Dış Ticaret Verileri - Son Dakika
Ekonomi

Dış Ticaret Verileri

Kocaeli Ticaret Odası (KOTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Özdağ, bu yılki ihracat hedeflerini gerçekleştirmek için iş dünyasına yönelik reformların bir an evvel hayata geçmesini beklediklerini bildirdi.

01.04.2016 16:52

Kocaeli Ticaret Odası (KOTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Özdağ, bu yılki ihracat hedeflerini gerçekleştirmek için iş dünyasına yönelik reformların bir an evvel hayata geçmesini beklediklerini bildirdi.

Özdağ, gazetecilere yaptığı açıklamada, TÜİK'in gümrükler aracılığıyla gerçekleştirilen dış ticaret verilerini açıkladığını hatırlatarak, verilere göre şubat ayında ihracatın bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,4 artarak 12 milyar 406 milyon dolar, ithalatın ise yüzde 8,1 azalarak 15 milyar 571 milyon dolar olarak gerçekleştiğini belirtti.

Şubat ayında dış ticaret açığının yüzde 32,8 azalarak 4 milyar 709 milyon dolardan 3 milyar 165 milyon dolara gerilediği vurgulayan Özdağ, ihracatın ithalatı karşılama oranının 2015 şubat ayında yüzde 72,2 iken, bu yılın aynı döneminde yüzde 79,7'ye yükseldiğini anımsattı.

Özdağ, Avrupa Birliği'nin ihracattaki payının geçen yılın şubat ayında yüzde 42,3, bu yılın şubat ayında ise yüzde 46,3 olduğuna işaret ederek şöyle devam etti:

"AB'ye yapılan ihracat, 2015 yılının aynı ayına göre yüzde 10,8 artarak 5 milyar 740 milyon dolar olarak gerçekleşti. Amerikan Merkez Bankasının faiz oranlarını artırması sonrasında döviz kurunda meydana gelen değişimler başta olmak üzere, Avrupa Merkez Bankasının faiz oranlarını sıfıra yaklaştırması ve genişletici para politikası uygulayacağını açıklamasıyla, canlılık gösteren AB pazarının daha da hareketleneceğini beklemekteyiz. Avrupa Merkez Bankası genişletici para politikası uygulamasının ardından piyasalarda bol miktarda avro bulunacağından, bu paraların Türkiye gibi getirisi daha yüksek ülkelere kayacağı gerçeğinden yola çıkarsak, enflasyonist etki azaltmak için faizlerin yüksek tutulmasına da gerek kalmadığını göreceğiz. Dolayısıyla AB'nin genişletici para politikası Türkiye'yi olumlu etkiler."

Petrol fiyatlarının aşağı yönlü seyrinin ithalatın azalmasına neden olduğunu aktaran Özdağ, "Cari açığın azalması, ihracat artışımızın sürdürülebilir ve daha yüksek hale getirilmesi için Kocaelili iş insanlarımızla dur durak bilmeden çalışıyoruz. Hangi ülkeye hangi ürünü satabiliriz, hangi pazarda hacmimizi genişletebiliriz, hangi ülkede fırsat var ve bu fırsattan nasıl ülke olarak faydalanabiliriz, bunu belirlemek için yoğun bir çalışma içerisindeyiz. Orta Vadeli Program çerçevesinde belirlenen 2016 ihracat hedefimizi gerçekleştirmek adına iş dünyasına yönelik reformların bir an evvel hayata geçmesini bekliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Dış Ticaret Verileri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement