Dünya Parkinson Günü - Son Dakika
Güncel

Dünya Parkinson Günü

Parkinson hastaları, 11 Nisan Dünya Parkinson Günü'nde, 6 ilde eş zamanlı düzenlenen "Birlikte Yürüyelim" etkinliğinde bir araya geldi.

11.04.2015 13:13  Güncelleme: 10:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Parkinson hastaları, 11 Nisan Dünya Parkinson Günü'nde, 6 ilde eş zamanlı düzenlenen "Birlikte Yürüyelim" etkinliğinde bir araya geldi.

Parkinson Hastalığı Derneğince İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Mersin ve Bursa'da eş zamanlı gerçekleştirilen etkinliklerin Ankara ayağı Gençlik Parkı Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi.

"Umut ve hareket" teması altında, "Parkinson son değildir. Yaşayacak daha çok yıllarınız var" sloganıyla düzenlenen etkinlikte, hasta ve hasta yakınları, Parkinson ile daha kolay başa çıkmak ve hayatlarını kolaylaştırmak için neler yapılabileceği konusunda doktorlar ve uzmanlarca bilgilendirildi.

Dernek Genel Sekreteri Prof. Dr. Ayşe Bora Tokçaer, yaptığı açıklamada, "Toplumda bu hastalığı öğretmek, farkındalık yaratmak, halen tedavi gören ama tedavisi konusunda net bilgisi olmayan hastalara da doğru bilgiyi vermek, daha bilimsel yaklaşımları öğretmek, hastalıkla ömür boyu yaşayacaklar ama hayat belirtisini artırmak açısından yardımcı olmak amacıyla bu etkinliği düzenledik" diye konuştu.

Ülkede yaklaşık 100 bin Parkinson hastası bulunduğunu, bunların 50 bininin hekime ulaşıp tedavi aldığını dile getiren Tokçaer, şunları kaydetti:

"50 bin kişi ya hastalığın hiç farkında değil ya da başka sebeplere yoruyor. Kalp yetmezliği, romatizma, kemik erimesi gibi... Halk arasında yavaşlık böyle adlandırılabilir. Çünkü titreme olmadığında Parkinson gözden kaçıyor. Her hastada titreme olması şart değil ama her hastanın hareketi yavaşlıyor. ?Ne yazık ki bizim hastalarımızın yarısı nöroloğa ulaşmıyor biz bu nedenle hastalık belirtilerini öğretmeye ve anlatmaya çalışıyoruz."

-Balonlar uçuruldu

Hasta ve hasta yakınları, Gençlik Parkı'nda ellerinde balonlarla yürüdü.

Uzman fizyoterapistler ve Tai-Chi eğitmenleri eşliğinde egzersiz de yapan hastalar, diğer illerle eş zamanlı olarak 12.00'de umut ve dileklerini yazdıkları balonları gökyüzüne bıraktı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Dünya Parkinson Günü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement