Denizde Bulduklarıyla Sanatsal Eserler Yapıyor - Son Dakika
Yerel

Denizde Bulduklarıyla Sanatsal Eserler Yapıyor

Zonguldak'ın Çaycuma ilçesinde emekli öğretmen, denizden topladığı "çatuk" adı verilen ağaç kökleri, çakıl taşı ve midye kabuklarından heykel, tablo ve hediyelik eşya yapıyor Emekli öğretmen Türkçelik: "Denizin attığı artıkları topluyorum, işliyorum ve estetik vermeye çalışıyorum"

06.06.2014 12:41

FERDİ AKILLI - Çaycuma ilçesine bağlı Filyos beldesinde yaşayan emekli öğretmen Mehmet Türkçelik, denizden topladığı "çatuk" adı verilen ağaç kökleri, çakıl taşı ve midye kabuklarını heykel, tablo ve hediyelik eşyaya dönüştürüyor.

Her sabah Filyos sahiline inerek çatuk, çakıl taşı, midye kabuğu, cam parçası ve kemik parçaları toplayan 59 yaşındaki Türkçelik, bunları atölyesinde işleyerek, heykel, tablo ve hediyelik eşya yapıyor.

Türkçelik, AA muhabirine çocukluğundan bu yana sahilden atık toplamayı çok sevdiğini ve bir süre önce topladıklarını değerlendirmeye başladığını söyledi.

Sahile birçok atık vurduğunu ifade eden Türçelik, şöyle konuştu:

"Halkımız büyük ağaç parçalarını toplarken, ben ufak, narin ve estetik çatukları topluyordum. Topladığım ağaç parçalarında bozukluklar varsa düzelterek şekil vermeye çalışırdım. Ağaç kökleri nasıl estetik duruyorsa o şekilde çalışmalar yapıyorum. Çatukların hepsi aslında sanat eseri. Yüce Rabbim bunları işlemiş, daha sonra sanat eseri olarak bizlere sunmuş. Bunlar benim dünyam. Çatukların yanı sıra şekil almış çakıl taşları, renkli camları, midye ve kemik parçalarını topluyorum. Atölyemde uygun zamanda onlarla saatlerce konuşarak sanat eserine dönüştürüyorum. Ürettiklerim sanki benim parçam."

Yaptıkları eserleri vatandaşların görmeye geldiğini aktaran Türkçelik, "Eserlerimi benden parayla istiyorlar, vermiyorum. Vereceğim eserlere benim gözümle bakması lazım. İşin içine para girince veresim gelmiyor" ifadesini kullandı.

- "Kemiklerden ayna çerçevesi"

Sahilden hayvan kemikleri de topladığını vurgulayan Türkçelik, sözlerini şöyle tamamladı:

"Karadeniz, hayvan kemikleri atıyor. Hayvan kemiklerinden yaptığım ayna çerçevesi büyük ilgi gördü. Çene ve dişler var. Korkunç gibi gözüküyor ama gören vatandaşlarımızın hoşuna gidiyor. Onlara anlam vermeye çalışıyorum. Denizin attığı artıkları topluyorum, işliyorum ve estetik vermeye çalışıyorum. Yaptığım her şeyi çok seviyorum. Sanatçı Sabahat Akkiraz'a da bir konser için kente geldiğinde eserlerimden hediye ettim." - Zonguldak

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Denizde Bulduklarıyla Sanatsal Eserler Yapıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement