Ece Bey Anıldı - Son Dakika
Yerel

Ece Bey Anıldı

Ece Bey Anıldı

Çanakkale'nin Gelibolu İlçesi'nde, Rumeli Fatihi Gazi Süleyman Paşa'nın komutanlarından Ece Bey törenle anıldı

28.05.2011 18:20

Çanakkale'nin Gelibolu İlçesi'nde, Türkler'in Anadolu'dan Rumeli'ye Geçişi ve Gelibolu Fethi'nin 657'nci yıldönümü etkinlikleri çerçevesinde, Rumeli Fatihi Gazi Süleyman Paşa'nın komutanlarından Ece Bey törenle anıldı.

Gelibolu ilçesine bağlı Karainebeyli köyündeki Ece Bey türbesinde düzenlenen anma programına Gelibolu Kaymakamı Namık Kemal Nazlı, Gelibolu 2'nci Kolordu Komutanlığı 18'inci Mekanize Tugay Komutanı Tuğgeneral Ferhat Özgen ve CHP'li Gelibolu Belediye Başkanı Mustafa Özacar ile öğrenciler ve köylüler katıldı.

Ece Bey'in türbesine buketlerin sunulmasıyla başlayan tören, saygı duruşunda bulunulup, İstiklan Marşı'nın okunmasıyla devam etti. Daha sonra, Gelibolu 26 Kasım İlköğretim Okulu Sosyal Bilgiler Öğretmeni Rami Tozan, Ece Bey'in biyografisi okuyup, tarihteki önemini anlatan bir konuşma yaptı.

Tozan, Ece Bey'in Balıkesir-Çanakkale yöresinde kurulan ve hüküm süren Anadolu Türk beyliklerinden Karesi Beyliği'nin büyük komutanlarından olduğunu belirterek, "Gazi Süleyman Paşa'nın emrinde bir komutan olarak Ece Bey, Gelibolu Yarımadası'nı kısa sürede fethetmiş ve fethettiği bu topraklar kendisine tımar olarak verilmiştir. Anadolu'dan getirilen Türklerle de bu topraklar kısa sürede Türk yurdu olmuştur. Ece Bey, ölene kadar bu topraklarda yaşamıştır" dedi.

Öğrencilerin şiir okuması ve folklor gösterileri ile bandonun konseri ardından mevlit okutularak pilav ikramında bulunuldu.

Türklerin Anadolu'dan Rumeli'ye Geçişi ve Gelibolu Fethi'nin 657'nci yıldönümü etkinlikleri kapsamında yarın ilk olarak Lapseki ilçesine bağlı Çardak Beldesi'nde Gazi Yakup Bey, mezarı başında anılacak.

Protokol üyeleri, mehteran bölüğü eşliğinde iskele meydanına kadar yürüyüp, feribota binerek Gelibolu'ya hareket edecek. Böylece, Anadolu'dan Rumeli'ye geçiş temsili olarak canlandırılacak.

Törenler daha sonra Gelibolu ilçesine bağlı Bolayır beldesinde Gazi Süleyman Paşa Türbesi ziyareti ile devam edecek. Günün önemine dair konuşmaların ardından Gelibolu 2'nci kolordu Komutanlığı bandosu ve mehteran bölüğü gösteri sunacak. - Çanakkale/ Gelibolu

Kaynak: DHA

Son Dakika Yerel Ece Bey Anıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement