Dursun Özbek: 2023 Yılında Galatasaray Tüm Borçlarından Kurtulmuş Olacak - Son Dakika
Spor

Dursun Özbek: 2023 Yılında Galatasaray Tüm Borçlarından Kurtulmuş Olacak

Galatasaray Divan Kurulu'nda konuşan başkan Dursun Özbek, borçlarla ilgili yaptığı açıklamada, "2023 yılında kulubümüz, tüm borçlarından kurtulmuş olacak." dedi.

22.10.2016 15:45  Güncelleme: 16:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Galatasaray, tarihinin en kritik genel kurullarından birisini yaşıyor. Başkan Dursun Özbek ve yönetimi, daha önce Ünal Aysal'a verilmeyen Riva ve çok tartışılan Florya'nın satışı için Maslak'ta bulunan UNIQ İstanbul Gösteri Merkezi'ndeki toplantıya katılan üyelerden izin istiyor. Senelik 40 milyon Euro'yu bulan faizden kurtulmak isteyen yönetim, gelecek parayı bankalara ödemeyi garanti ediyor. Ancak camia ikiye bölünmüş durumda…

Bunun nedeni de ortada dönen rakamlar. Başkan Özbek iki proje için 500 milyon dolar gelir elde edileceğini işaret ederken, ön anlaşmanın yapıldığı Emlak Konut ise "En az 500 milyon TL" diyor. Açıklanan rakamlar arasında 3 kat fark bulununca tartışmalar da beraberinde geliyor. Riva için oluşturulan komisyonun biçtiği 124 milyon dolarlık değer, camiada tartışmaları iyice ateşlemiş görünüyor.

RİVA DEĞER Mİ KAYBETTİ?

Divan Başkanı İrfan Aktar, Doğan Hasol, Firuz Soyuer, Emre Aykar, Mehmet Dedeoğlu, Ömer İsmail Tanrıöver, Erden Timur'un yer aldığı komisyonun bu yıl Riva'nın değerini 124 milyon dolar olarak belirmesi ortamı geriyor. Çünkü imarı alınmış ve 3. köprüye yakın olan bu arazinin değeri, gayri menkul uzmanları tarafından 300 milyon dolar olarak gösteriliyor.

İngiliz CBRE, 2008'de Riva'ya 176 milyon dolar değer biçmişti. Daha önce alınan yüklü kredi karşılığında teminat olarak gösterilen Riva için o dönemde ortaya konulan değer 155 milyon dolardı. Bankanın değeri düşük göstermesine karşın ortaya çıkan rakam bugünden yine yüksek. Kafa karıştıran olay ise 8 yılda burasının nasıl değer kaybettiği…

"5 YILDA BİR, BİR FLORYA, BİR RİVA ELİMİZDEN GİDİYOR"

Galatasaray Kulübü Başkanı Dursun Özbek, kongre konuşmasında; "Her sene borç katlanarak gidiyor. Son 5 senede faiz konusunda 500 milyon ödeme yaptık. 5 yılda bir, bir Florya, bir Riva elimizden gidiyor. Bu gidişin durması lazım." dedi.

Galatasaray'ın Olağanüstü Genel Kurulu, UNIQ İstanbul Gösteri Merkezi'nde yapılıyor. Galatasaray'ın gayrimenkulleri Riva ve Florya'nın değerlendirilmesi konusunda yönetim kuruluna tam yetki verilmesi için oylama gerçekleştirilecek olan tarihi kongrede, oylama öncesi sunum yapan Galatasaray Kulübü Başkanı Dursun Özbek, tarihi kongrede yaptığı açıklamada, Galatasaray tarihindeki en önemli genel kurullardan birinde olduklarını söyleyerek, "Galatasaray'ın 111 yıllık şerefli mazisinde bunun kadar önemli genel kurullar yapılmıştır ama ben bu genel kurulu çok önemli görüyorum." dedi.

"HİÇ KİMSE RİVA PROJESİNDE YER ALMAMIŞ"

Genel kurulda üyelere ayrıntılı olarak gayrimenkullerin durumu ve yapılacak projeler hakkında bilgiler veren Başkan Özbek, "Bu projelerin içinde çok önemli 2 gayrimenkul söz konusu. Bunlardan birincisi Riva'daki arazi. Bu arazi 41 yıldır Galatasaray'da. Daha önceki yönetimler muhtelif çalışmalar yapılmış. Hiç kimse böyle bir projede yer almak istememiş. Riva'nın 40 sene üzerinde sadece ot biten bir arazi olarak kalmasının bir faydası olmayacağı düşüncesindeydim. Belli ki arsamız 3. köprü ile beraber daha da değerli hale geldi. Bu gelişmeleri göz önüne alarak, bu projenin sonuca gitmesi gerektiğini düşündüm. Arazinin tamamı üzerinden geliştirme yapmak yerine geçmişe uygun bir kısmını saklamak için bu projeyi geliştirdik. Projede sahalar bulunuyor, akademi var. Bu alanlar belediyeye terk edilmiş alanlar. İlgili belediye ile görüşmeler yaparak, 'Siz bu arsayı bize geri verin, bu projeyi geliştireceğiz, ekonomik seviyeyi yükselteceğiz ancak Galatasaray bayrağının orada ilelebet dalgalanması lazım' Bir okul yapmak için terk etmeyelim, okulu biz yapalım. Orada da bir akademi projemiz mevcut' dedik." açıklamalarında bulundu.

FLORYA PROJESİ

Florya hakkında da konuşan Dursun Özbek, "Florya'da 22 bin 627 metrekarelik alan Galatasaray'a ait. 19 bin 250 metrekarelik alan Gençlik Spor Genel Müdürlüğü'ne ait. 40 bin 722 metrekarelik alan ise hazineye ait. Florya'daki arsamız futbol takımımıza hizmet eden bir yer. 2 nizami sahamız var. Birinde futbol takımımızı diğerinde ise alt gruplar maçlarını yapıyor. Çok sık aynı zemin kullanıyor, sakatlıklara mahal veren bir zemin. Galatasaray gibi dünya markası bir kulübün çok daha geniş bir araziye, daha uygun şartları olan bir yere konuşlanmasının gereği var. Bu konuyla ilgili Sayın Ünal Aysal başkan çok önemli çalışmalar yapmış, Gaziosmanpaşa Belediyesi ile görüşmeler yapılmış ancak nihayetlenmemiş. Yine Özhan Canaydın başkan döneminde de benle beraber çalışmalar yapıldı ancak sonuç alınamadı." diye konuştu.

Galatasaray'ın mali yapısının bozuk olduğuna dikkat çeken Dursun Özbek, "1.5 milyara yaklaşan borcumuz var. Bankalara olan borcumuz 235-236 milyon dolar civarında. Gerisi ise sportif borçlar, vergi borçları, operasyonel borçlar. Her sene bu borç katlanarak gidiyor. Bir sistem düşünün bankalarla iç içe olmuşsunuz, onlarsız gidemiyorsunuz ve her sene 120 milyonluk eziyetin altında kalıyorsunuz. Her sene tekrarlanıyor. Son 5 senede faiz konusunda 500 milyon ödeme yaptık. 5 yılda bir, bir Florya, bir Riva elimizden gidiyor. Bu gidişin durması lazım. Bu gidişin durmasının nasıl olacağını tartışmak için bugün buraya geldik. 111 yıllık şanlı geçmişin daha uzun yıllara taşınması için mali bağımsızlığımızın kazanılması lazım. Bunun için elimizdeki mevcut değerlerin geliştirmesi ve yeni kaynak olarak kazandırılması lazım. Gelir olarak çok yüksek gelir elde eden bir kulüp ancak geçmişteki yönetim tarzı sonucu şu anda Galatasaray'ın muhtemel gelirlerini oluşturacak her şey 2020'e kadar temlikli. 168 milyon harcamamız, 150 milyon gelirimiz var. Bunların hepsi temlikli. Şu basit hesabı yapmamız lazım; demek ki 38 milyon faizden kurtulduğum zaman kendi kendini yönetebilecek, kimseye bağımlılığı olmayan bir kulüptür. Seçildiğim günden bu yana mali sıkıntı yok diyorum, olmaması gerekir. Eğer o yıla ait gelirleri kullanabilirsek aslanlar gibi kulübü yönetebilirsiniz." ifadelerini kullandı.

"YOLUN SONUNA GELDİK ARTIK"

"Benim birinci görevim Galatasaray'a önce mali bağımsızlığını kazandırmak." diyen Özbek, şunları söyledi: "Herkesin bir endişesi var. Bunu kazandık tamam, sonra ne olacak? Burada alışılmış bir düzen var. Her yönetim yapıyor, ediyor, sonra ayrılıyor. Borç yükü Erciyes karı gibi üst üste yığıla yığıla gidiyor… Siz beni Galatasaray'ı yönetmek için seçtiniz. Bana bir emaneti verdiniz. Burada ben şu an görevimi yapıyorum. Yolun sonuna geldik artık. Buradan çıkış projelerimizi beraber yapalım ve çıkalım. Çok kolay çıkabiliriz. Daha önce de söyledim; dedim ki, durum bu. Eğer bu çıkışa hizmet edecek bir projesi öneri olan varsa buyursun gelsin kapımız açık. Hemen ortak çalışalım. Yaklaşık 1 senedir bu çağrıyı yapıyorum ancak bugüne kadar herhangi bir gelişme olmadı. Buradaki esas şu; bizim mevcut gayrimenkullerimizin mevcut değerlerini daha yukarılara çekmek suretiyle, Galatasaray'ın kursağına girecek paranın fazla olmasına çalışıyoruz. Bunları yaparken son derece dikkatli oluyoruz. Hiçbir malı değerinin altında elden çıkarmayacağız. Benzer şekilde gayrimenkulleri Galatasaray'a kazandırmak için de çalışmalarımız var. Galatasaray'a gelen yönetimlerin yönetim tarzını belirleyeceğim mali disiplinden ayrılmalarını engelleyecek bir çalışma içindeyiz. Galatasaray'ın değerlerini koruyan, Galatasaray nasıl yönetilmeli diye bir hazırlık içindeyiz. Çok yakında genel kurulu tekrar toplayacağım."

"KİMSENİN G.SARAY'I AYNI POZİSYONA GETİRMEMESİNİ SAĞLAYACAK"

Başkan Özbek, "Sizin onayınızı alırsam, neyi onayladığınızı bileceğiniz bir tarz getiriyorum." diyerek, "Daha önce hiçbir yetkide böyle bir tarz yok. Bütün bu talepler, seçimler sonrası talep ediliyor. Ortada elde tutulur bir şey olmamasına rağmen bu yetkiler veriliyor. Bana hangi yetkiyi vermiş olursanız olun, Galatasaray'ın hayati meselesi olacak her şeyi tekrar genel kurul önüne getireceğim diye söz verdim." dedi.

"Neden Florya? Riva yetmiyor mu?" tartışmalarını da hatırlatan Başkan Özbek, bu durumun Galatasaray'ın mali sıkıntısına yetmeyeceğine dikkat çekti. Ayrıca Özbek, Emlak Konut'un ise bu projelerde en uygun firma olduğunun altını çizerek, bu projelerin kulübün kendisinin yapmasının finansman açısından mümkün olmayacağını söyledi.

Dursun Özbek: 2023 Yılında Galatasaray Tüm Borçlarından Kurtulmuş Olacak

Son Dakika Spor Dursun Özbek: 2023 Yılında Galatasaray Tüm Borçlarından Kurtulmuş Olacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Erzincan'da Ramazan Ayında Aydınlatılmış Pistlerde Gece Kayağı
    12:12 Erzincan'da Ramazan Ayında Aydınlatılmış Pistlerde Gece Kayağı

    Erzincan'da kayak severler, ramazanın kayak sezonuna denk gelmesi nedeniyle iftardan sonraki zamanlarını aydınlatılmış pistlerde geçiriyor. Ergan Dağı Kayak Merkezi'nde gece kayağı saatleri, ramazan için değiştirilerek 19.30-22.00 saatleri arasında kayak severlere hizmet veriliyor. Vatandaşlar, ramazanın bu yıl kayak sezonuna denk gelmesinden dolayı memnuniyetlerini dile getiriyor.

  • Zonguldak Kömürspor'un 87 yaşındaki taraftarı gözyaşları içinde galibiyeti izledi
    12:09 Zonguldak Kömürspor'un 87 yaşındaki taraftarı gözyaşları içinde galibiyeti izledi

    TFF 2.Lig Beyaz Grupta küme düşmeme mücadelesi veren Zonguldak Kömürspor'un 87 yaşındaki fanatik taraftarı Bilal Aykın, takımının son dakikada bulduğu golle galibiyeti bulmasını gözyaşları içerisinde izledi. Aykın, Zonguldakspor'un üst sıralara çıkmasının esnaf için de iyi olacağını belirtti.

  • Hatayspor'da 5 futbolcu milli takımlara davet edildi
    12:09 Hatayspor'da 5 futbolcu milli takımlara davet edildi

    Hatayspor, Samsunspor karşısında aldığı 3-0'lık galibiyetin ardından 5 futbolcusunu milli takımlara gönderdi. Kosova, Honduras, Nijerya, Azerbaycan ve Ümit Milli Takımı'ndan davet alan futbolcular milli takımlarının formasını giyecek.

  • Aydın'da lise ve üniversite öğrencileriyle Ramazan Kampı düzenlendi
    12:09 Aydın'da lise ve üniversite öğrencileriyle Ramazan Kampı düzenlendi

    Aydın'ın Kuşadası ilçesinde, lise ve üniversite öğrencilerinin katılımıyla gerçekleştirilen Ramazan Kampı'nda gençler çeşitli aktivitelere katıldı. Kamp sayesinde öğrenciler yeni arkadaşlar edinirken, sahur ve iftarlarını da kamp alanında gerçekleştirdi. Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın düzenlediği kampta yaklaşık 160 genç yer aldı.

  • EDYAK Kış Dağcılık Kursu Sınavından 10 Sporcu Sertifika Aldı
    12:08 EDYAK Kış Dağcılık Kursu Sınavından 10 Sporcu Sertifika Aldı

    Eskişehir Doğa Sporları ve Yürüyüş Aktiviteleri Kulübü (EDYAK) tarafından düzenlenen Türkiye Dağcılık Federasyonu (TDF) onaylı kış dağcılık kursu sınavından 10 sporcu başarılı olarak sertifika almaya hak kazandı. EDYAK Başkanı Süleyman Kömürcü, sporculara desteklerinin devam edeceğini belirtti.

  • Parmak basmadığı konu kalmadı! Dursun Özbek'ten gündeme dair bomba yorumlar
    12:05 Parmak basmadığı konu kalmadı! Dursun Özbek'ten gündeme dair bomba yorumlar

    Galatasaray Başkanı Dursun Özbek, sponsorluk imza töreninde gündeme dair çok konuşulacak açıklamalarda bulundu. Trabzonspor-Fenerbahçe maçından Süper Kupa finalini yorumlayan Özbek'in açıklamaları şu şekilde...

  • Hong Kong'da Messi maçı iptal edilince bilet iadeleri başlıyor
    12:01 Hong Kong'da Messi maçı iptal edilince bilet iadeleri başlıyor

    Hong Kong'da düzenlenen bir dostluk maçında Lionel Messi'nin sahaya çıkmaması büyük tepki çekti. Maçın organizatörleri, bilet ücretlerinin yüzde 50'sini iade etme kararı aldı. Biletleri resmi kanallardan satın alan müşterilere iadeler 12 Nisan 2024 tarihinden itibaren 30 gün içinde gerçekleştirilecek. Organizatörler, iade işlemleri hakkında bilgi vermek için müşterilerle iletişime geçecek.

  • ATO Başkanı Gürsel Baran, Özbekistan ile ilişkilerin ilerlediğini belirtti
    11:53 ATO Başkanı Gürsel Baran, Özbekistan ile ilişkilerin ilerlediğini belirtti

    Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, Özbekistan ile Türkiye arasındaki ilişkilerin son yıllarda ilerlediğini, iki ülke arasında yatırım ve iş birliği zeminini oluşturmak üzere çok sayıda anlaşma imzalandığını belirterek, "Özbekistan ve Türkiye arasındaki siyasi,...

  • Bayburt Belediyesi Tuğra Boks Spor Kulübü Sporcusu Beyza Nur Akkuş Zafer Kupası'ndan Altın Madalya İle Döndü
    11:47 Bayburt Belediyesi Tuğra Boks Spor Kulübü Sporcusu Beyza Nur Akkuş Zafer Kupası'ndan Altın Madalya İle Döndü

    Bayburt Belediyesi Tuğra Boks Spor Kulübü sporcusu Beyza Nur Akkuş, Antalya'da düzenlenen Zafer Kupası'nda 65 kiloda altın madalya kazandı. Akkuş'un yeni hedefi ise Avrupa Güreş Şampiyonası.

  • Fenerliler Eren Elmalı'yı yere göğe sığdıramıyor: Bundan sonra kardeşimizdir
    11:36 Fenerliler Eren Elmalı'yı yere göğe sığdıramıyor: Bundan sonra kardeşimizdir

    Trabzonsporlu futbolcu Eren Elmalı'nın, Fenerbahçe maçının ardından yaşanan olaylarda Fenerbahçeli futbolcuları korumaya çalışmasına beğeni yağıyor. Eren'e bu hareketinden dolayı bazı sarı-lacivertli taraftarlardan, "Bundan sonra kardeşimizdir" şeklinde yorumlar yapıldı.


Advertisement