Çumra'da "Şeritvari Ekim İşleme" Projesi - Son Dakika
Ekonomi

Çumra'da "Şeritvari Ekim İşleme" Projesi

Çumra'da, Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından "Şeritvari Ekim İşleme" projesinin deneme sürümleri gerçekleştirildi.

12.05.2016 18:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çumra'da, Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından "Şeritvari Ekim İşleme" projesinin deneme sürümleri gerçekleştirildi.

Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitü Müdürü Fatih Özdemir, programda yaptığı konuşmada, kuraklığın giderek arttığının ve topraktaki nemi korumanın önemine dikkat çekti.

Şeritvari toprak uygulamasının toprağı korumada en uygun yöntem olduğunu belirten Özdemir, sistem sayesinde tarlaların bir kısımını işleyip, diğer bir kısmının da boş bırakılarak tarlanın bir kerede ekime hazır hale getirildiğini söyledi.

Özdemir, şeritvari ekim sistemi sayesinde, çiftçilerin ekonomik kazanç sağlayacağını ve zamandan tasarruf edebileceğini aktararak, şunları kaydetti:

"Şeritvari ekim makinesinin işlemediği ve arada boş bıraktığı yerlerde bitki artıkları toprak yüzünde kalıyor. Bitki artıkları topraktaki nemi muhafaza ediyor ve yabancı otların çıkışını engelliyor. Bu sayede işlemediğimiz alanda bırakılan su ve nem muhafaza ediliyor. Böylece ekim yaptığımız bitkiler buradaki su ve nemden faydalanacak. Bir sonraki yıla geldiğimizde ise bu yıl işlemediğimiz arada kalan yerleri seneye işleyerek tarlayı kendi içerisinde bir nadas şeklinde dinlendirmiş olacağız."

Türkiye ve yurt dışından tarım birliklerinin katılacağı "Tarla Günü" programı düzenleyeceklerini hatırlatan Özdemir, bu tür programlarla çiftçileri bilinçlendirmeye devam edeceklerini aktardı.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Çumra'da 'Şeritvari Ekim İşleme' Projesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement