı iyi kullanmak durumundayız. Vatandaşlarımız, sularını israf etmesinler. Suyu daha tasarruflu kullanabiliriz. Sürekli akan muslukları tamir ettirebiliriz. Hanımlar bulaşık yıkarken sürekli akan su yerine bir kabın içinde bulaşık yıkayabilir. Hiçbir kaynak sonsuz değildir. Her şeyin bir sonu vardır. Her musluktan akacak bir damla suyun bir baraja dönüşeceğini unutmayıp suları boşa akıtmamalı" şeklinde konuştu. - ÇORUM

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Çorum'da İçme Suyu Sıkıntısı Yok Ancak Gözler Bahar Yağışlarında - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement