Cumhurbaşkanı Erdoğan Etiyopya'da - Son Dakika
Güncel

Cumhurbaşkanı Erdoğan Etiyopya'da

Erdoğan ile Etiyopya Başbakanı Desaleng ortak basın toplantısı düzenledi (2) Desalegn: "Burada kurulmuş tüm kurumlara verdiğimiz mesaj çok net. Bizler her daim olduğu gibi bundan sonra da herhangi bir kuruluş ile işbirliğine giderken Türk hükümetinin desteğini ve onayını bekliyor olacağız" "Geçmişte.

22.01.2015 15:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Etiyopya Başbakanı Hailemariam Desalegn, ülkesinde faaliyet gösteren "paralel yapı" okullarıyla ilgili olarak, "Bizler her daim olduğu gibi bundan sonra da herhangi bir kuruluş ile işbirliğine giderken Türk hükümetinin desteğini ve onayını bekliyor olacağız. Geçmişte iyi niyete dayalı işbirliklerimiz olmuş olsa bile, bundan sonra onların mahiyeti değişmiş ya da yapılanmalarında farklılığa gitmiş iseler bizler Türk hükümeti ile temaslarımızı yoğunlaştırarak, onların kılavuzluğu ve yönlendirmeleri doğrultusunda tasarruflarımızı kullanırız" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Etiyopya Başbakanı Hailemariam Desalegn, baş başa ve heyetlerarası görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Desalegn, Erdoğan ve heyetini davetlerini kabul ederek, Etiyopya'ya geldikleri için teşekkür etti. Desalegn, ziyaretin iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi için önemli fırsatlar sunduğunu söyledi. İki ülke arasındaki ilişkilerin mükemmel düzeyde olduğunu işaret ederek, bunun daha da öteye götürülmesi noktasındaki kararlılığın iki ülke temsilcileri tarafından net bir şekilde ortaya konduğunu ifade eden Desalegn, iki ülke arasındaki ticaret hacminin artırılması, yatırımların çeşitlendirilmesi noktasındaki kararlılığa da vurgu yaptıklarını anlattı.

Türk işadamlarının Etiyopya'da tekstil, ayakkabı sanayi, imalat sanayi ve deri mamulleri alanında iş yapabileceklerini belirten Desalegn, enerji yatırımlarının da Etiyopya'da önemli fırsatlar barındırdığını, anlaşmalar neticesinde Etiyopya'da enerji alanında faaliyet gösterecek şirketlerin üretecekleri enerjinin satın alınması noktasında devlet garantisinden yararlanması için bir çerçeve anlaşmanın imzalanması görüşmelerinin yapıldığını kaydetti.

Desaleng, iki ülke arasındaki 420 milyon dolar seviyesindeki ticaret hacmini 500 milyon dolara çıkarmayı hedeflediklerini, bunun için gerekli çabayı göstereceklerini, Türkiye ile Serbest Ticaret Anlaşması imzalanmasının müzakerelerine devam edeceklerini söyledi.

Türkiye'nin bölgesel barış ve istikrar konularını yakından paylaştıkları bir ülke olduğunu belirten Desaleng, şöyle devam etti:

"Türkiye'nin Somali ile ilgili çok önemli atımları var, Somali'deki yeniden yapılanma çalışmalarını çok yakından destekliyorlar, Etiyopya olarak bizler de Somali'nin yeniden inşası ve güvenliğin tesis edilmesi için elimizden gelen her türlü çabayı sarf ediyoruz. Somali'de hem barış hem de güvenlik alanında mutabakatımızın devam ettiğini, işbirliğimizin daha da geliştirilerek devam ettirileceğini ifade etmek isterim. Afrika Boynuzu'nun güçlü ve barış içinde yaşayan coğrafya olmasını arzuluyoruz, bunun için yakın çalışmalarımıza devam edeceğiz. Etiyopya zaten halihazırda Somali'de barışı koruma inisiyatifini üstlenmiş bir ülkedir, burada hem farklı uluslararası örgütler ile ikili platformlar zemininde işbirliği çalışmalarına devam ederek, Somali'ye hem insani yardımlar çerçevesinde hem de yeniden inşa noktasında desteklerimizi sağlamaya devam edeceğiz."

-"Türk hükümetinin onayı yoksa işbirliği de yok"

Türk hükümetiyle her türlü görüşmeyi doğrudan yapacaklarını, doğrudan temasa geçeceklerini belirten Desaleng, şöyle devam etti:

"Hiçbir farklı oluşuma, hiçbir paralel yapılanmaya bu noktada imkan vermeyerek, sadece doğrudan hükümetlerin bu ve benzeri yatırım imkanlarını değerlendireceğimizi kendileriyle paylaştık. Türk hükümetinin onayı yoksa işbirliği de yok. Burada kurulmuş tüm kurumlara verdiğimiz mesaj çok net. Bizler her daim olduğu gibi bundan sonra da herhangi bir kuruluş ile işbirliğine giderken Türk hükümetinin desteğini ve onayını bekliyor olacağız. Bundan sonraki adımlarımızda nasıl bir yol takip edeceğimiz de ayan beyan ortadadır. Geçmişte iyi niyete dayalı işbirliklerimiz olmuş olsa bile, bundan sonra onların mahiyeti değişmiş ya da yapılanmalarında farklılığa gitmiş iseler bizler Türk hükümeti ile temaslarımızı yoğunlaştırarak, onların kılavuzluğu ve yönlendirmeleri doğrultusunda tasarruflarımızı kullanırız. Bize Türk hükümetinden farklı telkin gelirse gerekli tüm tedbirleri alır, gereken uygulamaları hayata geçiririz."

Desaleng, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile iki ülke arasında kültürel alanda işbirliği yapma konularını da görüştüklerini, Etiyopya'da "Türk Dili ve Edebiyatı" bölümü ya da bir kürsünün kurulması konusunda karşılıklı iyi niyetlerin ifade edildiğini söyledi. Desalegn, "Etiyopya binlerce yıl önce Müslümanlara kuçak açmış, evsahipliği yapmış bir ülkedir. Müslüman kültürünü yakından tanıyan bir ülke olarak halklarımızın bu kültürel mirası daha yakından tanıması için elimizden gelen her türlü çabayı göstermesi konusunda mutabık kaldık" dedi.

- Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Cumhurbaşkanı Erdoğan Etiyopya'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement