Dr. Aslan: Yılda 90 Bin Kişi Kanserden Ölüyor - Son Dakika
Güncel

Dr. Aslan: Yılda 90 Bin Kişi Kanserden Ölüyor

Dr. Aslan: Yılda 90 Bin Kişi Kanserden Ölüyor

Dr. Fatih Mehmet Aslan, dünya genelinde her yıl teşhis edilen 160 bin çocuk kanseri olgusunun yaklaşık 90 bin kanser nedeni ile hayatını kaybettiğini söyledi.

03.11.2014 20:21  Güncelleme: 10:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'de her yıl 165 bin vatandaşa kanser teşhisi konulurken, bunların 4 bin 500'ünün lösemi olduğu belirtildi. Lösemiler çocuklarda en sık görülen kanserler olarak göze çarparken, Türkiye'de her yıl yaklaşık bin çocuğun lösemiye yakalandığı ifade edildi.

BU HAFTA LÖSEMİLİ ÇOCUKLAR İÇİN ÖZEL BİR HAFTA

Diyarbakır Halk Sağlığı Müdürü Dr. Fatih Mehmet Aslan "2-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası" dolayısıyla Türkiye Halk Sağlığı Kurumu'nun halkı bilinçlendirmek ve Lösemili Çocuklara dikkat çekmek amacıyla hazırlamış olduğu bilgi notunu Diyarbakır halkıyla paylaştı. Aslan; Dünya genelinde değişik kurumların, farkındalığı artırmak üzere bazı özel günlerde çocukluk kanserleri ve lösemiler hakkında etkinlikler düzenlediğini hatırlatırken, Uluslararası kuruluşlarca 15 Şubat'ın Dünya Çocuk Kanserleri günü olarak kutlandığı anımsattı. Bununla beraber, lösemili çocuklara özel olarak da 2-8 Kasım günlerinde dünya genelinde bazı ülkelerce özel bir hafta olarak kutlandığını kaydeden Dr. Aslan şöyle dedi:

HER YIL 90 BİN KİŞİ KANSERDEN HAYATINI KAYBEDİYOR

"Dünya sağlık örgütü verilerine göre dünyada 350 bin lösemi vakası görülmektedir. Türkiye'de ise her yıl 165 bin vatandaşımıza kanser teşhisi konulmakta olup, bunların 4 bin 500'ü lösemidir (yüzde 1,5). Lösemiler çocuklarda en sık görülen kanserler olup, Türkiye'de her yıl yaklaşık 1000 çocuk lösemiye yakalanmaktadır. Ülkemizde hem erkek hem de kız çocuklarımızda en sık görülen çocukluk çağı kanserleri lösemiler olup, yıllar içerisinde belirgin bir artış da görülmemektedir. Erişkinlerde ise yılda yaklaşık 3500 vatandaşımızı etkilemektedir. Çocuklarda görülen kanserler; tip, tedaviye yanıt ve sağ kalım açısından erişkin kanserlerinden çok farklılıklar gösterirler diye vurgulanan notta;" Erişkinin aksine çocukluk çağı kanserleri gelişmiş ülkelerde ve Türkiye'de %70-80'in üzerinde tedavi edilebilir ve sağ kalım oranı yüksektir. Günümüzde gelişmiş ülkelerde her 900 erişkinden biri çocukluk çağı kanseri geçirmiş ve yaşamını devam ettirmektedir. Ancak bu iyileşme oranı ne yazık ki kaynakları kısıtlı ülkeler için geçerli değildir. Bu nedenle dünya genelinde her yıl teşhis edilen 160 bin çocuk kanseri olgusunun yaklaşık 90 bin kanser nedeni ile hayatını kaybetmektedir"

KAN KANSERİ (LÖSEMİ) VE TEDAVİSİ

Son derece uzun, zor ve pahalı bir tedavi süreci gerektiğini kanser için Diyarbakır Halk Sağlığı Müdürü Dr. Fatih Mehmet Aslan, kan kanseri ve tedavisini şu sözlerle anlattı:

"Kan Kanseri (Lösemi): Lösemi bir kan hastalığı olup kanın yapım yeri olan kemik iliği içerisindeki kök hücreler, kendilerine benzer hücre oluşturur ve çoğalarak kana geçerler. Lösemi, halk arasında Kan kanseri diye bilinen bir hastalıktır. Bu hastalıkta çoğunlukla kemik iliğinden kaynaklanan ve bir tek hücrenin kanserleşmesi, daha sonra bu hücrenin bölünerek çoğalıp, önce kemik iliği, daha sonra tüm organları istila etmesi durumu söz konusudur.
Kan Kanseri (Lösemi) Tedavisi: Tedavi öncelikle genel durumun düzeltilmesi yöntemleri ile başlar. Lösemi, son derece uzun, zor ve pahalı bir tedavi gerektirmektedir. Lösemi tanısı alan vakalara belirli aralıklarla verilen çok sayıda ilaç ve kemoterapi tedavisiyle uygulanır. Bu tedavi sonucunda % 70-85 oranında tamamen iyileşme sağlanabilir. Yalnızca yüzde 5 oranındaki vakalarda ve uygun durumlarda kemik iliği nakli yapılabilir. Türkiye'de kemoterapi ve kemik iliği nakli batı ülkeleri standartlarında, başarıyla yapılmaktadır. Ayrıca tedavinin ikinci basamağı olarak hasta ve ailelerine hastalık hakkında bilgilendirme yapılarak sosyal ve psikolojik destek ile hastalarda yüzde 85'lere varan oranda iyileşmenin sağlandığı belirtilmektedir"

Aslan, "Yetişkinlerin bile baş etmekte güçlük çektiği bu süreçte çocuklarımız iğnelerle, ilaçlarla, hastanelerde, hastane odalarında bütün çocukluğunu geçirmektedir. Lösemili Çocuklar Bizim Gerçek Kahramanlarımız ve Kahramanlar özel bir haftayı hak ediyorlar" diyerek sözlerini noktaladı.

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Dr. Aslan: Yılda 90 Bin Kişi Kanserden Ölüyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement