Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gençlerle Buluştu - Son Dakika
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gençlerle Buluştu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Dünyada bizim gibi olan iki tane ya da üç tane ülke var. Diğerlerinin hepsinin partisiyle bağı devam etmektedir ve o güç ülkeye yansımaktadır.

20.05.2016 01:12

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Dünyada bizim gibi olan iki tane ya da üç tane ülke var. Diğerlerinin hepsinin partisiyle bağı devam etmektedir ve o güç ülkeye yansımaktadır. Bu gücü bence asla ne başkandan ne cumhurbaşkanından esirgememek gerekir diye düşünüyorum." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirilen, A Haber- Atv ortak yayınındaki "Gençlerle Büyük Buluşma" programına katılarak, gençlerin sorularını yanıtladı.

Erdoğan, "partili cumhurbaşkanlığı" sistemine ilişkin bir soru üzerine, bu konuda Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde, "mademki başkanlık sistemine karşısınız, gelin partili başkanlık sistemi yapalım" dediğini hatırlattı.

Bunu söylemesinin nedenini açıklayan Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:

"Salt bir başkanlık sistemi sizi partinizden koparıyor ya, partinizden kopardığı zaman siz belli bir yerde gücü bir yere kadar kaybediyorsunuz. Bu tabi bir şey daha getiriyor, nedir? Muvaza yapıyorsunuz. Kurucusu olduğum bir partinin lideri olarak, partinin mensupları sizden kopuk yaşayabilir mi? Yaşayamaz. Bu neye benziyor biliyor musunuz? Bir annenin evladından koparılması gibi bir şey. Koparılabilir mi ya. Ne yapacak, yapacak o evladına ulaşacak, evladı da ona ulaşacak. Ama neymiş tarafsızmış, mümkün mü, böyle bir şey olabilir mi? Siz yasal olarak tarafsızlığın gerekleri neyse bunu yaparsınız bu ayrı bir şey ama burayı kimse ayıramaz, bu mümkün değil. Onun için de yasalar içerisinde, yasal çerçevede olması gerekenler neyse bunlar yapılır."

ABD, Rusya ve Fransa'dan başkanlık sistemine ilişkin örnekler veren Erdoğan, "Öyleyse bu niye birilerini rahatsız ediyor? Niye koparıyoruz? Dünyada bizim gibi olan iki tane ya da üç tane ülke var. Diğerlerinin hepsinin partisiyle bağı devam etmektedir ve o güç ülkeye yansımaktadır. Bu gücü bence asla ne başkandan ne cumhurbaşkanından esirgememek gerekir diye düşünüyorum. Arkadaşlarımızın da, akademisyenlerimizin, bu alanda yetki sahibi olanların hepsinin ortak kanaati budur. Dünyanın ortak kanaati budur aslında." diye konuştu.

Türkiye- İsrail ilişkileri

Türkiye'de eğitim gören Filistinli bir öğrencinin Türkiye ve İsrail ilişkileri ile Gazze'ye ilişkin sorusu üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, Filistin ve Gazze meselesinin kanayan bir yara olduğunu söyledi.

Bu konuda üç maddelik teklifleri olduğunu hatırlatan Erdoğan, bunlardan birinin İsrail'in, Gazze'ye insani yardım taşıyan Mavi Marmara gemisine düzenlenen saldırıya ilişkin Türkiye'den özür dilemesi olduğunu hatırlattı. Obama'nın İsrail ziyaretinde yaptığı görüşme neticesinde, başbakanın arayarak özür dilediğini belirten Erdoğan, ikinci safhanın tazminat konusu olduğunu, onun da büyük ölçüde halledildiğini anlattı.

Erdoğan, üçüncü tekliflerinin ise "ambargonun kaldırılması" olduğunu anımsatarak, "Ambargo meselesinde de diyorlar ki 'Türkiye'nin üzerinden yapılacak bütün mal girdilerine vesaire açığız ama Türkiye dışındakilere kapalıyız'. Ama mesele bu değil başka taleplerimiz var. Nedir, mesela Gazze bugün enerji kullanımında günde 3-4 saat elektrik bulabiliyor. Bunu adeta devamlı hale getirmemiz lazım. Bu insani değil, bunun çözülmesi lazım. Bunları söyledik" dedi.

Gemi üzerinden Gazze'ye enerji verilmesi teklifinde bulunduklarını, bunun kabul edilmediğini ancak başka bir teklif aldıklarını anlatan Erdoğan, şöyle devam etti:

"O teklif üzerine de biz olumlu baktık. 'Olabilir' dedik. Yeter ki işi sağlama alalım. Başlayıp da bu enerjinin kesilmesi gibi bir şey olmasın. 'Buranın bütün şebekelerini altyapı, vesaire biz Türkiye olarak yapmaya talibiz' dedik. Ona da olumlu baktılar. Fakat, 'Bizim bir teklifimiz daha var, bu ambargo kapsamında. Burası susuz, su yok. Taşıma suyla değirmen dönmüyor' dediğimiz bir mesele. Biz 'Burada deniz suyunu arıtarak, buraya su verme imkanı olabilir, bunun önünü açın' dedik. Bir diğeri de 'Sondaj yapmak suretiyle su çıkaralım, bunun önünü açın'. Bu konuda da olumlu gelişmeler şu anda var. Bir üçüncü teklifimiz de inşaatlarla alakalı olarak, okullar ve hastaneler meselesi var. Bir hastaneyi bitirdik, cihazları vesaire onlar yerleştiriliyor. 'Bunların yapılması gerekir' dedik. 'Bunlar da yapılırsa hemen büyükelçi atamasını yaparız, münasebetlerimizi süratle olumlu istikamette de geliştiririz' dedik. Bu ay içerisinde bazı şeyler olur diye bekliyorum, zannediyorum. Temennim odur ki kısa zamanda bir neticeye varalım."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bunları yaparken de Gazzeli ve Filistinlilerle görüşmeler yaparak, adımların atıldığını vurguladı.

"Seçilmesi bile gurur vesilesi oldu"

İngiltere'nin başkenti Londra'daki gençlerle uzaktan bağlantı ile soru alan Erdoğan, Londra'da belediye başkanlığı seçimini kazanan Sadık Khan'ın ilk Müslüman belediye başkanı olduğunun hatırlatılması üzerine, "Pakistanlı bir İngiliz vatandaşının Londra'da belediye başkanı seçilmiş olması gerçekten her türlü takdirin üstündedir. Demek ki siyaset her elde yapılabilir. Khan, Pakistan'da İşçi Partisi'nden seçildi. Fakat demek ki kanalları iyi buldu." dedi.

Belediyecilik konusunda önemli adımlar atması temennisinde bulunan Erdoğan, "Danışmanlık yapar mısınız?" sorusu üzerine, "Seve seve tecrübelerimizi paylaşırız. Onun başarısı İslam dünyasında farklı yerlerde de aynı şekilde gurur vesilesi olacaktır. Şu anda seçilmesi bile gurur vesilesi oldu." değerlendirmesinde bulundu.

Kızının nikahında Pakistan Başbakanı'nın da bulunduğunu belirten Erdoğan, Khan'ın belediye başkanı seçilmesini konusunda sohbet ettiklerini söyledi.

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gençlerle Buluştu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement