Elazığ'da Ekmek Parasını Şifalı Ot Satarak Kazanıyor - Son Dakika
Güncel

Elazığ'da Ekmek Parasını Şifalı Ot Satarak Kazanıyor

Elazığ\'da Ekmek Parasını Şifalı Ot Satarak Kazanıyor

Elazığ'ın Baskil ilçesinde yaşayan kronik gastrit hastası Fuat Toğaçar, 5 yıldır dağlardan topladığı şifalı otları aktarlara satarak geçimini sağlıyor.

27.08.2014 11:36  Güncelleme: 12:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İSMAİL ŞEN - Elazığ'ın Baskil ilçesinde yaşayan kronik gastrit hastası Fuat Toğaçar (53), 5 yıldır dağlardan topladığı şifalı otları aktarlara satarak geçimini sağlıyor.

Toğaçar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1974 yılında şiddetli mide ağrısı sonucu gittiği hastanede yapılan muayenede kronik gastrit (mide iltihabı) hastalığına yakalandığını öğrendiğini söyledi.

Bu hastalık nedeniyle çeşitli hastanelerde tedavi gördüğünü anlatan Toğaçar, 1979 yılında geçirdiği mide ameliyatı sonrası ağrılarından kurtulduğunu ancak sonrasında hastalığın tekrar nüksettiğini dile getirdi. Toğaçar, hastalığı sürecinde mide kanaması geçirdiğini belirterek, doktorların yeniden ameliyat olması gerektiğini söylemesi üzerine 2009 yılında İstanbul'a gittiğini, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesinde doktorların ilaç yazdığını ve "Bunları kullan, iyileşmezsen tekrar ameliyat ederiz" dediğini anlattı.

İstanbul'da, bitkilerle tedavi konusunda uzman olan bir kişiyi ziyaret ettiğini, bu kişinin tedavi için bir bitki önerdiğini belirten Toğaçar, "Bir de baktım köyümün dağlarında yetişen bitkinin aynısı" dedi. Memleketine döndüğünde dağa çıkarak "kantaron" adlı bitkiden topladığını ve çay şeklinde kullanmaya başladığını dile getiren Toğaçar, ilaçlarla kantaron çayını kullandığını ve bir süre sonra ağrılarından kurtulduğunu vurguladı.

Toğaçar, yıllardır kantaron çayı kullandığını ifade etti.

Şifalı otlar ekmek kapısı oldu

Annesini 2009 yılında kaybettikten sonra kardeşlerinin köyü terk ettiğini ve 90 yaşındaki babası Abdullah Toğaçar ile köyde yalnız yaşamaya başladığını anlatan Toğaçar, hastalığı nedeniyle bağda bahçede çalışamadığından tüm geçim kaynaklarını kaybettiklerini ve yoksulluk içerisine düştüklerini söyledi.

Bunun üzerine geçimini sağlamak için dağlardan kantaron toplayıp satmaya karar verdiğini anlatan Toğaçar, "Acaba bu bitkiden satsam alan olmaz mı diye düşündüm. Elazığ ve Malatya'ya gidip aktarlara başvurdum. Bitkiyi gösterdim, alabileceklerini söylediler. Şu an köyümün dağlarından kantaron toplayıp, Elazığ ve Malatya'da aktarlara satıyorum. Bu şekilde geçimimizi sağlıyoruz" diye konuştu.

Fuat Toğaçar, dağdan zamanla ısırgan otu, civanperçemi, kekik, mayıs papatyası gibi diğer şifalı otları da toplayıp satmaya başladığını belirterek, sezonunda eline 4 bin lira civarında bir para geçtiğini ve bu şekilde geçimini sağladığını sözlerine ekledi. - Elazığ

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Elazığ'da Ekmek Parasını Şifalı Ot Satarak Kazanıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement