Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Gökmen Açıklaması - Son Dakika
Yerel

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Gökmen Açıklaması

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Gökmen Açıklaması

"TÜSAK Yasa Tasarısı'nın, Türkiye'nin kültür ve sanat yaşantısı için son derece büyük bir yıkım olacağını düşünüyorum" "Kültür ve sanatı devletin korumasından, koruyuculuğundan yoksun bırakmamak gerekir" "Şarkıcıların sanatçı, düğün törenlerinin sanat etkinliği, halay çekmelerin de bir dans sanatı olarak.

18.07.2014 13:03

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü ve Genel Sanat Yönetmeni Prof. Rengim Gökmen,  "Türkiye Sanat Kurumu (TÜSAK) Yasa Tasarısı'nın Türkiye'nin kültür ve sanat yaşantısı için son derece büyük bir yıkım olacağını düşünüyorum" dedi.

Gökmen, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü tarafından, DenizBank'ın katkılarıyla gerçekleştirilecek 12. Uluslararası Bodrum Bale Festivali öncesi DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon ve Festival Sanat Yönetmeni Zeynep Sunal ile LVZZ Hotel'de basın toplantısı düzenledi.

Gökmen, Türkiye sınırlarında yaşanan savaşların aşılabilmesinde en büyük katkıyı kültür ve sanatın sağlayacağına inandığını söyledi.

İnsanların birbirini anlaması, empati kurabilmesi, hoşgörülü davranması ve birbirlerinin yaşam haklarını tanıyabilmelerinde en önemli olgunun kültür, sanat olduğunu dile getiren Gökmen, sanatı ve kültürü bulunmayan toplumların medeniyetten uzak kalacağını savundu.

"Şarkıcıların sanatçı, düğün törenlerinin sanat etkinliği, halay çekmelerin de bir dans sanatı olarak algılandığı dönemleri yaşıyoruz" diyen Gökmen, "İyi ki bale, opera, evrensel müzik sanatı var. Türkiye'yi üçüncü dünya ülkesi olmaktan farklı kılan en önemli unsur bunlardır" ifadesini kullandı.

TÜSAK Yasa Tasarısıyla ilgili sorularına da yanıtlayan Gökmen, söz konusu yapılanmanın kültür ve sanat yaşantısına yıkıcı zararlarının olacağını öne sürdü.

"Devletin kültür ve sanatla ilişkisinin koparılmaması gerekiyor"

Devletin kültür ve sanatla ilişkisinin koparılmaması gerektiğini ifade eden Gökmen, şöyle devem etti:

"Devletin sağlık ve eğitimle ilişkisini nasıl koparmamak gerekiyorsa, gerçek kültür ve sanatla ilişkisini düzenlemek ama koparmamak gerekiyor. Kültür ve sanatı devletin korumasından, koruyuculuğundan yoksun bırakmamak gerekir. Aksi takdirde ticaretin acımasız çarkları arasına tek edilmiş bir kültür sanat etkinliği, şarkıcı sanat, düğün sanat etkinliği karmaşasına yol açar."

Gökmen, dünyanın her yerinde sanatın devletin, yerel yönetimlerin ya da kamunun çeşitli kuruluşları tarafından desteklendiğine işaret ederek, "Ama hiçbir zaman güdümlenmezler. Bu bakımdan TÜSAK Yasa Tasarısı'nın Türkiye'nin kültür ve sanat yaşantısı için büyük yıkım olacağını düşünüyorum. Kültür ve Turizm Bakanlığının bunu hiçbir şekilde realize etmeyeceği inancındayım" diye konuştu.

Ateş ise her zaman her yerde "sanat evet" diyen bir banka olduklarını söyledi.

Türkiye'de kültür ve sanata duyulan ilginin artmasına katkı sağladıklarını vurgulayan Ateş, 12. Uluslararası Bodrum Bale Festivali'nin ülkenin marka değerine önemli katkılar sağladığına dikkati çekti.

Kocadon da festivalin 12 yıldır Bodrum'da düzenlenmesinden büyük mutluluk duyduklarını kaydetti.

Sunal ise 19 Temmuz'da Bodrum Kalesi Kuzey Hendeği'nde Çalıkuşu balesiyle başlayacak festivalin 6 Ağustos'ta Kamelyalı Kadın balesiyle sona ereceğini bildirdi. - Muğla

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Gökmen Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement