Dso Başkan Keçeci: Denizlili Sanayici Borcuna Sadık - Son Dakika
Güncel

Dso Başkan Keçeci: Denizlili Sanayici Borcuna Sadık

Dso Başkan Keçeci: Denizlili Sanayici Borcuna Sadık

Denizli Sanayi Odası (DSO) Başkanı Müjdat Keçeci, 2014 yılından bu yana ihracatında düşüş yaşanmasına rağmen, sanayi kenti Denizli'nin borcuna sadık kaldığını söyledi.

15.09.2015 16:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Denizli Sanayi Odası (DSO) Başkanı Müjdat Keçeci, 2014 yılından bu yana ihracatında düşüş yaşanmasına rağmen, sanayi kenti Denizli'nin borcuna sadık kaldığını söyledi. Keçeci, yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen takipteki kredi oranlarında düşme yaşandığını kaydetti.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun verilerini değerlendiren Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, ihracatın düşmesine, bankaların ek teminat taleplerine rağmen Denizlili sanayicinin borcuna sadık olduğunun görüldüğünü söyledi. Türkiye'de takipteki kredi oranının artmasına rağmen Denizli'de düştüğünü belirten Keçeci, "Kredilerin takibe düşme oranı rakamlarına baktığımızda Denizli'nin Türkiye ortalamasının altında kaldığını görüyoruz. Türkiye'de kredilerin takibe düşme oranı 2013 yılı Haziran ayında yüzde 2,76 iken, bu yıl Haziran ayında yüzde 2,88'e çıkmış durumda. Buna karşılık aynı dönemde Denizli'de takibe düşme oranı yüzde 3,32'den Türkiye ortalamasının da altına yüzde 2,33'e gerilemiştir. Üstelik bu sonuç Denizli'de son iki yılda kullanılan kredilerin tutarı ikiye katlanmışken gerçekleşmiştir. Türkiye genelinde ise kredi kullanımı son iki yıl içerisinde 1,5 katına çıkmıştır. Bu sonuçlardan Denizli'nin Türkiye ortalamasına göre borcuna daha sadık kaldığını söyleyebiliriz" dedi.

TAKİPTEKİ TİCARİ KREDİLERDE DE DÜŞÜŞ VAR

Ticari kredilerde ise, takibe düşme oranının hem Türkiye'de hem de Denizli'de düştüğünü söyleyen Keçeci, "2008 krizi Denizli'de de derin yaralar açtı. Kriz nedeniyle bazı şirketlerimiz zora girmiş, bazıları ise finansal yükü taşıyamayarak şirketlerini tasfiye etmek zorunda kalmışlardır. Denizli'nin o dönemde yaşadıklarından önemli bir ders aldığı anlaşılmaktadır. İçinde bulunduğumuz dönemde yaşanan ulusal ve global ekonomik türbülans içinde dahi Denizlili sanayici, takipteki kredi oranını Türkiye ortalamasının altına indirmiştir" diye konuştu.

Türkiye'de ticari kredilerin takibe düşme oranının 2013 yılı Haziran döneminde yüzde 3,12 iken bu yıl haziran ayında yüzde 2,60'a indiğini vurgulayan Keçeci, "Aynı dönemde takipteki krediler Denizli'de yüzde 3,77'den yüzde 2,29'a gerilemiştir. Azalış oranı Türkiye'nin 3 katı kadardır. Bu dönemde takipteki kredi oranında önemli gerileme tekstil ve tekstil ürünleri sektöründe yaşanmıştır. Tekstil sektöründeki takipteki kredilerin oranı aynı periyotta yüzde 11,24'ten yüzde 6,53'e gerilemiştir. Tekstil sektörünün takipteki kredilerinde yaklaşık yarı yarıya bir düşüş olduğunu söyleyebiliriz. Metal ve işlenmiş maden sektöründe ise yüzde 1,29 artış var. Döviz kuru ve emtia fiyatlarının metal ve işlenmiş maden sektörünü olumsuz etkilediği görülüyor" dedi. - Denizli

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dso Başkan Keçeci: Denizlili Sanayici Borcuna Sadık - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement