DSİ Bölge Müdürü'nden 'Sel ve Taşkın' Uyarısı - Son Dakika
Güncel

DSİ Bölge Müdürü'nden 'Sel ve Taşkın' Uyarısı

DSİ Bölge Müdürü\'nden \'Sel ve Taşkın\' Uyarısı

Devlet Su İşleri (DSİ) Samsun 7.Bölge Müdürü Mevlüt Pehlivan, dere yataklarına müdahalenin sel ve taşkınlara sebep olduğunu belirterek, "Dere yataklarına vatandaşların yanı sıra yerel yönetimler ve tüzel kuruluşlar da müdahale ediyor" dedi.

12.04.2012 18:59

Devlet Su İşleri (DSİ) Samsun 7. Bölge Müdürü Mevlüt Pehlivan, dere yataklarına müdahalenin sel ve taşkınlara sebep olduğunu belirterek, "Dere yataklarına vatandaşların yanı sıra yerel yönetimler ve tüzel kuruluşlar da müdahale ediyor" dedi.

Akarsuların muhtelif sebeplerle yatağından taşarak arazilere, yerleşim yerlerine, alt yapı tesislerine ve canlılara zarar vermek suretiyle, normal sosyoekonomik faaliyeti kesintiye uğratacak ölçüde bir akış büyüklüğü oluşturmasına neden olan taşkınların önlenmesi ve felakete dönüşmemesi için alınması gereken tedbirlerin ve önlemlerin görüşüldüğü, 'Ordu İl Taşkın Koordinasyon Kurulu' toplandı. Toplantıya Ordu Valisi Orhan Düzgün, DSİ Samsun 7. Bölge Müdürü Mevlüt Pehlivan, ilçe kaymakamları, ilçe ve belde belediye başkanları ve bazı daire müdürleri katıldı.

Toplantıda konuşan Ordu Valisi Orhan Düzgün, mevsim olarak kış mevsiminin çok şiddetli geçmesi, yoğun kar yağışlarının olması ve yüksek kesimlerdeki karların da hızla erime sürecine girmesiyle birlikte dere ve ırmak yataklarındaki su seviyelerinin yükselmeye başladığını belirtti. Muhtemel taşkın ve sel baskınlarına karşı dikkatli ve tedbirli olunması konusunda vatandaşları uyaran Vali Düzgün, "Bölgemizde ilkbahar ve yaz döneminde olabilecek ani yağışlara karşı vatandaşlarımızın can ve mal güvenliği ile ilgili gerekli tedbirleri almaları bakımından gerekli uyarıların yapılması çok önemli. Taşkınlarla ilgili kısa sürede yapılabilecek olan işler var. Uzun sürede yapılması gereken çalışmalar var. Başta derelerin üzerinin açık tutulması, gerekli ıslahlarının yapılması gerekiyor" dedi.

Taşkınların önlenmesi konusunda vatandaşlara da uyarılarda bulunan Vali Düzgün, "Hepimizin bildiği ama zaman zaman kanıksadığımız bazı tedbirleri de almamız ve bunların da uygulanıp uygulanmadığını takip etmemiz gerekiyor. Özellikle dere kenarlarına çöp, moloz, kesilen ağaçların çalısı ve benzerlerinin bırakılmaması, ani yağışlarda derelerin, köprülerin, menfezlerin tıkanarak sel baskınlarının önlenmesi bakımından çok önemli. Bazı vatandaşlarımız dere kenarlarındaki bahçelerini biraz daha genişleterek dere kenarlarına da ağaç dikiyorlar. Bu da zamanla bir sel felaketi ve benzeri durumlarda selin getirdiği malzemelerle beraber taşkınların oluşmasına sebep olabiliyor" diye konuştu.

"DERE YATAKLARINA MÜDAHALE EDİLİYOR"

DSİ Samsun 7. Bölge Müdürü Mevlüt Pehlivan da, 'İl Taşkın Koordinasyon Kurulu' üyelerine bir sunumda bulunarak, taşkının tanımı, taşkınla ilgili yasal düzenlemeler, taşkınların sebepleri, 'Ordu İli ve İlçeleri Taşkın Kontrol Tesisleri İşletme Tebliği', taşkın tesislerine yapılan müdahaleler ve çözüm önerileri konularında bilgilendirmede bulundu. Taşkının bir doğa olayı olduğunu belirten Pehlivan, insan faaliyetlerinin taşkınları doğal afetlere dönüştürdüğünü söyledi. Pehlivan, son zamanlarda yaşanan taşkınlarda, kısa zamanda yoğun yağışın ve dere yataklarına müdahalenin göze çarptığını ifade etti.

Taşkından koruma tesislerine zarar verilmesinin, dere yataklarının üzerinin kapatılmasının ve dere yatakları ve taşkından koruma tesislerine, kanalizasyon şebekesi ve kolektör döşenmesi, bent ve dolgu yapılması, inşaat atıkları, molozlar, sanayi ve evsel atıkların atılması, projesiz veya kontrolsüz köprü ve geçiş yapısı yapımı, isale hattı ve hat geçiş yapısı yapımı, dere yatağında oluşan ağaç varlığı, usulsüz yapılaşma, iskele ve balıkçı barınağı yapımı, deniz çıkışlarının kapatılması, tarihi su yapılarının tahrip olması ve gözlerinin kapatılması, yetersiz karayolu ve demiryolu menfezleri ile daraltılması, dere kenarına istiflenen odun ve inşaat malzemelerinin dereye düşerek akışı engellemesinin, dere yataklarına müdahale etme anlamına geldiğini belirten Pehlivan, bu müdahalenin vatandaşlar, yerel yönetimler ve kamu tüzel kişilerince yapıldığını kaydetti.

ORDU'DA 7 BİN DEKAR ARAZİ KORUMA ALTINA ALINDI

Geçmiş yıllarda Ordu merkez ve ilçelerinde meydana gelen taşkınların nedenleri hakkında da açıklamalarda bulunan Pehlivan,

taşkınları önlemeye yönelik Ordu ili genelinde yürütülen önemli projeler hakkında da bilgiler verdi. Ordu ili genelinde yapımı tamamlanan 45 taşkın koruma projesiyle, 9 ilçe merkezinin, 10 köyün, 52 mahalle ve yaklaşık 7 bin dekar tarım arazisinin koruma altına alındığını söyleyen Pehlivan, taşkınların önlenmesi ve felakete dönüşmemesi için yapılacak ve yapılması gereken çalışmalara da değindi. - ORDU

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel DSİ Bölge Müdürü'nden 'Sel ve Taşkın' Uyarısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement