Dilini Doğru Kullanamayan Oyuncu Olmasın - Son Dakika
Güncel

Dilini Doğru Kullanamayan Oyuncu Olmasın

Oyunculuk teknikleri, diksiyon ve kamera önü oyunculuk dersleri veren Kubilay Karslıoğlu, 30 yıllık deneyiminden süzülenleri Filmstudio ile paylaştı.

19.03.2015 11:07

Bize biraz kendinizden bahseder misiniz? Neden tiyatro, yönetmenlik ve eğitmenlik?

Kubilay Karslıoğlu: 1985 yılında D.E.Ü.GSF Oyunculuk Ana Sanat Dalı'ndan mezun oldum. Aynı yıl Ankara Devlet Tiyatrosu'nda göreve başladım. Bursa ve İstanbul Devlet Tiyatroları'nda halen oyuncu ve yönetmen olarak çalışıyorum. Deniz Harp Okulu ve İstanbul Kültür Üniversiteleri'nde öğretim görevlisi olarak oyunculuk, diksiyon, kamera önü oyunculuk dersleri verdim ve çeşitli oyunlar sahneledim. Halen Bilgi Üniversitesi ve Tümay Özokur Atölye'de oyunculuk teknikleri, diksiyon ve kamera önü oyunculuk dersleri veriyorum. Sanat, kendini estetik kaygılarla ifade etme biçimidir bence. Yani anlatacak bir "günahın" varsa sanat yaparsın. Ben de kendimi ifade biçimini oyunculuk ve yönetmenlikte buldum. Yaklaşık 30 senelik birikimimi de benden sonra gelecek oyuncu ve yönetmen adaylarına aktarmak isteği ile eğitmenlik yapıyorum.

DİKSİYON EĞİTİMİ KİŞİNİN ÖZGÜVENİNİ ARTTIRIR

Diksiyon eğitiminin önemi nedir? Diksiyon eğitimi alan oyuncu ile almayan oyuncu arasındaki farklar nelerdir?

Diksiyon, etkili ve düzgün konuşma sanatıdır. İnsanların sözcükleri doğru söylemesi, doğru vurgulaması ve tonlamasıdır. İyi bir diksiyona sahip olma, doğru algılama ve sentez yapmayı da beraberinde getirir. Dil en önemli iletişim aracımızsa, iyi diksiyon kendini doğru ve güzel ifade etmemizi sağlar, kişinin özgüvenini artırır. Diksiyon eğitimi, oyuncu adaylarının ve tüm oyuncuların en temel eğitimlerinden ve vazgeçilmezlerinden biridir. Onun için diksiyon eğitimi almayan oyuncu diye bir yaklaşım olmamalı. Dilini doğru kullanamayan oyuncu da olmamalı.

KENDİNİ DOĞRU İFADE ETMEK İSTEYEN HERKES DİKSİYON EĞİTİMİ ALMALI

Oyuncular dışında diksiyon eğitimini kimler ve neden almalı?

Toplum önünde konuşmaya dayalı işler yapanlar başta olmak üzere,kendini doğru ifade etmek,anlaşılır olmak,özgüvenli olmak isteyen herkes diksiyon eğitimi almalı.

DİKSİYON EĞİTİMİ İKİ AY SÜRÜYOR

Diksiyon eğitimi verirken özel metodlarınız var mı? Bu eğitim nasıl veriliyor ve ne kadar sürüyor?

Hocam Suat Taşer, Nüzhet Şenbay ve Can Gürzap, diksiyon eğitiminin temellerini oluşturan kitaplar yazdılar. Bu önemli tiyatro adamlarının yazdıkları ve öğrettiklerine kendi birikimlerimi de ekleyerek bir eğitim veriyorum. Harflerin doğru söylenişlerini anlatmakla başlayan ders, genel yapılan söyleniş yanlışlarının düzeltilmesi,vurgu ve tonlama ile devam ediyor. Temel aldığımız İstanbul ağzının doğru kullanımını öğretiyoruz. Bu, kişinin kendine bağlı olsa da yaklaşık iki aylık yoğun bir eğitim gerektirir.

ARSEN GÜRZAP, ÇETİN TEKİNDOR, BENNU YILDIRIMLAR TÜRKÇEYİ DOĞRU KULLANIYOR

Türkçeyi düzgün kullanan oyuncular kimlerdir?

Sevinerek söyleyeyim ki izlediğim oyuncuların çoğunluğu iyi bir diksiyona sahipler. Karşılıklı oynamak onuruna erdiğim Çetin Tekindor ,Sumru Yavrucuk, Bülent Emin Yarar, Bennu Yıldırımlar, Uğur Polat, Zerrin Tekindor, Genco Erkal, Arsen Gürzap ilk aklıma gelenler.

KAMERA ÖNÜ OYUNCULUK EĞİTİMİ SETE ZAMAN KAZANDIRIR

Kamera önü oyunculuk eğitimi alan ile almayan arasında ne gibi farklar var?

Kubilay Karslıoğlu: Pek çok okulun verdiği doğru eğitimin aslında bir parçası olmalı kamera önü oyunculuk. Çünkü artık bir sektör olmuş dizi ve filmlerin set ortamına girdiğinde oyuncu neyle karşılaşacağını bilemiyor. Kendinin kamerada nasıl göründüğünden, "açılardan, planlardan" habersiz. Kamera önü oyunculukta, kamerayla çalışma tekniklerini öğretiyoruz ve bu dersler mutlaka bir yönetmen ya da görüntü yönetmeniyle birlikte ve onunla beraber oluşturulan müfredat çerçevesinde veriliyor. Bu eğitim, hem oyuncuya hem de sete zaman kazandırıyor.

YABANCI DİZİLERİN YAPIM AŞAMALARI ÜLKEMİZDE DE GERÇEKLEŞTİRİLMELİ

Dizi ve sinema sektörünü nasıl değerlendiriyorsunuz?

Sinema sektörünün artık oturduğu ve çok güzel işler yapıldığını görüyor ve çok mutlu oluyorum. Diziler de öyle ama çalışma koşulları değişmeli, düzelmeli. 5 günde 90 sayfa senaryo çekiliyor. Ekip çok zorlanıyor ve yıpranıyor. Bu da kimi işlerde kalite düşüklüğüne neden oluyor. Kanal yöneticilerinin ve yapımcıların bir araya gelip büyük bir keyifle izledikleri yabancı dizilerin yapım aşamalarını ülkemiz koşullarında da gerçekleştirebilme olanaklarını yaratmaları en büyük dileğim.

SALİH BADEMCİ'NİN GELECEĞİNİ PARLAK GÖRÜYORUM

Oyunculuğunu beğendiğiniz ve geleceğini parlak gördüğünüz kişiler var mı?

Beraber çalıştığım, ahlak, disiplin ve yeteneğine hayran olduğum isimler var tabii ki. Salih Bademci, Beyti Engin, İmer Özgün aklıma gelenlerden.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Dilini Doğru Kullanamayan Oyuncu Olmasın - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement