Çözüm-Der: Darbeci Evren'e Devlet Töreni Düzenlenmesin! - Son Dakika
Güncel

Çözüm-Der: Darbeci Evren'e Devlet Töreni Düzenlenmesin!

Çözüm-Der: Darbeci Evren\'e Devlet Töreni Düzenlenmesin!

Çözüm-Der Genel Başkanı Av. Ercan Ezgin, yaptıkları insanlık tarihine kara leke olarak kalacak olan Evren için devlet töreni düzenlenmemesi gerektiğini söyledi.

11.05.2015 14:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çözüm İçin Sivil İnisiyatif Derneği Genel Başkanı Avukat Ercan Ezgin, 12 Eylül 1980 askeri darbesinin mimarı olan, darbe nedeniyle yargılandığı davada Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 18 Haziran 2014 tarihli kararıyla müebbet hapse mahkûm edilen ve halka zorla 7. Cumhurbaşkanı ettirilen Kenan Evren'in yaptıklarıyla demokrasi ve insanlık tarihine kara bir leke olarak kalacağını ifade etti.

Yaptıklarından Pişmanlık Bile Duymadı

Yargılandığı davada bile yaptıklarından pişmanlık duymayan, 'Gün olsa yine darbe yaparım' diyerek halkın iradesini hiçe sayan Kenan Evren'e devlet töreni düzenlemenin, darbeleri ve darbecileri öven, meşrulaştıran bir hareket olacağını kaydeden Ezgin şunları söyledi:

"İntikam hissi ile değil de geçmiş ve gelecek darbecilere ibret olsun, hayatını kaybeden yüzlerce vatandaşın anısına saygı duyulsun diye bu tavır ortaya konmalıdır. Darbe dönemi öncesi bilindiği gibi Toplum önce alevi-sünni, sağcı-solcu, Türk-Kürt diye kamplara ayrıldı. Ardından bu grupların birbiriyle adeta savaştığı bir ortam oluşturularak, çatışmalar körüklendi. Kardeşin kardeşi öldürdüğü, cebinde taşıdığı gazete nedeniyle insanların hayatlarını kaybettiği bireysel olaylar özellikle 1977 sonrasında Maraş'ta, Çorum ve Sivas gibi bölgelerdeki olaylar neticesinde topluca insanların katledildiği anarşik ortamlara dönüştü. Tüm bu olayları kendilerine meşruluk gerekçesi olarak gören darbeciler ise "şartların olgunlaşmasını" beklediler. Tam da bekledikleri gibi oldu ve 12 Eylül darbesi gerçekleşti.

Darbenin Yürek Yakan Bilançosu

12 Eylül askeri faşist darbesinin yürek yakan kanlı bilançosu; 1 milyon 683 bin kişi fişlendi .Açılan 210 bin davada 230 bin kişi yargılandı.7 bin kişi için idam cezası istendi..517 kişiye idam cezası verildi.Haklarında idam cezası verilenlerden 50'si asıldı (26 siyasi mahkum, 23 adli mahkum, 1'i Asala militanı).İdamları istenen 259 kişinin dosyası Meclis'e gönderildi.71 bin kişi TCK'nin 141, 142 ve 163. maddelerinden yargılandı. 98 bin 404 kişi örgüt üyesi olmak suçundan yargılandı. 388 bin kişiye pasaport verilmedi. 30 bin kişi sakıncalı olduğu için işten atıldı. 14 bin kişi yurttaşlıktan çıkarıldı. 30 bin kişi siyasi mülteci olarak yurtdışına gitti. 300 kişi kuşkulu bir şekilde öldü. 171 kişinin işkenceden öldüğü belgelendi. 937 film sakıncalı bulunduğu için yasaklandı. 23 bin 677 derneğin faaliyeti durduruldu. 3 bin 854 öğretmen, üniversitede görevli 120 öğretim üyesi ve 47 hâkimin işine son verildi. 400 gazeteci için toplam 4 bin yıl hapis cezası istendi. Gazetecilere 3 bin 315 yıl 6 ay hapis cezası verildi. 31 gazeteci cezaevine girdi. 300 gazeteci saldırıya uğradı. 3 gazeteci silahla öldürüldü. Gazeteler 300 gün yayın yapamadı. 13 büyük gazete için 303 dava açıldı. 39 ton gazete ve dergi imha edildi.

Dünün Evren'leri, Bugünün Sisi ve Esed'leri Haline Geldi

Cezaevlerinde toplam 299 kişi yaşamını yitirdi. 144 kişi kuşkulu bir şekilde öldü. 14 kişi açlık grevinde öldü. 16 kişi "kaçarken" vuruldu. 95 kişi "çatışmada" öldü. 73 kişiye "doğal ölüm raporu" verildi. 43 kişinin "intihar etti" denildi. Kenan Evren Mahkemede yargılanıp mahkûm edilmiş olmakla birlikte toplum vicdanında da insanlık adına yargılanmış ve kalplerde mahkum edilmiştir. Dünün Kenan Evren'leri bugünün Sisi'leri ve Esed'leri haline bürünmüştür"

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Çözüm-Der: Darbeci Evren'e Devlet Töreni Düzenlenmesin! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement