Emeklilik Bekleyen 5 Milyon Kişiye Müjde - Son Dakika
Ekonomi

Emeklilik Bekleyen 5 Milyon Kişiye Müjde

Emeklilik Bekleyen 5 Milyon Kişiye Müjde

Prim gününü doldurmuş emeklilik için yaş bekleyenler torba kanuna eklenecek bir maddeyle artık sağlık hizmetinden yararlanabilecek.

17.02.2014 10:33  Güncelleme: 10:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yaş sınırını bekleyen yaklaşık 5 milyon kişi, aylık en düşük düzeyde prim olan 42 TL ödeyerek sağlık hizmetlerinden yararlanma hakkını kazanacak.

SON DAKİKA SÜRPRİZİ

Emeklilikte yaş sınırını doldurmayı bekleyenler ile Bağ-Kurlulara, seçim öncesi son dakika sürprizi geliyor. Yerel seçimden önce çıkması beklenen torba kanuna, emeklilikte yaşı bekleyenlerle ilgili bir madde de eklenecek. Bu kişiler, düşük düzeyde prim ödemeleri şartıyla emekli olana kadar sağlık hizmetlerinden yararlanabilecek. Gelir testine giren ve düşük gelir aldığını belgeleyenlerin primlerini ise devlet üstlenecek. Bağ-Kur prim borcu olduğu için sağlık hizmetlerinden yararlanamayanlara da kolaylık geliyor.

12 AYDA FAİZSİZ

Seçim öncesi dönemin son torba kanunu, sosyal güvenlik alanında olacak. Söz konusu kanuni düzenleme için uzun bir süredir çalışma yapılıyor. Hükümetin karar vermesi durumunda mart ayından önce meclise gelecek torba kanunda, genel sağlık sigortası için gelir testi yaptırmamış olanların borcunun yeniden yapılandırılması yer alıyor.

3 MİLYON KİŞİ BORÇLU DURUMDA

1 Ocak 2012'den bu yana yapılmayan gelir testleri için aylık 257 TL prim borcu tahakkuk ediyor. Bu kalemde biriken borç 4 milyar TL'yi aşarken, 3 milyon kişi şu anda borçlu durumda. Yapılması öngörülen düzenleme ile 12 ay içinde ana para ödemesini yapanlar, Genel Sağlık Sigortası kapsamına alınabilecek.

TÜP BEBEK DÜZENLEMESİ

Tüp bebekte Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanan deneme sayısının 2'den 3'e çıkarılması da torba kanun için çalışılan düzenlemeler arasında.

5 MİLYON KİŞİYİ KAPSIYOR

Torba kanunda "emeklilikte yaşa takılanlarla" ilgili de önemli bir düzenleme yer alıyor. Emeklilikte prim ödeme gün sayısı yükümlülüğünü yerine getirdiği halde sosyal güvenlik reformları nedeniyle yaş engeline takılanlar, bir süredir kendilerine emeklilik imkanı sağlanmasını istiyor. Ancak bugüne kadar yapılan çalışmalarda böyle bir emeklilik imkanı verilmesi durumunda maliyetin yüksek olduğu sonucuna varıldı. Bu nedenle emeklilikle ilgili bir düzenleme öngörülmüyor. Bunun yerine emeklilikte yaşı bekleyen 5 milyon kişinin sağlık hizmetinden yararlandırılması planlanıyor. Yaşı bekleyenler şu an için en düşük sağlık primi olan aylık 42 TL ödeyerek sağlık hizmetinden yararlanabilecek.

BORÇLU BAĞ-KUR'LUYA SAĞLIK HİZMETİ

Pakette ödenmeyen Bağ-Kur borçları için de iki ayrı düzenleme olacak. Bunlardan ilki uzun süredir ödenmeyen Bağ-Kur borçları için geçerli olacak. 24 aydan fazla süredir Bağ-Kur prim borcu olanların borcu ve buna karşılık bu borçlu oldukları döneme ilişkin sigortalılık bilgileri de silinecek. Borcunu ödeyip Bağ-Kurluluk hakkını devam ettirmek isteyenlere de borç yeniden yapılandırma imkanı sunulacak.

Bir diğer düzenlemede de, Bağ-Kur prim borcu olduğu için sağlık hizmeti olmayanlar için gündeme gelecek. Buna göre, halen 60 gün prim borcu olanlar sağlık hizmeti alamıyor. Söz konusu düzenlemenin esnekleştirilmesi ve borçlu olanların sağlık hizmeti alabilmesi de şu anda masada.

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Ekonomi Emeklilik Bekleyen 5 Milyon Kişiye Müjde - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (19)

  • hasan karaman: seçim geliyo oy lazım hadi bakalım kandırın milleti... 60 12 Yanıtla
  • erdem sabri: EMEKLİYİ BİTİRDİNİZ BİTİRDİNİZ AMA BU SEÇİMDE EMEKLİ DE SİZİ BİTİRECEK 53 4 Yanıtla
  • emekli: 5 milyon emekliyiz ailemiz ile birlikte en az 15 milyon kişiyiz ve yüde 12 oya sahipiz bir araya gelsek istediğimizi alırız. Eğer şimdiki durumundan memnunsan sana verilen yüzde 3 zamdan da memnunsan götür oyunu AKP ye ver. Ama memnun değilsen gücünü gösterecek bir fırsat var önünde öldürmesende titret yeter 33 1 Yanıtla
  • ATİLLA: HABERİN BAŞLIĞINA BAK NE GÜZEL Bİ MÜJDE BAŞLIK NE İÇERİK NE ANLAYANA AŞKOLSUN HRŞEY Bİ ALEM OLDU ALLAH SONUMUZU HAYIR ETSİN. 27 3 Yanıtla
  • Lodos: Arkadaşlar haklı yeni bişey değilki ısıt ısıt sofraya getir. Yarında yeni bir haber çıkar 80 milyona büyük müjde özel hastaneler sgk lı hasta kabulune başladı.Bende sandımki emeklilik yaşı düşürüldü başlığa bak çay demle... 24 1 Yanıtla
  • erdem sabri: 2000 SONRASI EMEKLİ 30 MARTTAN ÖNCE İNTİBAK BEKLİYOR ! ! ! 20 3 Yanıtla
  • erdem sabri: MÜJDE ancak bakan çocuklarına oluyor,EMEKLİYE MÜJDE 25-30 tl YİYİCİLER TRİLYONLARI MAKİNA İLE SAYIYOR,GÖTÜRÜN beyler GÖTÜRÜN ama UNUTMAYIN ÖBÜR TARAFA BİRŞEY GÖTÜREMİYECEKSİNİZ EMEKLİLER 30 MARTTA HESAP SORACAK SİZE 20 2 Yanıtla
  • tc: arkadas ekonomı super yalanına bu halk nasıl ınanıyor..asgarı ucret bellı,emeklı maası bellı,dolar euro uçmus,kaçyuzbın oğretmen atama beklıyor,taşeron işçiler sorunu var,unıversıte mezunları bosta,çiftçi ekmıyor para etmıyor dıye,.....emeklıye az zam denınce aman ha yunanıstan a donerız denıyor,ee hanı superdık bız,dunyanın bılmem kacıncı ekonomısıydık))) ya bırakın masal anlatmayı arkadas.. 18 4 Yanıtla
  • hikmet: tek dertleri devletin kasasına para girsin.genel sağlık sigortası kapsamında bu hizmet veriliyor.bu sitemle milleti borçlandırdılar milletin haberi bile yok.adam hiç hasta olmamış,devletten hiç sağlık hizmeti almamış ama her ay 40 lira borç yazılmış.adam gün gelmiş hastaneye gidince '' bilmem ne kadar borcun var,git faizi ile birlikte borcunu öde ondan sonra muayene olursun '' deniliyor.hastaneleri ticaret mantığı ile yönetiyorlar.sosyal devlet anlayışı tarihe karıştı.kısacası'' paran varsa hizmet al,yoksa öl '' senden kurtulalım diyorlar.faiz lobisi kimler önce kendilerine baksınlar.devletin vatandaşından alacağı borçta şu ana paradan fazla faiz alacağı var. 18 3 Yanıtla
  • AYSE: secim yatırımı.secimden sonra fazlasıyla soyup soğana çevirirler. 17 4 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement