CSO'dan, Japonya Altes Prensi Mikasa Anısına Konser - Son Dakika
Güncel

CSO'dan, Japonya Altes Prensi Mikasa Anısına Konser

CSO\'dan, Japonya Altes Prensi Mikasa Anısına Konser

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, 6 Haziran 2012'de vefat eden Türkiye dostu Japonya Altes Prensi Tomohito Mikasa anısına konser verdi.

28.04.2014 15:58  Güncelleme: 15:56

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO), 6 Haziran 2012'de vefat eden Türkiye dostu Japonya Altes Prensi Tomohito Mikasa anısına konser verdi. Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ve Türkiye'de Japon Altes Prenses Akiko, Altes Prens Tomohito anısına dün akşam Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası tarafından verilen konseri birlikte dinledi. Konser öncesinde Altes Prenses Akiko ve Bakan Ömer Çelik bir süre baş başa görüştü. Bakan Ömer Çelik görüşmede konuğuna 1890 yılında Kuşimoto açıklarında batan Ertuğrul Fırkateyni 'ne, batışın ardından yaşanan anlara, fırkateyndeki ekibe yardımcı olan Japon yetkilileri ve halkına ait fotoğraflardan oluşan bir albüm armağan etti.

BAKAN ÇELİK : ANADOLU MEDENİYETİNİN SIRLARININ ORTAYA ÇIKMASI İÇİN BÜYÜK BİR PROJE HAZIRLAMIŞTIR.

Çelik, "Benim Bakanlık görevine gelmemden sonra ilk ziyaret ettiğim yerlerden bir tanesi Saygıdeğer Babanızın Kaman- Karabük'te yaptırdığı müze oldu. İfade etmeliyim ki bugüne kadar da beni en etkileyen proje bu olmuştur. Niçin bu kadar etkilendim? Birincisi; dünyanın öbür ucunda Altes Prens gelmiş Anadolu medeniyetinin sırlarının ortaya çıkması için büyük bir proje hazırlamıştır.

İkincisi; bu müzenin etrafına dünyanın en büyük ikinci Japon bahçesini yapmıştır. Üçüncüsü; içeri girdiğimde köyün çocuklarının müzenin içerisinde ders çalıştığını gördüm. ve daha sonra oradaki en değerli seramikleri restore eden, tamir eden ustalar ile tanıştım. Kendilerinin üniversiteden mezun olmadıklarını, burada Doktor Omura' nın yetiştirdiği, o köyde büyümüş çocuklar olduğunu ve bugün dünyanın en değerli seramiklerini tamir ettiklerini, restore ettiklerini kendi gözlerimle gördüm. ve orada bize şöyle bir mesaj veriyordu Babanız; dünyanın öbür ucundan gelmiş, Anadolu Medeniyetine sahip çıkmış, bunu yaparken o köydeki çocukları da kendi medeniyetleri ile iç içe buluşturacak bir proje ortaya koymuştur. ve sonra müzeyi gezerken Japon halkının büyüklüğünü gösteren bir fotoğraf ile karşılaştım. Orada müze ilk faaliyete geçtiği zaman kazının başkanlığını bir Türk hocamız, profesör yapıyor. Oraya ömrünü vermiş olan Doktor Omura' nın hocasının ilerleyen yaşlarında ayağa kalkamadığı için ayakkabılarını bağladığını gösteren bir fotoğraf gördüm. ve Japon halkının büyüklüğü karşısında bir kere daha saygı ve sevgi duydum" dedi.

PRENSES AKİKO : "BABAM İÇİN TÜRKİYE'NİN ÖZEL BİR ÜLKE OLUĞUNU BİR KEZ DAHA YÜREKTEN HİSSEDİYORUM"

Japon Altes Prenses Akiko, "Babam, hem Japonya'da hem Türkiye'de kırmızı Türk bayraklı tişortu giyer ve fotoğraflarda gülümserdi. 2020 Olimpiyatlarının nerede düzenleneceğine ilişkin, Tokyo ve İstanbul yarışırken, ben hangi tarafı desteklesem diye içtenlikle düşündüğünü, 'neredeyse tüm Japonlar Tokyo'yu destekleyeceğinden, ben Türkiye'ye duyduğum minnetten dolayı İstanbul'u destekliyorum' dediğini hatırlıyorum. Babam için Türkiye'nin özel bir ülke oluğunu bir kez daha yürekten hissediyorum" dedi. Daha sonra, Şef Yoshiyuki Kozu ve Burak Tüzün'ün yönettiği orkestra, Mikasa'nın sevdiği eserleri seslendirdi.

Solistler Nobuko Takahashi, Kiyomi İshigaki ve Yuko Mifune'nin sahne aldığı konserin konzertmeisterliğini Bilgehan Erten yaptı.

"Joaquin Rodrigo, Wolfgang Amadeus Mozart, Giacomo Puccini, Saint Preux, George Gershwin ve Ulvi Cemal Erkin" den eserler seslendiren konserde, Japon arp sanatçısı Kiyomi İshigaki de performans sundu.

GÖRÜNTÜ GEÇİLİYOR

Haber-Kamera: ANKARA (DHA)

(Tür: Ankara)

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel CSO'dan, Japonya Altes Prensi Mikasa Anısına Konser - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement