Çukurova Çiftçisi Pamuktan Mısıra Yöneldi - Son Dakika
Yerel

Çukurova Çiftçisi Pamuktan Mısıra Yöneldi

Çukurova'da pamuğa olan ilgi, girdi fiyatlarının fazla olması ve üretim aşamasındaki zorluklar nedeniyle son dönemlerde yerini mısıra bıraktı.

22.09.2015 11:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

MUZAFFER ÇAĞLIYANER - Çukurova'da pamuğa olan ilgi, girdi fiyatlarının fazla olması ve üretim aşamasındaki zorluklar nedeniyle son dönemlerde yerini mısıra bıraktı.

Adana Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Söğüt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentte pamuğa olan ilginin yıldan yıla azaldığını söyledi.

Adana'nın, Türkiye'nin pamuk tarımı potansiyeli en yüksek ili konumunda bulunduğunu anlatan Söğüt, "Bir zamanlar beyaz altın olarak tabir edilen pamuk, yerini 'sarı altın' olarak tabir edilen mısıra bırakmaktadır" diye konuştu.

Tekstil başta olmak üzere birçok sektörde ham madde olarak kullanılan pamuğun yıllardan bu yana ekim alanlarında ve üretiminde azalmasının çeşitli nedenleri olduğunu vurgulayan Söğüt, "Bunlar arasında, girdi maliyetlerinin yüksek olması, hasat döneminin yağmurlu döneme denk gelmesi ve pamuk üretiminin daha zahmetli oluşu gösterilebilir" dedi.

Çiftçinin mısıra yönelmesinin nedenleri hakkında da bilgi veren Söğüt, şunları kaydetti:

"Çiftçimiz daha az uğraşla daha fazla ürün elde ettiği için pamuk yerine mısırı tercih ediyor ancak pamuğun ülkeye kattığı katma değer ve üretiminden sanayisine kadar sağladığı istihdam gözönüne alınırsa üreticinin pamuğa dönmesini sağlamamız gerek. Bunun için Bakanlığımız tarafından birtakım çalışmalar yapılmakta. Şu an kilogram başına 65 kuruş prim desteği verilmekte. Bu rakamın artacağına inanıyorum. Geçen yıl ülkemizde 4 milyon 181 bin 420 dekar alandan 2 milyon 350 bin ton ürün elde edildi. Adana'da ise 363 bin 899 dekardan 205 bin 10 ton ürün elde edildi. Bu da ülke üretiminin yüzde 8'ini oluşturmakta."

Girdi maliyetleri çok yüksek

Pamuk üreticisi Mutlu Evren ise pamuk üretimi koşullarının giderek zorlaştığını ifade ederek, "Pamuk girdi fiyatlarının yüksek olması, işçiliğin fazla olması, ilaçlama ve bakımının diğer ürünlere göre daha zor olması nedeniyle çiftçi, pamuk yerine daha kolay olan mısıra yöneldi. Pamuğun üretiminin zorluğu ve kar marjının düşük olması, üreticiyi farklı alternatiflere yöneltiyor" şeklinde konuştu.

Çiftçinin tekrar pamuğa yönelmesi için verilen desteklerin artırılması gerektiğini belirten Evren, şu an verilen 65 kuruşluk desteğin gelecek yıl 90 kuruş yükseltilmesinin üreticiyi tekrar pamuğa yöneltebileceğini savundu.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Çukurova Çiftçisi Pamuktan Mısıra Yöneldi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement