Dini ve Mitolojik Motifler Çinilere İşleniyor - Son Dakika
Güncel

Dini ve Mitolojik Motifler Çinilere İşleniyor

Diyarbakır'da dini ve mitolojik motifler ile tarihi eser figürlerinin işlendiği çiniler büyük ilgi görüyor Çini sanatçısı Yaş: "İngiltere, Almanya, İsveç, ABD, Norveç ve İtalya'dan sergi teklifi alıyorum"

13.12.2014 13:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

MAŞALLAH DAĞ - Diyarbakır'da dini ve mitolojik motifler ile tarihi eserlerin figürlerinin işlendiği çiniler, yerli ve yabancı turistlerin büyük ilgisini çekiyor.

Uludağ Üniversitesi İznik Meslek Yüksekokulu Seramik, Cam ve Çinicilik Programı Bölümü mezunu çini sanatçısı Yekbun Yaş, yaklaşık 10 yıl önce Sur ilçesindeki tarihi Hasan Paşa Hanı'nda açtığı çini atölyesinde üretim yapıyor.

"Özgün motifler büyük dikkat çekiyor"

Yaş, AA muhabirine, dini ve mitolojik motiflerin yanı sıra bölgeye özgü eserleri de çiniye işlediğini söyledi.

Özel tasarımlarının bölge halkının yanı sıra yerli ve yabancı turistler tarafından çok beğenildiğini dile getiren Yaş, şöyle konuştu:

"Çizdiğim çini ve seramiklerdeki özgün motifler büyük dikkat çekiyor. Başta Ahura Mazda, Newroz, Şahmaran, Diyarbakır Surları, endemik çiçekler ile bu yörede yaşanmış masal kahramanlarının motiflerini işliyoruz. İngiltere, Almanya, İsveç, ABD, Norveç ve İtalya'dan sergi teklifi alıyorum. Yakın zamanda bu ülkelerde sergi açmayı planlıyorum."

Genç kızlara meslek öğretiyor

Yaş, hayatın her alanında geri plana itilmiş kadınları sanatsal çalışmalara katma düşüncesiyle hareket ederek, köyden göç etmek zorunda kalmış 3 kıza mesleği öğrettiğini kaydetti.

Bu sayede ikinci bir atölye açtıklarını ve bu kızların orada üretim yaptığını vurgulayan Yaş, "Artık onlarda seramik ve çini işlemesi sayesinde gelir elde ediyor. Diyarbakır'da birçok atölyenin açılmasını istiyorum.  Çünkü her açılan atölyede çalışan kızlar, sanata ve yeni bir dünyaya kapılarını açmış oluyor" diye konuştu. - Diyarbakır

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Dini ve Mitolojik Motifler Çinilere İşleniyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement