Diyarbakır'dan İzmir"e Lezzet Yolculuğu - Son Dakika
Güncel

Diyarbakır'dan İzmir"e Lezzet Yolculuğu

Diyarbakır\'dan İzmir"e Lezzet Yolculuğu

İzmir Enternasyonal Fuarının onur konuğu Diyarbakır, tarihi mekanlarının maketinden oluşan stantı ve kente özgü yöresel lezzetleriyle fuarda adından söz ettirmeyi başardı

02.09.2014 17:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir Enternasyonal Fuarı 83. Kez kapılarını dünyaya açarken Diyarbakır da kale kapılarını ilk kez İzmir Fuarı'na açtı. Fuarın üçüncü holündeki bin metrekarelik alan bu yıl onur konukları olan Malatya ve Diyarbakır'a ayrıldı.

Holden girişte Diyarbakır kalesinin maketi karşılıyor ziyaretçileri. Kentin tarihi güzelliklerinin fotoğraflarının bulunduğu kısmı geçerken bir anda kendinizi Diyarbakır'a gelmiş gibi hissettiriyor. Otel ve acentelerin bulunduğu alanı geçtikten sonra Hasanpaşa hanının neredeyse birebir yapılan maketinde esnaflar handaki yerini almış bulunuyor.

GÜNDE 400 KİLO KADAYIF SATILIYOR

Meşhur Diyarbakır kadayıfının yapılarak satıldığı Hacı Levent günde ortalama 400 kilo kadayıf satıyor. Fuar ziyaretçileri ikram edilen kadayıfın lezzetini tattıktan sonra almadan geçemiyor. Diyarbakır'dan getirdikleri kadayıfı burada pişirerek, taze ve sıcak biçimde sattıklarını söyleyen Zahit Usta Diyarbakır kadayıfını İzmirlilerle tanıştırdıklarını söylüyor. Şeker hastası olduğunu söyleyen fuar ziyaretçisi "Bana yasak olmasına rağmen cezp edici görüntüsüne dayanamadım. Ayrıca çok da lezzetli" diye konuştu.

İLGİDEN OLDUKÇA MEMNUN

Hacı Levent'in yanı başındaki dükkanda ise Tanrıkulu Bakırcılık kente özgü bakır işlemelerin bulunduğu ürünlerin satışını ve tanıtımını yapıyor. Pestil, sucuk, örgü peynir, sumak, lokum ve karpuz çekirdeği gibi kuruyemişlerin aralarında bulunduğu 30 çeşit ürünün satışa sunulduğu Sürgücü Gıda'nın yetkilisi Oktay Demir de fuarların önemine dikkat çekerek, satıştan ve ilgiden oldukça memnun kaldıklarını söyledi.

Kadın dayanışmasının ve kolektif üretimin önemli bir örneği olan Bağlar Kadın Kooperatifi de stanttaki yerini aldı. Kadınların ürettiği yöresel kıyafetler, çantalar ve takıların bulunduğu standa kadınlar büyük ilgi gösterdi. Bağlar Kadın Kooperatifi yöneticisi Nazmiye Özel, fuarda satışın yanı sıra yeni insanlar ve farklı kültürlerle tanıştıklarını ve her yıl gelmeyi planladıklarını söyledi.
Diyarbakır'da üretilen Mervani Kahvesinin satıldığı stantta ise Mehmet Ali Sever fuar süresince katılımcılara kahve pişirerek ikram ediyor. Sever içerisinde 7 çeşit malzemenin ve kendine özgü lezzet sırrından oluşan kahvenin dibekle dövülerek yapıldığını söylüyor.

YÖRESEL LEZZET ŞÖLENİ

Diyarbakır mutfağının köklü mozaiğini oluşturan Kürt, Ermeni ve Arap gibi halkların mutfağından örneklerin bulunduğu yöresel lezzetler İzmirlilerin damak zevkine sunuldu. Umut Ciğercisinin tezgahında kuyruklar oluşurken, Hayatın Lezzet Durağı adlı restoranın tezgahı da fuar katılımcılarının durağı oldu. Ekşili dolma, kaburga dolması ve içliköftenin yapılarak satıldığı stantın önü bu lezzetin tadına varmak isteyenlerle dolup taştı.

SUR BELEDİYE BAŞKANI STANTLARI DOLAŞTI

Öte yandan Diyarbakır stantının dünkü konuğu Sur Belediye Başkanı Fatma Şık Barut oldu. Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Hüseyin Bayrak ve Kültür ve Turizm Daire Başkanı Muharrem Cebe ile birlikte stantları dolaştı. Esnaflarla sohbet eden Barut, alışveriş yaparak katılımcılarla hatıra fotoğrafı çektirdi.

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Diyarbakır'dan İzmir'e Lezzet Yolculuğu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement