Doğunun Kurtarıcı Melekleri - Son Dakika
Güncel

Doğunun Kurtarıcı Melekleri

Doğunun Kurtarıcı Melekleri

Ağır kış koşullarının etkili olduğu Erzurum'da sağlık hizmetleri 24 saat aralıksız devam ediyor.

21.01.2016 11:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ağır kış koşullarının etkili olduğu Erzurum'da sağlık hizmetleri 24 saat aralıksız devam ediyor. Geçit vermeyen karlı dağları karüstü paletli araçla (snowtrack) aşarak mahsur kalan hastaların imdadına hızır gibi yetişen 112 Acil Sağlık ekipleri, yörede oturanların 'kuratıcı meleği' oldu. 112 Acil Servis Paramedik görevlilerinden Hatice Günçiçek, "Yoruluyoruz ama bir canı kurtarmanın verdiği sevinç, tüm yorgunluğumuzu alıp götürüyor" dedi.

Sibirya soğuklarının görüldüğü, kar kalınlığıın 2 metreyi bulduğu Erzurum'da, yöre halkının 'Tilki' adını verdiği operatör Muhammet Tuncay yönetimindeki paletli kar üstü araçla yolu kardan kapalı köylere giden Paramedik, Hatice Günçiçek, Huriye Can, Serdav Aksoy ve ambulans operatörü Muhammet Tuncay, hastaların imdadına 'hızır' gibi yetişiyor. Bazen karlara bata çıka kilometrelerce yürümek zorunda kaldıklarını anlatan Hatice Günçiçek, olumsuzluklara rağmen görevi severek yaptıklarını söyledi.  Paremedikleri hastane öncesi acil bakımın önemli bir parçası olduğunu vurgulayan Hatice Günçiçek, şunları söyledi:

"Genellikle kritik durumdaki hasta ya da yaralıya ilk anda müdahale eden profesyonel sağlık teknikeriyiz. Yolların kar ve fırtınadan kapalı olması nedeniyle 112 Acil Servis'i arayarak yardım isteyenlerin imdadına, havadan veya karadan kısa sürede ulaşıyoruz. Geçit vermeyen yolları karüstü araç veya paletli ambulansla aşarak yerleşim birimine ulaşıyoruz. Hastaya ilk müdahaleyi evinde yaptıktan sonra geldiğimiz araçla hastaneye götürüyoruz. Yoruluyoruz ama bir canı kurtarmanın verdiği sevinç ve mutluluk, tüm yorgunluğumuzu alıp götürüyor. Karların içinden çıkıp hastaya ulaştığımız için köy halkının bizlere 'Hızır' demesi de çok hoşumuza gidiyor."

Erzurum'un Aşkale İçesi'ne bağlı Tepsicik Köyü'nde yolun kardan kapalı olması nedeniyle hastaneye gidemeyen diyaliz hastası Naim Güneş de sağlık ekibi tarafından kurturaldı. Hastalıkları farklı, kaderleri aynı olan karzedeler, evlerinden alınıp en kısa sürede tam teşekküllü hastanelere götürülüyor. Bu yıl ikinci kez kurtarıldığını söyleyen 5 çocuk babası Naim Güney bir ay öncede belediyenin karla mücadele ekipleri yardımımıza gelmişti. Allah devlete zeval vermesin" dedi.

İl Sağlık Müdürü Serhat Vançelik, köyde, komda veya dağ başında mahsur kalan hastalara havadan ve karadan en kısa sürede ulaştıklarını belirtti. 112 Acil Komuta Merkezinde görevli ekiplerin hastaları kurtarmak için çoğu zaman olağanüstü mücadele örneği verdiklerini anımsatan Vançelik, şimdiye kadar ulaşamadıkları bir tek hastanın dahi olmadığını bildirdi. Kışın kardan yolu kapandığı için hastaneye gidemeyen çoğu doğum vakası olmak üzere her kış ortalama 400 ile 500 kişinin yardımına ulaştıklarını ifade eden Vançelik, "Bir insanı kurtarmak bütün insanlığı kurtarmak gibidir" diye konuştu. - Erzurum

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Doğunun Kurtarıcı Melekleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement