Doların Daha Güçsüz Olması Gerek" - Son Dakika
Ekonomi

Doların Daha Güçsüz Olması Gerek"

Saxo Capital Markets Başekonomisti Jakobsen "Dünyadaki büyümenin yeniden rayına oturması için doların daha güçsüz hale gelmesi gerek" "2015'te daha düşük bir dolar, kararlı biraz daha yüksek enerji fiyatları ve değişmeyen faizler bizi en sağlam yola ulaştıracak faktörler"

22.01.2015 13:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Saxo Capital Markets Başekonomisti Steen Jakobsen, dünyadaki büyümenin yeniden rayına oturması için doların daha güçsüz hale gelmesi gerektiğini belirterek, "2015'te daha düşük bir dolar, kararlı-biraz daha yüksek enerji fiyatları ve değişmeyen faizler bizi en sağlam yola ulaştıracak faktörler" dedi.

Saxo Capital'in sıra dışı tahminleriyle bilinen ekonomisti Jakobsen, "Çatallı Yol" olarak nitelendirdiği 2015 yılı öngörülerini, düzenlenen basın toplantısında finans sektöründen temsilcilerle paylaştı.

Jakobsen, dünyadaki büyümenin yenide22 Ocak 2015 12: 44n rayına oturması için doların daha güçsüz hale gelmesi gerektiğine işaret ederek, "2015'te daha düşük bir dolar, kararlı-biraz daha yüksek enerji fiyatları ve değişmeyen faizler bizi en sağlam yola ulaştıracak faktörler. En büyük gelgit ise Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) yeni parasal gevşeme programına bel bağlayarak çok kötü bir karar almasıyla ilk çeyrekte bekleniyor. Global ekonominin dengelenmesinin gelişen piyasalardaki yavaşlamayla başa çıkılmasını, deflasyonla savaşı ve yükselen borç/Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYH) oranlarına göğüs germeyi gerektiriyor" şeklinde konuştu.

Bu yıl Avro Bölgesi'ndeki göreceli düşük büyüme oranına rağmen, büyümenin başını Akdeniz Birliği ve Doğu Avrupa ülkelerinin çekeceği öngörüsünde bulunan Jakobsen, bunun sonucunda da Avrupa ekonomisinin küçük, yenilikçi ve çevik şirketlerin kontrolüne geçeceğini ifade etti.

Jakobsen, bu durumun işsizlik, KOBİ'ler ve Avrupa'nın geleceği açısından mükemmel bir haber olduğunu savunarak, KOBİ'lerin tüm dünyada ekonominin yüzde 80'ini oluşturduğunu ve neredeyse bütün istihdamı yarattığını kaydetti.

Petrol fiyatlarına ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Jakobsen, şunları söyledi:

"Petrolün varili, 2015'in ilk çeyreğinde ve kalanında büyük ihtimalle 50-70 dolar bandında işlem görecek. Diğer taraftan aşırı arz, OPEC stratejisinin eksikliği gibi negatif kuvvetler, taleple boğuşacak. Bu durum da yılın ikinci yarısında düzelecek. Doların, ilk çeyrekte güçlenmeye devam etmesi ve özellikle Asya'da para birimi savaşları olacağına dair beklentilerin belirmesiyle para piyasaları bu yıl hatırı sayılır ölçüde bir volatilite yaşayacak. Saxo Bank, global ekonominin 2014'teki yüzde 2,2'ye karşılık, düşük enerji fiyatları, gelişmiş ekonomilerde azalan kemer sıkma politikası ve daha yüksek ticari büyüme sayesinde, 2015'te yüzde 3 büyümesini bekliyor. Global büyüme için başlıca aşağı yönlü riskin ise jeopolitik gerilimler olduğunu düşünüyor."

Jakobsen, ABD ekonomisinin de tüketim ve daha düşük enerji fiyatları sayesinde kuvvetli hızda büyümeye devam edeceğini belirterek, söz konusu ülkenin bu yıl yüzde 3 civarında büyüme kaydetmesinin beklendiğini aktardı.

Avro bölgesinde ise görünümün, yapısal reformların seyrekliğinin yanında, özel sektörün kaldıraç oranlarını azaltmanın peşinde olmasının hem büyüme hem de enflasyonu baskılaması nedeniyle, zorlu geçeceğini dile getiren Jakobsen, "Avro Bölgesi ekonomisinin 2015'te yüzde 1 büyüyeceğini tahmin ediyor. Çin'in ise merkez bankasının gevşeme politikalarıyla büyümedeki yavaşlamayı önleme çabasının reel ekonomiye etkisi konusunda şüpheci olmaya devam ediyor. Bankanın 2015'te Çin büyümesi için tahmini yüzde 6,7 ile ortalamanın altında" şeklinde konuşmasını tamamladı. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Doların Daha Güçsüz Olması Gerek' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement