Dervişlerin Kullandığı Antik Eşyalar Roma'da Sergileniyor - Son Dakika
Güncel

Dervişlerin Kullandığı Antik Eşyalar Roma'da Sergileniyor

Dervişlerin Kullandığı Antik Eşyalar Roma\'da Sergileniyor

Esma ÇAKIR - ROMA - DHA - İTALYA'nın başkenti Roma'da, Mevlevi tekkelerinde dervişlerin kullandığı antik eşyalar sergileniyor.

17.10.2014 10:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Esma ÇAKIR - ROMA - DHA - İTALYA'nın başkenti Roma'da, Mevlevi tekkelerinde dervişlerin kullandığı antik eşyalar sergileniyor. Tılsımlar ve Diğer Olağanüstü Eşyalar, Türk Dünyası Tekke Objeleri adlı sergi, Roma'nın seçkin sanat galerilerinden biri olan Cinque Lune'de dün akşam verilen bir davetle kapılarını açtı.

Yoğun ilgi gören açılışa, Türkiye'nin Roma Büyükelçisi Aydın Sezgin ve Vatikan Büyükelçisi Prof. Dr. Mehmet Paçacı'nın yanı sıra çok sayıda sanatsever katıldı.

Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA) desteği, T.C. Kültür ve Tanıtma Müşavirliği işbirliğiyle İstanbul merkezli New East Foundation'ın (Yeni Doğu Vakfı) girişimiyle hayata geçirilen sergide, Türk dünyasından toplanmış ve Mevlevi tekkelerinde kullanılmış 350 objeye yer verildi.

Geçtiğimiz 100 yıl içinde kullanılmış ve tamamı tekke motifleriyle süslenmiş olan eşyalar arasında, sarık, rahle, tespih, derviş kaşıkları, gülabdan, tekke şişi, maşrapa, mangal, tütsü kabı, sarık, kemer, bardak, şamdan, sefer tası, tekke kutuları, tepsiler, şifa tası, dibek, anahtar, tekke levhaları, derviş ağızlıkları ve keseler ile bakır, gümüş ve seramikten yapılmış çeşitli objeler bulunuyor. Ressam Fatma Zeynep Çilek'in tekke kültüründen esinlenerek hayata geçirdiği Yaratılış koleksiyonundan çağdaş sanat yapıtı 5 tablo da sergiye kondu. 10 BİN PARÇALIK BİR KOLEKSİYON VAR

7 Kasım'a kadar açık kalacak olan sergiye ilişkin bilgi veren New East Foundation Başkanı, Stratejist-Yazar Atılgan Bayar, aslında Emevi döneminden bugüne gelen 10 bin parçalık bir tekke eşyaları koleksiyonuna ulaşabilecekken sadece son 100 yıldakileri getirebildiklerini belirterek, Yurtdışına çıkarma imkanları yüzünden burada sadece son 100 yılı sergileyebiliyoruz, eserlerin başına bir şey gelmemesi için dedi. BATI'YI ANLAMAK İÇİN MERKEZ AÇIYORLAR

Çok yeni bir girişim olan ve yakında New York ile Roma'da merkez açmaya hazırlandıkları New East Foundation'ın temel amacının, Türk kültürünü dünyaya tanıtmak ve Batı kültürünü tanımak olduğunu anlatan Bayar, Türkiye olarak Batı kültürünü oluşturan temellere sahip değiliz, bu temelleri bilmiyoruz. Bilmediğimiz için de Batı'yı anlamakta güçlük çekiyoruz. Örneğin, Türkiye'nin iyi bir Fransisken uzmanı, iyi bir Opus Dei uzmanı, iyi bir Rönesans sanatı uzmanı yok. Bunlar olmadığı için de biz bugün bazı kararların ve bazı gelişmelerin ardındaki gerçekleri bilemiyoruz diye konuştu.

Bayar, açacakları merkezlerde, başlangıçta doktora düzeyindeki öğrenci ve sanatçılara burslar vererek, Batı kültürünün temelleri üzerine çalışmalar yapmalarını destekleyip, bunları kitaplaştıracaklarını dile getirdi.

Aynı zamanda Türk kültürü ile Batı kültürünü tanıştırıp, ortaklaşa yeni ürünler çıkarmak için zeminler yaratmayı hedeflediklerini de belirten Bayar, Türk Dünyası Tekke Objeleri sergisi, bu çalışmaların ilki oldu. İtalyan sanatçılar, buradaki objelerden esinlenerek, önümüzdeki günlerde eserler yapmaya başlayacak ve moda endüstrisinde de Türk tekke objeleri esintilerini görebileceğiz diye sözlerini sürdürdü.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dervişlerin Kullandığı Antik Eşyalar Roma'da Sergileniyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement