Ege'nin Tarım Ürünleri "Hediyelik" Oldu - Son Dakika
Ekonomi

Ege'nin Tarım Ürünleri "Hediyelik" Oldu

Ege Bölgesi'nin geleneksel tarım ürünleri arasında yer alan zeytinyağı ve kuru incir, sunuldukları özel ambalajlarla hediyelik olarak da rağbet görüyor.

05.07.2016 11:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AHMET BAYRAM - Ege Bölgesi'nin geleneksel tarım ürünleri arasında yer alan zeytinyağı ve kuru incir, sunuldukları özel ambalajlarla hediyelik olarak da rağbet görüyor. Ürünün yetiştirildiği kentlerin mimari, arkeolojik ve kültürel figürlerinin yansıtıldığı ambalajlar, özellikle diplomatik temsilcilikler ve büyük şirketlerin ilgisini çekiyor.

AA muhabirinin sektör temsilcilerinden aldığı bilgiye göre, başta zeytinyağı ve incir olmak üzere Ege'ye özgü tarım ürünleri, sağlıklı ve doğal ürün tüketim bilincinin gelişmesiyle, hediyelik olarak da tercih edilmeye başlandı. Özel ambalajların katma değer sağladığı zeytinyağı ve incir, bayram ve özel günlerde tercih edilen hediyeler oldu.

Tercihte etken sağlık faktörü

Tariş Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin, sevdiklerine özel günlerde anlamlı bir hediye vermek ve sağlık dileklerinde bulunmak isteyenlerin zeytinyağını tercih ettiğini söyledi.

Zeytinyağı firmalarının yenilikçi ambalaj ve tasarımlar geliştirerek satış yapmaya önem verdiğini, bunun tüketiciden de yoğun ilgi gördüğünü anlatan Çetin, son yıllarda özel şişelenmiş zeytinyağlarının nikah törenlerinden, bebek kutlamalarına kadar pek çok alanda kullanıldığına dikkati çekti.

İhracat yaptıkları bazı ülkelerde de ölüm yıl dönümü ve anma törenlerinde zeytinyağının hediye olarak değerlendirildiğine işaret eden Çetin, şöyle konuştu:

"Yılbaşı ve bayram gibi özel günler için hazırlanmış zeytinyağı paketleri en gözde hediyeler arasına girmeyi başardı. Bu ürünlere internet üzerinden de yoğun ilgi var. Özellikle bayram ziyaretlerinde şeker, çikolata ve tatlı yerine daha sağlıklı olması nedeniyle zeytinyağı, incir gibi ürünleri tercih edenlerin sayısı artıyor."

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçı Birlikleri Başkan Yardımcısı Emre Uygun da ihracatçıların yurt dışı seyahatlerine özel hazırlanan ambalajlarda zeytinyağlarıyla gittiğini, zeytinyağının Çin ve Japonya'daki yöresel bayramlarda hediyelik ürünler arasına girmesi için çalıştıklarını ifade etti.

"İncir hakkettiği değeri buldu"

Ege Bölgesi'nin önde gelen incir ihracatçılarından Temel Aycan Şen ise kuru incirin Noel sofralarının vazgeçilmezi olduğunu, batı kültüründe bu ürünü hediyelik olarak verme alışkanlığının bulunduğunu söyledi.

İhracatçıların kutsal kitaplarda adı geçen kuru inciri, üretildiği bölgenin tarihi, coğrafyası ve kültürüyle birlikte pazarlamaya başladığına işaret eden Şen, şöyle konuştu:

"Kuru incir, iç pazarda da en gözde hediyelikler arasına girmeyi başardı. Güzel bir ambalajın içinde sunulan incir, muadili olan çikolataya göre çok daha fazla beğeniliyor. İnsanlar artık farklı içeriklerle zenginleştirilmiş, katkı maddeleriyle yoğrulmuş şekerlemeler yerine, bu sağlıklı ve doğal ürünleri tercih ediyorlar. Çoğu firma bunları hediyelik eşya olarak müşterilerine, çalışanlarına dağıtıyor. Sağlık, lezzet ve tasarım bir arada olduğu için hediye akılda kalıcı oluyor. Çok farklı örneklerle karşılaşıyoruz. Örneğin kız istemeye incirle giden dahi var."

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Ege'nin Tarım Ürünleri 'Hediyelik' Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement