Çürüyüp Kırılan Dalı 2 Kişiyi Yaralayan Dev Çınarda İnceleme - Son Dakika
Güncel

Çürüyüp Kırılan Dalı 2 Kişiyi Yaralayan Dev Çınarda İnceleme

Çürüyüp Kırılan Dalı 2 Kişiyi Yaralayan Dev Çınarda İnceleme

Marmaris Belediye Başkan Yardımcısı Dursun Kaplan, Bayır Mahallesi'nde çürüyüp kırılan dalı altında oturan 2 kişinin yaralanmasına neden olan yaklaşık 19 asırlık, koruma altındaki dev çınar ağacında inceleme yaptı.

29.06.2015 17:23

Marmaris Belediye Başkan Yardımcısı Dursun Kaplan, Bayır Mahallesi'nde çürüyüp kırılan dalı altında oturan 2 kişinin yaralanmasına neden olan yaklaşık 19 asırlık, koruma altındaki dev çınar ağacında inceleme yaptı. Ağacın yeterince korunmadığını, yaşananın ihmal olduğunu söyleyen Kaplan, sorumluluk almaya hazır olduklarını, izin verilmesi durumunda gerekli çalışmayı yapabileceklerini söyledi.

Marmaris Belediye Başkan Yardımcısı Dursun Kaplan, dün dalının kırılmasıyla gölgesinde oturan iki kişinin yaralandığı, Bayır Mahallesi'ndeki bir kafe önünde bulunan yaklaşık 1870 yıllık dev çınar ağacında inceleme yaptı. İnceleme sonrası açıklama yapan Kaplan, olayda yaralanan Gülbeyaz Öz'ün taburcu edildiğini, diğer yaralı 1.5 aylık halime olan 26 yaşındaki Gözde Seçkin'in bel ve sağ ayağında kırık bulunduğu ve tedavisinin sürdüğünü söyledi. Yaşanan olayı ihmal olarak değerlendiren Kaplan, "Belediye olarak çok üzgünüz. Ortada istenmeyen, görünmez bir kaza gibi görünse de Belediye Başkanımız Ali Acar'ın talimatıyla 23 Aralık 2014 ve 11 Şubat 2015 tarihlerinde bu çınar ve hemen yandaki ardıç ağacıyla ilgili olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile kurum içindeki Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürlüğü'ne bu ağaçların tehlike arz ettiğini, eğer önlem alınmazsa tamiri mümkün olmayan bir sıkıntı yaratacağını yazmıştık. Bize cevaben gelen yazılarda bakım ve onarımın, bakanlığa ait olduğu ve kendileri tarafından yapılacağını bildirdiler. 'Bu ağaçlar koruma altında dokunamazsınız' dediler. Dün itibariyle de burada üzücü bir olay yaşandı. İki tane yaralı var. Birisi taburcu oldu ama diğeri hala hastanede. Bölgemize tatil amacıyla gelen insanların böyle bir durumla karşı karşıya kalması hepimizi üzdü. Her kurum üzerine düşeni yapmalı. Bu bir ihmal kazasıdır. Bayır halkına geçmiş olsun" dedi.

'İZİN VERSİNLER BİZ YAPALIM'

Sorumluluğu almaya hazır olduklarını söyleyen Kaplan, "Kazadan hemen sonra Koruma Kurulu ve Orman İşletme Müdürlüğündeki yetkilileri arayıp durumu bildirdim. Sorumluluk onlarda ne zaman gelip bakarlar bilemiyorum. Kendi imkan ve olanakları yoksa izin versinler biz yapalım. Bölgede bizler yaşıyoruz. Turist geliyor. Burada yaşayan büyüklerimiz bu ağacın tehlike arz ettiğini bize bildirdiler. Uyarı görevlerini yapmaya devam ediyorlar" diye konuştu.

'MÜŞTERİLERİMİZDE FAZLA HASAR YOK ONA DUACIYIZ'

Çınar ağacının bitişiğindeki Çınaraltı Çay Evi'nin sahiplerinden 38 yaşındaki Ayşen Korkut, "Müşterilere servis yaparken birden çatırtı duydum. Zor kaçtım. Masadaki kadın kaçamadı. Dallar üzerine devrildi. Çeşme tarafına kaçarak oradan bağırdığımı hatırlıyorum. Çok korktuğum için bazı şeyleri de hatırlayamıyorum" dedi. Eşi 40 yaşındaki Mehmet Korkut (40) ise "Böyle bir olay ilk kez başımıza geliyor. Çatırtıyı duyunca herkes kaçışmaya başladı. Kimse ne yapacağını bilemiyordu. Dalların altında kalanlar oldu. Kime koşacağımızı şaşırdık. Ağacın durumunu yetkililere defalarca duyurduk ama ilgilenen olmadı. Muhtarlığımız yazılar yazdı ama cevap bile gelmedi. Belediyemiz de yazdı ama hep hafife alındı. Cana bir şey olmaması sevindirici. Ama biz işyeri olarak perişan olduk. İki gündür işletme kapalı. 12 masa, 32 sandalye kullanılmayacak durumda. Tabaklar, bardaklar, masa üstündeki camlar hepsi kırıldı" diye konuştu.

ESKİ MUHTAR: KİMSE ALDIRIŞ ETMEDİ

2005 yılında ağacın kuruyan dalları için Milli Parklar Müdürlüğü'ne yazı yazdığını söyleyen eski muhtar Mustafa Alper, ağacın bakımdan geçmesi gerektiğini belirterek, "Bir ödenek ayrılmasını istedim. Bu yapılmadı. Milli Parklar, Marmaris Orman İşletme Müdürlüğü'ne bir yazıyla bakım onarımın yapılmasını onlardan istemiş. Orman da beni çağırıp, 'muhtar siz istediğiniz gibi çalışma yapın' dediler. Bu izin sonrasında biz de Bursa'dan Orman Yüksek Mühendisi Teoman Varol'u getirip çalışma yaptırdık. Muayene ücreti için 350 lira para ödedik. Bursa'dan ilaçlar ve krom nikel teller getirilerek ağaç bakıma alındı. Marmaris Ticaret Odası da 3 bin 500 lira yardımda bulundu. Muhtarlık olarak 5 bin lira harcayıp kuru dallarını alıp yamalar yaptık. Her yıl bakım yapılması gerekiyordu ama bu olmadı. Kimse aldırış etmedi. Kimse bu ağaçları dışlamasa ve görevlerini yerine getirseler böyle olmazdı. Marmaris İlçe Tarım Müdürlüğü ilaçlamadı bile. Bize 'cihazı verelim siz ilaçlayın' dediler. Kopan dalın bir bölümü kesilmiş ve yama yapılmıştı. Demek ki çürük devam etmiş. İçinde büyük kurtlar oluyor ve dalı onlar çürütüyor" dedi.

Mevcut Muhtar Aslan Eraslan, "Olayı yetkili makamlara bildirdik ama hala kimse arayıp sormadı bile. Zaten ağacın bazı dallarını hafifletmek için belediyemizle de irtibat halindeydik ama bunun için izin bile çıkmadı" dedi.

Öte yandan tedavisi süren 1.5 aylık hamile Gözde Seçkin'in İstanbul'dan Marmaris Bayır'a tatile geldiği, belinde ve ayağında kırık olduğu için havayoluyla yatarak memleketine gönderileceği öğrenildi. - Muğla

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Çürüyüp Kırılan Dalı 2 Kişiyi Yaralayan Dev Çınarda İnceleme - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement