Dünya Trafik Mağdurlarını Anma Günü - Son Dakika
Güncel

Dünya Trafik Mağdurlarını Anma Günü

Sağlık Enstitüsü Derneği Küresel Yol Güvenliği Programı Direktörü Gezer: "2013 yılı Karayolu Trafik Kaza istatistiklerine göre, 5 bin 601 kişi aydınlatmanın ve 11 bin 715 kişi trafik lambasının bozuk olduğu yerde, 109 bin 828 kişi ise yol şerit çizgisinin olmadığı veya bozuk olduğu bölümde yaşamını yitiriyor.

15.11.2014 18:43

Sağlık Enstitüsü Derneği Küresel Yol Güvenliği Programı Direktörü Tanzer Gezer, 2013 yılı Karayolu Trafik Kaza istatistiklerine göre, 5 bin 601 kişinin aydınlatmanın ve 11 bin 715 kişinin trafik lambasının bozuk olduğu yerde, 109 bin 828 kişinin ise yol şerit çizgisinin olmadığı veya bozuk olduğu bölümde yaşamını yitirdiğini veya yaralandığını belirtti.

Gezer, yazılı açıklamasında, 1993'te başlatılan "Dünya Trafik Mağdurlarını Anma Günü" kapsamında her yıl kasımın üçüncü pazar günü etkinlikler düzenlediklerine değindi.

Trafik kazası ölümleri ve yaralanmalarının, bireyler üzerinde şiddetli travmalar yarattığı, zaman zaman mağdurların ve ailelerinin üzerinde ömür boyu etkisini sürdüren, kalıcı izler bıraktığını belirten Gezer, her yıl mağdur kitlesinin arttığını, önlenebilir çarpışmaların kurbanlarının çoğunluğunu gençlerin oluşturduğunu kaydetti.

Gezer, 2013 yılı Karayolu Trafik Kaza istatistiklerine göre, 5 bin 601 kişinin aydınlatmanın ve 11 bin 715 kişinin trafik lambasının bozuk olduğu yerde, 109 bin 828 kişinin yol şerit çizgisinin olmadığı veya bozuk olduğu bölümde yaşamını yitirdiğini veya yaralandığını bildirdi.

Kazaya karışan araçların yüzde 50'sinin otomobil, bunların yüzde 22,27'sinin de 1995 model öncesi olduğunu ve bu araçların arka koltuklarında emniyet kemeri bulundurma zorunluluğu olmadığını aktaran Gezer, şu bilgileri verdi:

"İstisnasız her sürücü ve yolcu için emniyet kemeri ve hız kontrolü kriterlerinden taviz verilmesi, var olan kurallara uyulmaması, kaza olarak nitelenemeyecek, aklımızın almadığı kadar büyük travmalara zemin hazırlamaktadır. Ölen veya yaralanan sürücülerin 81 bin 226'sının emniyet kemeri kullanma durumu belirsiz. Bu yönde kayıt tutulmaması kamu davalarında hep eksik yön olarak kalıyor. Emniyet kemeri takma durumu belli olan 4 bin 59 ölen ya da yaralanan sürücünün ise yüzde 35'inin kemerinin takılı olmadığı, yüzde 23'ünün emniyet kemer takma zorunluluğu bulunmadığı verilere yansıyan ve eksiklerimizi yüzümüze tokat gibi çarpan gerçekler olarak kanımızı donduruyor." - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Dünya Trafik Mağdurlarını Anma Günü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement