Emekliler Maaş Zamlarını Protesto Etti - Son Dakika
Yerel

Emekliler Maaş Zamlarını Protesto Etti

Emekliler Maaş Zamlarını Protesto Etti

Emekli Sen Adana Şube Başkanı Mehmet Manaz, hükümetin 'kaynak yok' bahanesiyle emeklileri sefalete mahkum ederken diğer yandan da sisteme girişi teşvik amacıyla Özel Bireysel Emeklilik Sistemine devlet bütçesinden kaynak artırıldığını söyledi.

30.01.2014 13:44

Emekli Sen Adana Şube Başkanı Mehmet Manaz, hükümetin 'kaynak yok' bahanesiyle emeklileri sefalete mahkum ederken diğer yandan da sisteme girişi teşvik amacıyla Özel Bireysel Emeklilik Sistemine devlet bütçesinden kaynak artırıldığını söyledi. Manaz, bu politikanın asıl amacının kamu emeklilik sisteminden kaçışı hızlandırmak ve insanları özel emeklilik fonu almaya teşvik ederek bireysel emeklilik şirketlerine kaynak aktarmak olduğunu ileri sürdü.

Emekli-Sen üyesi bir grup sendikacı emekli, İsmet İnönü Parkı'nda toplanıp maaş zamlarını protesto etti. Grup adına basın açıklamasını okuyan Emekli-Sen Adana Şube Başkanı Mehmet Manaz, dar gelirli tüm kesimler gibi sağlık hizmetine en çok ihtiyaç duyan milyonlarca emeklinin sağlık hizmetlerine ulaşmalarının gün geçtikçe imkansızlaştığını belirterek devletin sağlık hizmeti sunumundan çekilmesinin sermayeye yaradığını söyledi.

Manaz, Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (SGK) yeterli sağlık hizmeti alamayan insanların "Tamamlayıcı Sağlık Sigortası" yaptırmaya yönlendirildiğini vurguladı. Sosyal sigortalar ve genel sağlık sigortası kanunun 55. maddesine dikkat çeken Manaz, şöyle konuştu:

"Buna göre 2014 ve 2015 yılları için Hükümet ile kamu çalışanları adına en çok üyeye sahip konfederasyon olan Memur-Sen arasında imzalanan sözde toplu sözleşmede memur emeklilerine 2014 yılının tamamı için brüt 175 TL aylk artışı verilmesi sağlanmıştı. Ancak bu 175 TL emekli aylıklarına 143 TL olarak yansımaktadır. Bu rakam büyük bir artış gibi görünse de yılın tamamı için verildiğinden aylıkların reel olarak gerilemesine yol açacak ve yoksulluğu artıracaktır. Diğer yandan SSK ve BAĞKUR emeklilerinin aylıkları ise 1 Ocak 2014'te geçerli olmak üzere 1 Temmuz 2013, 31 Aralık 2013 tarihleri arasında altı aylık dönem için TÜİK tarafından açıklanmış olan yüzde 3.27 oranındaki tüfe artışı kadar artırıldı."

Hükümetin büyüme rakamlarına ilişkin açıklamasını övünerek yaptığını ifade eden Manaz, bu büyümeden emeklilere pay verilmediği söyledi. Enflasyon rakamlarının gerçeği yansıtmadığını, rakam oyunları ile düşük gösterildiğini enflasyona endeksli emekli maaş zamlarının da bu yüzden milyonlarca emekliyi mağdur ettiğini söyledi.

Açıklamanın ardından çeşitli sloganlar atan grup olaysız bir şekilde dağıldı. - ADANA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Emekliler Maaş Zamlarını Protesto Etti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement