Dünyanın Karbondioksit Haritası - Son Dakika
Güncel

Dünyanın Karbondioksit Haritası

Dünyanın Karbondioksit Haritası

NASA'nın OCO-2 uydusu, yaklaşık 6 ay boyunca her gün 1 milyon ölçüm yaparak dünyanın en detaylı karbondioksit haritasını hazırladı.

20.12.2014 15:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

NASA, Amerikan Jeofizik Birliği toplantısında dünyanın bugüne dek hazırlanmış en detaylı CO2 haritasını sundu. Harita, Temmuz ayında yörüngeye ateşlenen ve her gün neredeyse 1 milyon ölçüm yaparak atmosferdeki CO2 oranını tespit eden OCO-2 (Yörünge Karbon Gözlemevi) uydusunun ilettiği verilerle hazırlandı.

Projede yer alan Annmarie Eldering, geçmişteki uyduların OCO-2'nin elde ettiği verilerin sadece yüzde 1-2'sine ulaşabildiğini, OCO-2 ile CO2 oranının yanı sıra bitki gelişimi hakkında da detaylı bilgi elde ettiklerini belirtti. OCO-2'nin gözlemleri bulutların ötesini göremediği için uydu sürekli olarak atmosferi gözlemlemeye çalışıyor.

California Teknoloji Enstitüsü'nden (Caltech) Paul Wennberg ise OCO-2'nin 'yörüngede gerçekleştirilen en zorlu gözlem görevlerinden biri olduğunu' belirtti.

CO2 800 bin yılın en yüksek seviyesinde

OCO-2'nin 1 Ekim ile 11 Kasım 2014 taihleri arasında topladığı 600 bin konuma ait veriler, CO2 artışının en çok yaşandığı bölgeleri gözler önüne serdi.

Avustralya, Afrika'nın güneyi ve Brezilya'nın doğusunda artışa geçen CO2 miktarının, tarım alanlarının yakılması ve arazi temizlenmesinden kaynaklandığı düşünülüyor. NASA, elde edilecek coğrafi ve mevsimsel verilerle CO2 dağılımının değişimini daha iyi anlamayı ümit ediyor.

Dünya'dan 705 kilometre ötede gözlem yapan OCO-2, 465 milyon dolarlık 10 yıllık bir projenin ürünü. Karbondioksit oranını milyonda bir parça (ppm) oranında doğrulukla tespit edebilen OCO-2, karbon yoğunluğunun son 800 bin yılın en yüksek seviyesinde olduğunu da doğruladı.

Atmosferdeki mevcut karbon oranı, 400 ppm olarak belirtildi. Yani, her bir milyon hava molekülünde 400 molekül CO2 yer alıyor.

Kaynak: Al Jazeera ve space.com

Kaynak: Aljazeera

Son Dakika Güncel Dünyanın Karbondioksit Haritası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement